Cum se pot face imigranţii auziţi

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, UK, despre români pe data 21 februarie 2015

uk_Campanie_Sunt Imigrant_I am an immigrant

În plină dezbatere furibundă despre imigraţie, personajele din sfera politică emit diverse opinii; în schimb, majoratea doar ascultă. S-ar zice că la un moment dat, vocile celor ce mocnesc în tăcere se vor face auzite. Ele vor fi vocile celor oprimaţi şi nemulţumiţi. Iată că apare şi ocazia, pe 7 mai, ca cei ce clocotesc în tăcere să se facă auziţi.

În urma înfiinţării organizaţiei Movement Against Xenophobia, un proiect al Joint Council for the Welfare of Immigrants, compus din 113 organizaţii, a apărut ideea unei campanii de publicitate care să arate şi cealaltă faţă a lucrurilor. Campania va consta în afişarea unor postere, cu fotografii realizate de un forograf de la Vogue, cu imigranţi obişnuiţi sau extraordinari, care îşi aduc aportul cu succes în viaţa cotidiană din UK.

Este o contramişcare lăudabilă pentru defăimarea imigranţilor, devenită rutină în media britanică, însă cine ar finanţa o astfel de campanie? Strângerea de fonduri, prin metoda crowdfunding, pare a fi cea mai evidentă soluţie.

Costurile campaniei propuse se ridică la 66.000 de lire sterline, dar un absolut minimum ar fi 44.000, care reprezintă producţia şi amplasarea posterelor.

Până la data publicării acestui articol, în mai bine de o săptămână de colectare de fonduri, s-au strâns 47.655 de lire sterline, deci campania va avea loc! Organizatorii sunt acum siguri că se va strânge, în final, întreaga sumă de £66.000 şi ar îndrăzni să viseze chiar la un £100.000, ca să mute campania pe plan internaţional. „Imigranţii sunt nedreptăţiţi şi în alte ţări şi am observat că chiar am fost sponsorizaţi inclusiv de imigranţi din afara Marii Britanii”, spune un organizator.

Cele 47.655 de lire sterline au fost donate de cei care vor să lupte împotriva discriminării. S-au înregistrat două donaţii a câte £5.000, 4 de câte £500, însă majoritatea au donat câte £10.

Organizatorul mulţumeşte donatorilor, spunând că aceştia nu aduc doar finanţare, dar îşi exprimă în acelaşi timp uşurarea şi gratitudinea că, iată, au şansa de a se lupta cu nedreptatea”. Avem nevoie de poveşti pozitive. Aşa putem combate propagandele anti-imigraţioniste ale lui Farage, May sau Cameron”, declară un imigrant.

Saira Grant de la JCWI susţine că un website este în cărţi şi că acolo oamenii îşi vor putea încărca pozele şi îşi vor putea etala povestea.

După succesul pe care îl anunţă această campanie, s-au anunţat deja şi alte organizaţii europene interesate de acest model.

Acelaşi organizator de la JCWI mai spune: „Trebuie conştientizat faptul că un partid politic poate obţine £45.000 (poate chiar suma întreagă de £66.000) cu un singur telefon dat unui finanţator sau în urma unei recepţii, a unui bal cu licitaţie, organizat într-o locaţie de lux. Dar ceea ce este mai important, în cazul nostru, este că masele se pot mobiliza şi-şi pot face vocea auzită la nevoie.”

Puteţi dona şi urmări campania pe adresa www.crowdfunder.co.uk/i-am-an-immigrant-poster-campaign/.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!