Cum ştii dacă-ţi merge bine business-ul?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 19 ianuarie 2015

businessmen_happy

Bineînţeles, primul indicator al unei afaceri de succes este profitul. Există? Dacă da, este îndeajuns? Este mai mult decât dacă te-ai fi angajat undeva sau dacă ţi-ai fi ocupat timpul cu o altă activitate? Dacă răspunsul este afirmativ la toate întrebările de mai sus, trebuie să afli dacă afacerea ta este aproape de a-şi atinge potenţialul. Dacă vrei, normal. Iată nişte indicatori prin care poţi măsura succesul afacerii:

 

Traficul online

Dacă vorbim de o afacere a cărei componentă online este vitală, atunci analizarea traficului pe site poate fi un indicator foarte important care să-ţi arate cât de bine reuşeşti să atragi vizitatorii potriviţi pe site-ul tău. Dacă cifrele sunt în creştere, e de bine. Nu te enerva prea tare când vezi că ai competitori cu trafic de multe ori peste al tău. E bine, de fapt, că ai unde să creşti.

 

Clienţi loiali

Dacă operezi o afacere care poate beneficia de pe urma vânzărilor repetate, atunci nivelul acestor vânzări repetate reprezintă un indicator clar cu privire la oferirea unui serviciu de valoare pentru clienţii tăi. Poate că întreaga operaţiune este una mică, dar dacă 95% din clienţi sunt dintre aceia care au mai cumpărat de la tine, atunci ai în afacere baza pe care se poate construi o afacere ceva mai mare.

 

Interes continuu

Dacă apar permanent clienţi interesaţi de ceea ce vinzi, atunci faci bine ceea ce faci. În special când acest interes vine în urma unor recomandări. Următoarea provocare este să transformi acest interes în vânzări propriu-zise.

 

Eficienţă operaţională

Dacă afacerea îşi desfăşoară activitatea în mod eficient, cu un minimum de pierderi, e foarte bine! A avea o operaţiune agilă nu este un lucru simplu; majoritatea afacerilor mici trec, în special în primii ani de activitate, prin procesul numit “învăţare din greşeli”, ceea ce îngreunează teribil afacerea. Aşadar, experienţa este extrem de preţioasă şi este mare lucru dacă în operaţiune sunt înregimentate persoanele potrivite.

 

Valoarea produsului

Un alt indicator de succes poate fi reprezentat de valoarea medie a muncii, valoarea produsului, costul pe oră muncită etc. Poate că ai competitori direcţi mai aglomeraţi, însă dacă preţul pe unitate este mai mare la afacerea ta şi ai vânzări bune la acest nivel, deja poţi spune că ai transmis pieţii faptul că serviciul tău merită un premium. Atunci când ai un business mai mic cu o valoare a muncii mai mare decât a competitorilor există potenţialul de a creşte business-ul menţinând această valoare ridicată a muncii. Prin contrast, este mult mai dificil pentru o afacere mai mare, aglomerată, să-şi ridice deodată preţurile.

 

Cota de piaţă

Uneori, a fi un peşte mare într-un lac mai mic poate fi mai interesant decât să fii un peşte mic într-un lac mai mare. Dacă reuşeşti să dezvolţi o afacere de nişă şi obţii o cotă de piaţă notabilă, reprezintă, de asemenea, un indicator de succes. Produsele şi serviciile de nişă au adesea şi abilitatea de a pătrunde şi pe alte pieţe, deci există întotdeauna un potenţial de creştere.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!