Cum si cand putem lua analgezice

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 10 februarie 2014

pills2Aproape doua treimi din noi au luat analgezice in anul care a trecut, dar cei mai multi dintre noi au ales in functie de brand, nu de tip. Daca corpul vostru se raneste in vreun fel, el produce substante chimice numite prostaglandine. Acestea transmit semnale de durere catre creier si provoaca inflamarea zonei ranite.

Inflamarea este raspunsul corpului la o ranire, cum ar fi o entorsa, si, in general, duce la inrosirea si umflarea zonei respective, care devine dureroasa la atingere. De multe ori inflamarea poate duce si la ingreunarea activitatii, asa cum se intampla cand ne luxam glezna. Analgezicele reduc durerea prin metode diferite. Unele actioneaza direct la sursa durerii, altele micsoreaza doar senzatia de durere.

Leac pentru mahmureala?

Analgezicele nu vor ajuta contra mahmurelii. Ele pot amorti durerea pe o perioada scurta de timp, deci nu veti simti niciun efect in timp ce dormiti. Ibuprofenul sau aspirina va pot irita stomacul, deci este posibil sa va simtiti mai rau dimineata. Dar analgezicele pot atenua o durere de cap dimineata urmatoare. De asemenea, daca beti multa apa inainte sa va culcati, nu va veti simti asa de rau.

Lichidele si prafurile, absorbite mai repede

Analgezicele trebuie sa fie dizolvate in stomac si apoi absorbite de corp pentru a functiona. Lichidele si prafurile pot fi absorbite mai repede decat pastilele insolubile.
Dar tabletele solubile contin sodiu (pana la 0,4 gr per tableta). Daca luati opt pastile pe zi, ar insemna jumatate din doza zilnica de sare recomandata (6 gr) obtinuta doar din pastile.

Paracetamolul, pentru dureri usoare

Paracetamolul este un non-opioid, deci nu provoaca dependenta. Poate atenua dureri usoare, cum ar fi durerile de cap sau durerile menstruale. Este folosit in cazurile de raceala, din moment ce poate cobori temperatura corpului. Cercetatorii cred ca actioneaza indirect, neutralizand anumite substante din creier care provoaca senzatia de durere. Nu lucreaza la nivelul sursei durerii, deci nu poate reduce inflamatia.
Efectele secundare sunt rare, daca se respecta dozele recomandate. Nu afecteaza stomacul la fel de mult ca aspirina sau ibuprofenul, dar adultii care iau mai mult de 4 gr pe zi pot avea probleme cu ficatul. Riscul poate creste, daca se consuma alcool. Nu-l luati cu alte medicamente pentru raceala care contin si ele paracetamol. Poate fi administrat copiilor in doze potrivite. Exista posibilitatea aparitiei unei senzatii de greata in unele cazuri, insa aceasta se poate trata cu lapte.

Ibuprofenul reduce febra si durerile musculare si artritice

Ibuprofenul este un medicament non-steroidal anti-inflamator (NSAID). Este folosit pentru reducerea febrei si pentru durerile musculare si artritice. Opreste producerea de substante chimice care provoaca durerea de la locul ranit. NSAID-ele pot provoca greata, indigestie si diaree. Uneori sunt cauza aparitiei ulcerului sau a unor sangerari in stomac, deci nu sunt recomandate persoanelor care sufera de ulcer sau care au simptome de indigestie in urma consumului de NSAID. Oamenii in varsta sunt mai predispusi la aparitia unor efecte secundare gastrointestinale.
NSAID-ele pot induce o criza de astm, deci persoanele astmatice sa aiba grija. De asemenea, este posibil sa agraveze un caz de hipertensiune, retinere de fluide sau sa duca la deteriorarea rinichilor. Femeile gravide ar trebui sa evite ibuprofenul. La copii, medicamentul se administreaza sub forma de lichid, incepand cu varsta de 6 luni.

Aspirina subtiaza sangele

Aspirina este un NSAID care subtiaza sangele. Este folosita in doze mici pentru a subtia sangele pacientilor care se afla in pericolul de a avea un infarct sau un accident vascular. Reduce inflamatia la fel ca ibuprofenul, dar trebuie folosita in doze mari pentru a obtine acest efect. Dozele mari pot provoca sangerari in stomac sau intestine, deci nu este bine sa o folositi ca anti-inflamator. Nu ar trebui luata cu alte NSAID sau retete pentru tratarea hipertensiunii fara sfatul medicului. Fiti precauti daca aveti astm sau ulcer.
Nu o consumati daca sunteti insarcinata sau daca alaptati. Nu se administreaza copiilor sub 16 ani, pentru ca poate cauza sindromul Reyes. Acesta incepe cu simptome de raceala si escaladeaza pana cand copilul isi pierde cunostinta.

Codeina provoaca dependenta

Codeina si substanta inrudita, dihidrocodeina, fac parte din grupul medicamentelor care provoaca dependenta, adica opioidele – aceeasi familie din care face parte si morfina. Codeina imita analgezicele naturale ale corpului – endorfinele – care blocheaza receptorii de durere din creier. Poate sa actioneze mai puternic daca este adaugata intr-o cantitate suficienta unui alt medicament. Dar, in general, cantitatea de codeina sau dihidrocodeina din produsele de farmacie este prea mica pentru a vedea vreo diferenta. Opioidele provoaca dependenta, deci codeina si dihidrocodeina sunt vandute in doze foarte mici. În afara de riscul dependentei, printre efectele secundare se numara constipatia, greata, senzatia de voma si oboseala.
Codeina si dihidrocodeina sunt vandute in combinatie cu alte analgezice. Din moment ce dozele variaza, trebuie sa consultati prospectul sau sa intrebati farmacistul pentru a determina modul de administrare potrivit pentru copii.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!