Cum să-ți schimbi furnizorul de energie electrică

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 aprilie 2016

Românii își pot schimba mai ușor furnizorul de energie electrică, odată cu diversificarea ofertelor din partea companiilor, pentru care consumatorul casnic devine tot mai atractiv. Însă consumatorii trebuie să fie atenți la capcane și să verifice o serie de aspecte, precum prețul, condițiile de plată sau clauzele de penalizare, relevă o analiză realizată de News.ro, preluată de Ziare.com.

În prezent, energia electrică pentru populație are două componente, una reglementată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care stabilește de la ce producători și cu ce preț cumpără furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici, și una liberă, caz în care furnizorii achiziționează electricitatea la prețuri libere, nereglementate. ANRE anunță anual tariful reglementat pentru populație.

Consumatorul casnic a devenit din ce în ce mai atractiv pentru furnizorii de energie, având în vedere că jumătate din consumul populației este reprezentat de Componenta de Piață Concurențială (CPC), pe o piață de opt milioane de utilizatori. De altfel, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a afirmat recent că principalul consumator de energie al țării a devenit, în ultimii doi ani, sectorul rezidențial, care a devansat industria și construcțiile.

La 1 iulie, CPC va ajunge la 70%, de la 50% în prezent, ceea ce înseamnă că ANRE va mai stabili prețul doar pentru 30% din consumul populației. La începutul anului viitor, această componentă va urca la 80%, pentru a ajunge la 90% la 1 iulie 2017 și la 100% la finele anului, piața fiind astfel liberalizată complet.

Totuși, chiar și după acea dată, ANRE va urmări prețurile cu care furnizorii vor vinde electricitate clienților casnici care nu utilizează dreptul de eligibilitate, pentru ca furnizorii să nu exagereze prețurile practicate.

 

Atenție la capcane

Odată cu procesul de liberalizare a tarifelor, pe piață au apărut o mulțime de oferte din partea companiilor care vând energie, la prețuri și în condiții atractive.

Populația trebuie să fie atentă însă la capcanele care pot apărea odată cu schimbarea furnizorului de energie. Astfel consumatorul trebuie să analizeze mai multe aspecte din contract, precum prețul, condițiile de plată, durata contractului, garantarea clauzelor contractuale, drepturilor și obligațiilor, inclusiv clauzele penalizatoare.

Teoretic, ofertele de preț ale noilor furnizori pot fi mult mai mici decât ale furnizorilor tradiționali, precum Enel, Electrica, E.ON si CEZ, însă există taxe obligatorii pentru populație care nu sunt menționate în noile oferte ale furnizorilor care vor să atragă consumatorul.

Electricitatea reprezintă maxim o treime din valoarea facturii, restul fiind diferite tarife (transport, distribuție), subvenții (certificate verzi, taxa de cogenerare) și taxe (accize, TVA, radio-TV).

Astfel, un furnizor poate oferi reduceri de prețuri de cel mult 3-5% din costul total al facturii, peste acest nivel reducerile putând ascunde anumite capcane.

Eliminarea taxei radio-TV, scutirea de la plata certificatelor verzi și a taxei de cogenerare sau promisiunea că vor avea mai puține pene de curent sunt principalele capcane pe care furnizorii de energie le întind consumatorilor care vor să schimbe compania care îi alimentează.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!