Cum te poţi judeca pentru a ţi se restitui o datorie

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Justiție / Poliţie pe data 28 august 2015

uk_tribunal_revendicari_mici_1

Doreşti să fii compensat pentru că ţi s-au oferit servicii care lasă de dorit, ai cumpărat produse care s-au stricat pe perioada garanţiei, ai nişte salarii încă neachitate, o dispută cu proprietarul locuinţei, cu un colocatar sau orice altă astfel de situaţie în care ai fost neîndreptăţit cu până la £10.000? Dacă ai şi dovezile necesare, îţi poţi căuta dreptatea prin intermediul unui „small claim” (revendicare mică) la un tribunal civil. Cam în stilul Judge Judy sau Judge Rinder de la TV.

Pentru a beneficia de sistemul mai rapid al acţiunilor legale de tip „small claims”, valoarea sumei revendicate nu trebuie să fie mai mare de £10.000 în cele mai multe cazuri, respectiv nu mai mult de £1.000 în cazul revendicărilor pe baza vătămării corporale.

În funcţie de complexitatea cazului, chiar şi atunci când e vorba de revendicarea unei sume relativ mici, judecătorul poate decide ca acţiunea să nu fie de tipul „small”, ci o poate încadra la „fast track” sau „multi track”, situaţie în care ai avea nevoie să fii reprezentat de un avocat. Altfel, îţi poţi susţine singur cazul.

 

Care sunt costurile?

În primul rând, este o taxă pentru completarea formularului pentru revendicare şi se taxează în funcţie de suma revendicată. Preţurile pornesc de la £25 dacă cererea se face online pentru o datorie de până la £200, în timp ce pentru o solicitare la tribunal pentru £5.000, taxa ar fi £120.

Pentru o revendicare care nu implică restituirea unei sume de bani, incluzând posesiuni, taxa la tribunal este de £175, iar online £100.

Audierea la tribunal se taxează, de asemenea, în funcţie de valoarea sumei revendicate. Pentru revendicări de până la £300 taxa este de £25, iar între £3.000 şi £5.000 se achită £325.

Dacă acţiunea nu se soluţionează după prima audiere, se vor adăuga şi alte costuri.

Apoi, e vorba de cheltuielile cu transportul şi pierderea câştigului salarial în ziua audierii şi taxa expertului (dacă a fost solicitat unul). Cel care câştigă poate revendica celuilalt să achite aceste costuri.

În final, sunt cheltuielile cu avocatul care, în cazul acţiunilor legale cu revendicări mici, nu pot fi transferate de la o parte la cealaltă. Cu alte cuvinte, câştigătorul, dacă alege să fie reprezentat de un avocat, va achita contravaloarea serviciilor acestuia. Singura situaţie în care cheltuielile cu avocatul sunt transferate este atunci când cineva deschide o astfel de acţiune legală, însă judecătorul consideră acţiunea deplasată (nerezonabilă), deci ar fi indicat să porneşti la drum doar atunci când te consideri cu adevărat îndreptăţit.

 

Chiar şi când eşti singur, ai la cine apela pentru ajutor

Înainte de a deschide acţiunea, ar trebui să verifici dacă nu cumva poţi primi un sprijin financiar, aşa-numitul „legal aid”, care acoperă costurile pentru sfaturile cu privire la a ajunge să înţelegi care îţi sunt obligaţiile legale şi, la nevoie, să te ajute să-ţi poţi exercita drepturile legale. Acest ajutor este disponibil doar pe anumite tipuri de acţiuni legale cu revendicări mici. Pentru mai multe detalii, ia legătura cu Citizens Advice Bureau.

Există şi ajutor legal gratuit, pentru situaţiile în care nu-ţi permiţi să contractezi serviciile unui avocat. Majoritatea cetăţenilor nu au o cunoaştere, respectiv o înţelegere foarte bună a legislaţiei şi probabil că nu ştiu cum s-ar aplica legea în cazul lor. Şi cine ştie ce proceduri sunt de urmat pentru intentarea unui proces? Aşadar, există centrele Citizens Advice Bureau sau „clinicile” de sfaturi legale, care sunt gratuite. O listă completă a acestor centre poate fi găsită pe: www.lawworks.org.uk/list-of-lawworksmember-clinics.

 

Chiar este mersul la judecată o idee bună?

Depinde de situaţie, evident. Înainte de toate, faptul că tu ai o problemă nu înseamnă neapărat că este vina cuiva. Dacă, în schimb, cineva ţi-a pricinuit vreo nemulţumire, te-a afectat financiar sau te-a vătămat în vreun fel şi poţi dovedi nedreptatea, atunci merită să te gândeşti la intentarea unei acţiuni legale.

