Cum verifici dacă ouăle cumpărate sunt proaspete

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 25 martie 2016

Și uite cum te trezești dimineața și găsești în frigider doar trei ouă. Oare mai sunt bune pentru consum? Probabil ai stat de mai multe ori în fața frigiderului și te-ai întrebat: „Oare când am cumpărat eu ouăle astea? Or mai fi ele bune de mâncat?” Cel mai sigur le-ai spart și le-ai mirosit pentru a le verifica, dar mai jos îți vom prezenta și alte moduri prin care poți să verifici prospețimea ouălor, și acestea sunt:

Testul cu apă

Pune oul într-un pahar înalt cu apă rece:

 • dacă este un ou foarte proaspăt, se va scufunda în apă și va rămâne la fundul vasului pe o parte;
 • dacă se va scufunda și va rămâne la fundul vasului, însă se va ridica puțin dintr-o parte, atunci este vechi de două săptămâni, dar comestibil;
 • dacă va sta puțin mai sus de fundul vasului și mai ridicat dintr-o parte, atunci este vechi de trei săptămâni, dar comestibil;
 • dacă acesta plutește complet la suprafață, atunci are mai mult de patru săptămâni vechime și nu mai este comestibil. Trebuie aruncat!

Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.

Testul prin spargerea oului

Sparge oul să vezi în ce stare sunt albușul și gălbenușul. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită și albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului, atunci oul este încă proaspăt. Dar dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi. Se rup lanțurile proteice (substanțe variate ce se leagă una de cealaltă) din albușul oului odată cu trecerea timpului, și la un ou vechi, gălbenușul și albușul nu mai sunt lipite unul de celălalt, astfel degradându-se.

Testul prin agitarea oului

Dacă agiți oul și nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior, atunci acesta este proaspăt și comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauză că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia.

Atenție la „termenul de valabilitate”

Pe ambalajul ouălor este specificat „termenul de valabilitate” prin care furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă, în condiții de depozitare optime. În general ouăle pot fi consumate în siguranță și după ce trece termenul de valabilitate, dacă acestea sunt gătite bine, dar cel mai bine e să le verificați printr-un test de prospețime, nu?

Igiena joacă, de asemenea, un rol important când vine vorba de ouă, având în vedere riscurile de Salmonella, și trebuie să acorzi o atenție ridicată următoarelor aspecte:

Bine de știut despre ouă

 • Ouăle sunt o sursă de minerale, vitamine B, proteine și grăsimi mononesaturate. Albușul conține cele mai bune proteine, toți imunoacizii esențiali de care mușchii tăi au nevoie, iar gălbenușul este bogat în lipide. Totuși lipsa ouălor din dietă nu-ți pune sănătatea în pericol, dacă mănânci brânzeturi și carne.
 • Nu spălați ouăle înainte de depozitare. Apa distruge pelicula protectoare care păstrează aerul și mirosurile.
 • Depozitează ouăle în frigider pentru că Salmonella nu se dezvoltă la temperaturi mai mici de 6 °C, dar la temperatura camerei se înmulțește foarte rapid. O răcire ulterioară nu va anula dezvoltarea deja începută.
 • Pentru a putea conserva cât mai bine ouăle, este indicat să le păstrați la frigider. Dacă însă aveți foarte multe și vreți ca ele să-și mențină prospețimea un timp cât mai îndelungat, trebuie să le ungeți cu ulei pe toată suprafața și să le înfășurați cu hârtie. Astfel porii vor fi închiși, iar pierderea de apă din albuș și gălbenuș va fi foarte mică.
 • În momentul în care se sparge coaja oului, acesta trebuie consumat imediat.
 • Ouăle proaspete au un înveliș dur și de calcar, ouăle vechi sunt lucioase și netede.
 • După ce ouăle au depășit termenul de valabilitate, acestea trebuie gătite foarte bine pentru a fi mâncate. Salmonella se distruge la 70 °C.
 • Pentru rețete ce necesită ouă crude, folosește doar cele mai proaspete ouă.
 • Pentru a fierbe un ou tare, îl pui în vasul cu apă rece și cronometrezi 5-6 minute din momentul în care începe să fiarbă. Simplu, nu?
 • Pentru desprinderea cu ușurință a cojii în special pentru ouăle preparate tari, se recomandă ca acestea să fie ținute câteva minute sub jet de apă rece.
 • Când vreți să feliați oua, pentru a nu se sfărâma gălbenușul și să se lipească de cuțit, udați lama cuțitului.
 • Ouăle de prepelița merg de minune cu salatele de vară. Totuși îți trebuie un pic de răbdare și îndemânare să le cureți.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!