Cum tabloidele ne „amarasc” viata…

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 3 februarie 2014

Felicia Buruiana, medic stagiar roman prezentat in The Guardian ca o tanara cu doctorat ce vorbeste cinci  limbi  straine, a recunoscut in fata jurnalistilor publicatiei ca a fost surprinsa cand si-a dat seama ca pacientii ei dintr-un spital din sud-estul Angliei devin tot mai mult interesati de trecutul si de originea sa. Ea a realizat atunci, pentru prima data, ca titlurile tendentioase ale tabloidelor, cu referire la cersetori si la abuzuri comise de unii romani in sistemul de beneficii sociale din aceasta tara, tind sa ii influenteze, in mod direct, viata.

——————————–

„Marea Britanie a fost intotdeauna o tara care a trezit admiratia. Traiesc aici atat de multi oameni de origini diferite de pe toate continentele. Este un loc care ne invata sa fim oameni cu mintea deschisa si ca nu suntem singuri in aceasta lume.”

Dr. Felicia Elena Buruiana Phd, despre Marea Britanie

——————————–

La inceput, oamenii afisau o mina de amuzament cand dr. Felicia Buruiana le spunea ca este romanca. Acestia ii raspundeau mirati ca nu arata deloc „ca o romanca”, a dezvaluit aceasta in The Guardian. Ulterior, cand retorica politicienilor si a ziarelor din regat fata de romani si bulgari a devenit „tot mai toxica”, atitudinile pacientilor fata de medicul roman s-au inasprit, de asemenea.

„Am sesizat o anumita reactie. Pacientii mei isi manifestau vocal ingrijorarea sau se schimbau la fata cand le spuneam ca sunt romanca. In cele din urma, aceste atitudini se repetau frecvent, generand o situatie extrem de dificila. Plecam acasa ingandurata… Imi spuneam ca ceea ce mi se intampla era atat de dezamagitor, trist si obositor. Simteam ca Marea Britanie nu mai este aceeasi tara cu care ma obisnuisem”, se destainuie Felicia Elena Buruiana.

——————————

„Dupa ultimele 12 luni petrecute in Marea Britanie, am inceput sa reactionez intr-un mod diferit. Acum spun ca sunt mandra ca sunt romanca si ca da, romanii arata ca mine.

(…) Sunt atat de multi romani ca si mine: oameni onesti, care isi platesc taxele si dau tot ce au mai bun in activitatea lor zilnica.”

Dr. Felicia Elena Buruiana Phd, despre experientele traite de romani in Regatul Unit in decursul ultimului an

——————————–

NOTA: Puteti citi recomandarile dr. Felicia Elena Buruiana pentru cititorii Diaspora Romaneasca accesand linkul: http://www.diasporaro.com/marea-britanie/info-uk/la-dispozitia-dvs/doctor/.

 

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!