Cum votăm în străinătate?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 iulie 2016

Londra_alegeri presedinte 2014_sectie vot Brent22Numărul mic al românilor din afara țării care s-au înregistrat pentru a putea vota prin corespondență la alegerile parlamentare a generat o cerere a PNL de modificare a legii votului prin corespondență. Modificarea ar propune trei măsuri – să fie înființate noi secții de votare, trimiterea prin poșta electronică a oricărei proceduri, cereri sau solicitări și garantarea dreptului la vot într-o anumită secție oricărui cetățean care locuiește în apropierea acesteia, indiferent dacă a cerut sau nu înființarea secției.

„La alegerile parlamentare riscăm să repetăm episoadele inacceptabile petrecute în 2014. Doar 2.371 de români au solicitat votul prin corespondență și doar 719 cereri sunt depuse pentru înființarea de noi secții de votare, ambele situații fiind generate de refuzul PSD și aliaților săi de a permite proceduri simple de transmitere a cererilor, mai ales on-line. Având în vedere toate acestea, PNL solicită Guvernului adoptarea și publicarea unei ordonanțe de urgență în cel mai scurt timp”, se arată în comunicatul PNL.

Liberalii propun trei măsuri – să fie înființate noi secții de votare, trimiterea prin poșta electronică a oricărei proceduri, cereri sau solicitări și garantarea dreptului la vot într-o anumită secție oricărui cetățean care locuiește în apropierea acesteia, indiferent dacă a cerut sau nu înființarea secției.

De asemenea, PNL cere Televiziunii Române să promoveze în jurnalele de știri campania de informare privind votul în străinătate, care a fost inițiată de MAE. Urmare a acestui demers, premierul Dacian Cioloș a anunțat că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru a-i ajuta pe românii din străinătate să voteze mai ușor.

Decizia a fost luată după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat numărul românilor din diaspora care s-au înscris în Registrul Electoral pentru a putea vota la toamnă, iar datele au fost dezamăgitoare: mai puțin de 4.000 din cei 4 milioane de români care trăiesc dincolo de granițe au încheiat procedura. Premierul Dacian Cioloț a reamintit că legea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților a fost modificată în 2015, introducându-se două noi facilități: votul prin corespondență și organizarea unei secții de votare într-o comunitate în cazul în care solicită cel puțin 100 de alegători acest lucru. „Cu toate eforturile depuse, doar ceva peste 3.500 s-au înscris în Registrul Electoral, din diferite motive.  Așa cum sunt formulate lucrurile acum, cu acest număr foarte mic riscăm să avem restricții mai mari decât în anii trecuți pentru votul în străinătate. Am cerut doamnei ministru Maria Ligor ca, în coordonare cu MAE, Cancelaria prim-ministrului și AEP, să ne gândim la un proiect de OUG prin care să clarificăm aceste lucruri și să precizăm mai bine condițiile în care se poate vota, păstrând spiritul legii așa cum a fost decis de Parlament.”

 

Băsescu susține românii din diaspora

Printr-o postare pe Facebook, fostul președinte Traian Băsescu atenționează clasa politica românească cu privire la un posibil dezastru la alegerile parlamentare din toamnă. El a explicat că românii din străinătate nu se înscriu pe listele electorale, pentru a putea vota la alegerile parlamentare din toamnă, iar explicația este simplă: mulți dintre ei nu au încredere în sistemul propus, iar alții se tem că se pot trezi la un moment dat cu noi taxe și impozite, dacă-și declară datele de rezidență.

Traian Băsescu vine și cu o soluție: întoarcerea la sistemul clasic, propunând să se stabilească circa 1.500-2.000 de secții de votare în comunitățile unde diaspora românească are o prezență semnificativă. „La nevoie, printr-o simplă corespondență cu celelalte state membre, informația poate fi adusă la zi. Pentru a nu crea controverse, și legea votului prin corespondență trebuie să rămână în vigoare, dându-se șansa opțiunii modalității de vot, iar Autoritatea Electorală Permanentă să verifice eventualul vot dublu, dat prin ambele sisteme”, arată Traian Băsescu.

În caz contrar, el avertizează că românii din diaspora vor considera că statul român le-a îngrădit dreptul la vot și consideră că repetarea „dezastrului democratic și mediatic” din 2014 trebuie prevenit, iar măsurile trebuie luate repede.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!