Cum scăpăm de apelurile telefonice nedorite?

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Utilităţi pe data 7 octombrie 2015

uk_telefoane nesolicitate

Cum răspunzi celor care îți fac apeluri nesolicitate? Îi crezi, îi ignori, îi repezi, îi înjuri, îi reclami? Sau le răspunzi frumos? Fenomenul „cold calling” este într-atât de răspândit în ziua de azi încât nu prea ai cum să scapi de el. Unele apeluri sunt legitime, altele mai puțin, dar, deși sunt detalii care nu ne afectează traiul prea mult, nu trec fără să trezească reacții. Am vorbit cu câțiva români din Marea Britanie despre pățaniile lor cu apelurile nedorite și măsurile pe care le-au luat.

Lucrurile mărunte sunt rareori demne să preocupe prea mult mintea omului și într-o viață grăbită precum cea de azi, multe își pierd valoarea sau importanța. Nu ne mai gândim la detalii, nu mai avem timp să observăm și trecem repede cu vederea orice poate fi ignorat până data viitoare. Așa și cu apelurile telefonice nesolicitate. De fiecare dată când primești unul, te supără că îți pierd timpul sau că te-au trezit din somn sau deranjat la momentul nepotrivit. Dar neplăcerea nu durează mult, pentru că sunt atâtea alte lucruri mai importante.

La urma urmei, de ce ai face ceva pentru a preveni alte apeluri în loc să petreci timpul în scopuri mult mai utile? Pentru că oricâte plângeri ai face sau oricât ai bloca numărul respectiv de telefon, acest tip de business există și alte apeluri vor mai veni. Fenomenul „cold calling”, după cum îl denumesc britanicii, nu poate fi înlăturat pentru că este una dintre cele mai vechi metode de promovare a unei afaceri. Dar natura acestui proces face foarte ușoară calea spre folosirea sa de către impostori, hoți și șarlatani.

În acest context, poate câteodată suntem de acord să participăm la un sondaj – scurt și atât timp cât nu ne întreabă PIN-ul bancar! – pentru că empatizăm cu persoana care, până la urmă, își face doar jobul. Dar trebuie să te convingi că respectiva companie este legitimă și că detaliile personale pe care le oferi nu sunt identificatoare. Aceste telefoane sunt mai rare, iar majoritatea oamenilor conectați la lumea modernă primesc apeluri care sunt menite să profite de, să fraudeze sau să păcălească în vreun fel persoana contactată.

 

Ai postat numărul tău de telefon online?

Tipurile apelurilor nesolicitate sunt foarte variate, iar metodele celor care sună au devenit tot mai inventive pentru a avea cât de cât succesul dorit. O româncă ce a primit astfel de telefoane a încercat să găsească sursa neplăcerilor, dat fiind că, periodic, a fost „inundată” cu apeluri din Nigeria. „De când am venit în Anglia, am început să primesc astfel de telefoane. În România știam de ele, dar nu mi s-a întâmplat niciodată. Îmi luasem număr de telefon de UK și doar la câteva zile după aceea am început să fiu sunată de numere cu prefix +234. Am căutat pe internet și am văzut că e Nigeria. La început nu am răspuns pentru că mă gândeam că cine știe, cu metodele lor, ei reușesc cumva să facă bani, dacă au apeluri la care se răspunde. Dar au început să sune și noaptea. M-au trezit de multe ori. Odată am răspuns să văd până la urmă ce zice omul. Dar m-a luat cu «hai să vorbim» și eu nu aveam timp de așa ceva. Așa că apoi, din răzbunare, am început să le răspund, dar să las telefonul pe masă, fără să zic nimic. Îi auzeam cum încearcă să lege o conversație, dar apoi închideau și ei apelul când vedeau că nu au succes. Cu metoda asta am cam scăpat de ei o vreme. Dar m-au sunat multe numere și cu fiecare făceam la fel, a durat vreo lună-două până să se oprească”, ne povestește Mirela, de 31 de ani.

Românca a fost luată și la repriza a doua. „După aproape doi ani, recent, am început din nou să primesc multe apeluri nedorite. În vremea asta mai sunaseră, dar foarte rar, câte unul cu PPI sau care ziceau că îmi obțin ei tot felul de compensații, dar mai mult erau apeluri de la un robot. Dar acum două luni au început din nou în forță. Atunci am făcut legătura că recent îmi pusesem numărul de telefon pe internet, pe o grămadă de site-uri. Îmi căutasem un job nou și am urcat CV-ul pe cel puțin cinci website-uri și am lăsat opțiunea de a putea fi găsită de agenții de recrutare activă. Are sens, pentru că și la început, când ajunsesem în UK tot așa făcusem, îmi căutasem de lucru și cum în CV pui numărul de telefon, e ușor să fie găsit de cei care caută”, ne mai spune Mirela. Tânăra a hotărât ca de acum înainte să nu mai lase CV-ul vizibil pentru agenții, ci să poată fi văzut doar de cei la ale căror joburi aplică.

 

Plângere la ICO, protectorul datelor personale

Există și un tip de apeluri legitime, cum ar fi cei care propun să îți recupereze costuri taxate incorect, cum ar fi un tip de comisioane bancare sau asigurări. Tot aici intră și apelurile de la avocați care propun să recupereze bani pentru cei care au fost implicați în accidente. Dar dacă ești apelat pe numărul de mobil fără să-l fi dat în prealabil companiei respective, apelul este în continuare „ilegal”, pentru că numerele de mobil sunt private. Doar în cazul în care aceștia sună pe un număr de telefon fix, al cărui deținător a fost de acord ca numărul lui să fie înscris în registrul public, atunci aceste apeluri respectă legea.

Corina, o româncă de 33 de ani, a primit și ea multe apeluri recent, de la companii care îi propuneau să apeleze la serviciile lor pentru a obține bani în urma eventualelor accidente personale sau de mașină. „În ultimele zile mi-am petrecut ceva timp răspunzând la sau sunând înapoi numere necunoscute. Am fost bombardată cu apeluri nedorite, pentru situații la care nu mă încadram. La primele apeluri le-am zis să-mi scoată numărul din baza lor de date, pentru că nu mă interesează serviciile lor. Dar de vreme ce alte numere au sunat, am devenit mai nervoasă pe ei. M-am informat de pe net și am aflat că nu au voie să te sune pe mobil. La următoarele apeluri le-am zis de legea care le interzice să facă asta, se numește «Data Protection Act». Dar am continuat să primesc apeluri. Așa că, într-un final, m-am decis să fac plângere și am scris celor de la «Information Commissioner» (ICO), organizația care apără dreptul la intimitate pentru indivizi, pentru că astfel de practici sunt extrem de agasante și pentru cine nu știe cum să le ia, pot fi chiar dăunătoare”, ne detaliază Corina, care speră ca aceste metode să fie ori interzise, ori reglementate mai bine.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!