Cum să trăieşti în UK fără bani

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Locuinţe, UK la bani mărunţi pe data 18 aprilie 2016

uk-somn-alternativ-dubita-bordei-cort

Când eşti forţat de împrejurări să faci sacrificii, le faci! Est-europenii veniţi la muncă în UK, ca să poată pune un ban deoparte, locuiesc îngrămădiţi, uneori în condiţii jalnice. Ce să mai zici de situaţia în care ţi se duc toate rezervele financiare şi eşti „între joburi”? E clar, dacă n-ai pe cineva de încredere, poţi s-ajungi efectiv pe stradă. Alternativele, însă, sunt nenumărate, iar unora le place pur şi simplu aventura.

 

Dubiţa sau rulota, salvarea multora

Jamie Waddington, un tânăr în vârstă de 25 de ani din UK, ajunsese la disperare pentru că plătea în jur de £800 pe lună pe locuinţa sa închiriată, aşa că a decis să-şi creeze propriul sanctuar, o locuinţă fără pretenţii într-o furgonetă LDV Convoy din 2000, potrivit metro.co.uk.

Acesta a reamenajat cu ajutorul tatălui interiorul furgonetei placându-l la interior cu lemn masiv şi recondiţionându-l, astfel încât să poată instala numeroase rafturi, un frigider, o canapea şi un pat extensibil. Pe dubiţă a plătit doar £750.

Jamie are mereu la îndemână un extinctor şi şi-a instalat şi un detector de monoxid de carbon, pentru a fi în siguranţă. Locuieşte în dubiţă de trei luni şi în acest timp s-a acomodat cu noua sa casă, mai ales că are şi satisfacţia de a pune nişte bani deoparte, pentru că cheltuielile sunt minime – £10 pe saptămână pe mâncare şi pe combustibil.

Jamie şi-a amenajat în dubiţă chiar şi o bucătărioară perfect funcţională unde îşi găteşte singur.

Cu siguranţă, Jamie nu este singurul care a ales o astfel de rezolvare a problemei cu chiria. Însă… cum rămâne cu igiena şi nevoile personale, respectiv cu parcarea dubiţei pe străzile oraşului? Într-un alt caz asemănător prezentat de presa britanică, protagonistul poveştii spunea că serile încearcă să nu bea apă, ca nu cumva să aibă nevoie la toaletă peste noapte… Iar un altul, student fiind, a preferat să locuiască în dubiţa sa într-un cadru natural, departe de oraş, pentru a economisi un ban, deşi colegii îi spuneau că pierde viaţa de student.

 

Avea de toate, însă a simţit „chemarea” pădurii

Polonezul Maciej Urbanowicz, care a venit în UK din Polonia în urmă cu zece ani, s-a simţit la un moment dat sufocat de presiunile vieţii moderne, aşa că în urmă cu un an s-a retras ca omu’ în pădure, scrie Daily Express. S-a aşezat pe malul Râului Severn, în apropiere de Bristol, unde şi-a ridicat un bordei din stuf. Mai câştiga bani muncind ici-colo cu ziua şi îşi suplimenta hrana cu ce mai creştea în propria lui grădină.

Toate bune şi frumoase până când Maciej s-a trezit „la uşă” cu un poliţist britanic, venit să constate situaţia după ce un localnic făcuse o plângere. După vizită, primăria locală a decis demolarea bordeiului, spre disperarea polonezului.

—————————————

„Aveam de muncă, aveam maşină, aveam telefon – aveam de toate. Am decis însă că nu mai vreau nimic din toate aceste lucruri. Mă simt atât de bine acum, mă simt mult mai uşor. N-avem nevoie de toate lucrurile astea pentru a fi fericiți.”

Maciej Urbanowicz

—————————————

Acum avea în posesie doar un sac de dormit, un cort, o vatră de foc şi o eoliană care generează electricitate. Singurul lucru care îl deranja era prezenţa şobolanilor.

Acum, polonezul are de gând să se mute în Bristol şi să doarmă în cortul său.

—————————————

„Ne mutăm dintr-un loc într-altul, e perfect normal. Doar că mi-ar fi priit compania cuiva. Cu această ocazie, aş vrea să transmit un mesaj: că se poate trăi şi aşa.”

Maciej Urbanowicz

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!