Pe de altă parte, trebuie să te gândeşti dacă merită efortul. Uneori, cel mai înţelept lucru este să nu faci nimic.

 

Evitarea tribunalului

În principiu, se merge la tribunal doar atunci când celelalte variante de a se ajunge la o înţelegere n-au avut succes. Chiar şi judecătorul va dori să i se explice cum încercările de rezolvare a problemei în particular au eşuat.

Până a se ajunge la judecată, trebuie să încerci să vorbeşti cu persoana pe care o vizezi sau să-i trimiţi o scrisoare în care s-o avertizezi că intenţionezi să deschizi o acţiune legală dacă problema nu se rezolvă pe cale amiabilă.

O altă rezolvare în afara tribunalului ar fi medierea. Mai multe informaţii se pot găsi pe site-ul organizaţiei Advice Services Alliance, www.asauk.org.uk.

Dacă eşti persoană juridică, este posibil ca pe domeniul tău de activitate să existe o organizaţie care arbitrează disputele, aşa-numitul „ombudsman”.

Dar, dacă te decizi să dai totuşi în judecată, trebuie să urmezi anumite protocoale, în funcţie de tipul de revendicare. Le poţi găsi pe site-ul www.justice.gov.uk/courts/procedure-rules/civil/protocol.

 

Ce şanse am de câştig?

Nu te lăsa purtat de val. Nu lăsa ca judecata să-ţi fie umbrită de supărarea pe care o trăieşti şi, atenţie, poate că ai dovezi clare asupra faptelor comise, însă legea nu este de partea ta. E indicat să ceri opinia celor din jurul tău, care nu sunt la fel de implicaţi în problemă ca şi tine, iar o vizită la un centru de informaţii din cele listate mai sus ar fi foarte înţeleaptă.

 

Strategia

Dacă te hotărăşti să faci pasul fără ajutorul unui avocat, trebuie să te pui la punct cu următoarele chestiuni:

  • Să înţelegi care este problema, să stabileşti dacă se poate găsi rezolvare la tribunal şi dacă nu sunt, de fapt, mai multe probleme care ar trebui tratate separat.
  • Trebuie să-ţi cunoşti drepturile, aşa că e bine să apelezi la serviciile de sfătuire legale gratuite şi nu numai.
  • Ştii ce vrei? În ce fel ai fost prejudiciat? Care este remediul solicitat? Ai pierdut sume de bani, ai suferit daune sau ai fost vătămat corporal? Cum justifici suma pe care o ceri? Sau poate că nu ai pierdut nimic, însă eşti foarte supărat pe cel cu care te judeci şi consideri că ţi s-a făcut o nedreptate. Poate că, de fapt, tot ce-ţi doreşti este ca persoana vizată să-şi recunoască greşeala şi să-şi ceară scuze; într-o asemenea situaţie, oare nu se poate găsi înţelegere în afara tribunalului?
  • Ai vorbit cu cine trebuie? Ai explicat problema părţii vizate, personal sau printr-o scrisoare? Dacă da, ai vorbit cu cine trebuia? Dacă e vorba de o companie, ai vorbit cu unul din manageri? Iar dacă persoana sau firma vizată a numit un avocat care să se ocupe de situaţie, atunci comunicarea se face numai cu avocatul.
  • Comunicarea trebuie să fie eficientă, atât verbal, cât şi în scris. Exprimarea trebuie să fie clară, concisă, concretă, corectă, coerentă, completă şi politicoasă. Ţine minte faptul că toată corespondenţa care se trimite sau se primeşte, atâta timp cât nu este marcată cu formula „without prejudice”, poate fi folosită la tribunal.
  • Ai nevoie de organizare. Adună toate documentele care ţi-ar fi de folos în faţa judecătorului, ţine o evidenţă a corespondenţei cu partea vizată, fă şi păstrează copii ale documentelor emise de tribunal, a chitanţelor, ordinelor şamd.
  • Nu uita să ceri din nou ajutorul atunci când lucrurile se complică. Dacă eşti prea nesigur pe ce faci, caută să te mai informezi sau ia până la urmă un avocat.

 

Cum încep?

Poţi deschide o acţiune legală pe o revendicare de până la £10.000 la un tribunal de tip „county court”. O listă a lor vei găsi la  http://hmctscourtfinder.direct.gov.uk/HMCTS. Totul începe prin completarea unui „claim form”.

Acţiunea poate fi pornită şi online, folosind serviciul de pe www.moneyclaim.gov.uk.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!