Cum votăm la vară?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 februarie 2016

Dacian Cioloș a anunțat luni că Parlamentul este cel care trebuie să ia o decizie pe tema modificării legii alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, iar partidele trebuie să își asume hotărârile pe care le iau în acest sens, nu Guvernul.

După consultările care au avut loc cu liderii partidelor parlamentare și cu președintele Klaus Iohannis, premierul a arătat că în Parlament există deja două proiecte de lege care pot fi suspuse votului, însă a subliniat că, după cum a constatat în urma discuțiilor de la Vila Lac 1, majoritatea partidelor nu își doresc ca regulile să fie schimbate cu atât de puțin timp înaintea alegerilor locale de anul acesta, programate pentru data de 5 iunie.

Premierul a exclus variantele ca Guvernul să adopte o ordonanță de urgență sau să își asume răspunderea, însă a asigurat că va ajuta Parlamentul cu un aviz favorabil, în cazul în care pe agendă este pus unul dintre cele două proiecte de lege deja existente.

„Nu a existat o majoritate clară în Parlament. Pe de altă parte, am constatat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuțiile pe sistemul electoral, însă o majoritate a partidelor preferă ca discuțiile să nu aibă loc acum, însă ar fi dispuse să le reia pentru următoarele alegeri. Dacă Guvernul vine cu o ordonanță de urgență sau asumarea răspunderii, există riscul de a fi o acțiune în forță a Guvernului.

O ordonanță de urgență ar putea fi respinsă în Parlament, iar o asumare a răspunderii tot nu ar rezolva problema. Nu pot decât să constat că, cu toată voința Guvernului de a ajuta, decizia rămâne la Parlament și e important ca partidele să își asume responsabilitatea și să folosească instrumentele pe care le au la dispoziție în Parlament”, a mai spus Cioloș.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!