Cum vede Putin rezolvarea crizei din Ucraina

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 6 februarie 2015

Președintele rus Vladimir Putin i-ar fi propus cancelarului german Angela Merkel să rezolve problema separatiștilor din estul Ucrainei așa cum a procedat el în Cecenia. Totul s-ar fi petrecut în cursul unei întâlniri într-o sală de conferințe din Hotelul Hilton din Brisbane, Australia, în noiembrie 2014, la summit-ul G20, scrie Financial Times. Timp de aproape două ore, președintele rus s-ar fi plâns de acțiunile Occidentului: că a proclamat victoria în Războiul Rece; că a înșelat Moscova extinzând UE și NATO până la granițele sale; că a ignorat regulile internaționale pentru a aplica politici iresponsabile în Irak, Afganistan și Libia.

Cancelarul a direcționat discuția către estul Ucrainei, unde separatiștii sprijiniți de Rusia erau – și sunt încă – angajați într-o luptă sângeroasă cu trupele guvernului pro-occidental de la Kiev, a povestit o persoană care are cunoștință despre întâlnire.

De la începutul crizei, Merkel a încercat să obțină de la Putin ce își dorește în urma crizei, în așa fel încât să poată veni cu o soluție. Când acesta i-a oferit însă o soluție, a șocat-o, scrie sursa citată. Putin a declarat că Kievul trebuie să trateze cu rebelii așa cum a tratat el cu regiunea separatistă rusă Cecenia: să-i cumpere cu bani și autonomie. O idee acceptabilă pentru un fost colonel KGB, dar inacceptabilă pentru fata unui pastor est-german, cu un înalt simț al justiției, arată publicația citată.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!