Cum trebuie să procedezi când ai de ridicat greutăți

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 4 martie 2016

 

cum ridicam corect obiecte grele_asa da_asa nuFiecare dintre noi exercită o presiune mare asupra spatelui în fiecare zi, prin ridicare sau aplecare, chiar și în cazul în care acest lucru nu este inclus în sarcinile de serviciu. Gândește-te de câte ori te apleci zilnic pentru a ridica ceva: rufele, animalul de casă, o foaie de hârtie etc. Prin păstrarea unei poziții vicioase atunci când ridici, chiar și lucruri ușoare, îți supui spatele unui stres inutil și îl predispui accidentărilor.

Cele două greșeli frecvente făcute atunci când ridici

Prima se referă la folosirea mușchilor greșiți – și anume mușchii spatelui, în loc de mușchii fesieri, și pe cei ai picioarelor. Întotdeauna când te apleci trebuie să îți îndoiești genunchii, pentru că astfel oferi coloanei un suport solid. De asemenea, trebuie să îți menții trunchiul într-o poziție verticală atunci când ridici, deoarece stând la orizontală adaugi spatelui presiune de câteva zeci de kilograme. Această presiune poate, în timp, să compromită un disc sau să îți întindă mușchii spatelui.

A doua eroare foarte des întâlnită se referă la ridicarea unui obiect prea departe de corp. Apropie-te de ceea ce ridici, fiindcă astfel vei reduce presiunea exercitată asupra colanei vertebrale. Ține spatele drept atunci când ridici și bazează-te pe mușchii picioarelor și pe cei fesieri. Cu cât obiectul ridicat este mai greu, cu atât distanța dintre tine și el ar trebui să fie mai mică. În cazul în care obiectul trebuie ridicat la o înălțime mai mare, ar fi bine să ceri ajutorul cuiva sau să folosești unelte special destinate acestei activități. Ridicarea obiectelor mai sus de piept creează greutăți mari spatelui. În același fel stau lucrurile și cu ridicarea unui obiect deasupra capului. Acestea sunt niște principii simple care te vor ajuta să nu îți rănești spatele atunci când ridici greutăți.

În cazul ridicării de greutăți, încearcă să minimizezi cât de mult poți mișcările de rotație. Și acestea dăunează spatelui. Totuși, dacă este necesar să te întorci în timp ce ridici un obiect greu, mișcarea trebuie realizată dintr-un pivot pe picioare, și nu întorcând spatele. De aceea este important să fii foarte stabil și să te menții bine înfipt în pământ. Orice dezechilibru sau mișcare greșită din picioare poate adăuga un stres în plus spatelui tău. Oboseala este un alt factor important ce intervine în timpul ridicării. Cu cât te apleci mai mult și ridici mai mult, cu atât mai obositoare devine activitatea pentru mușchii tăi – iar mușchii obosiți sunt predispuși la accidentări. De aceea este recomandat să faci pauze ori de câte ori ai multe lucruri grele de ridicat. În continuare iată o listă de lucruri pe care trebuie să le faci sau nu atunci când ridici:

Interzis:

 • să ridici greutăți cu picioarele prea apropiate unul de celălalt. Dacă picioarele nu sunt poziționate la nivel cu umerii, vei avea tendința de balans, îți vei îndoi spatele și astfel îl vei supune problemelor;
 • să ridici în timp ce ai genunchii întinși, iar spatele îndoit;
 • să îți arcuiești gâtul atunci când ridici, pentru că altfel te va durea;
 • să cari sau ridici greutăți neechilibrate;
 • să ridici prea mult sau să te apleci excesiv într-o perioadă scurtă de timp;
 • să încerci să ridici obiecte mult prea grele pentru tine;
 • să ridici obiecte grele imediat după ce te-ai ridicat de jos;
 • să nu ridici nimic peste cap, ținând gâtul și spatele arcuite.

Recomandat:

 • să îți plasezi picioarele într-o poziție fie la nivelul umerilor, fie în față și în spate, că atunci când vrei să faci un pas mare;
 • să te apleci ținând pieptul ieșit în afara și fesele încordate puternic;
 • să îți eliberezi o mână de greutate și să sprijini cu ea spatele sau să te sprijini de o altă structură;
 • să balansezi greutatea de pe o parte pe cealaltă, astfel încât să existe un echilibru între presiunea aplicată într-o zonă și în cealaltă;
 • să îți „sugi” abdomenul puternic și să ții pieptul în față atunci când ridici greutăți deasupra capului;
 • să faci o mică încălzire înainte să ridici greutăți, mai ales dacă ai stat o perioadă îndelungată culcat sau relaxat. De asemenea, nu uita să faci și la sfârșit niște exerciții care să te ajute să te destinzi.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!