Cumpararea unei asigurari a masinii

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 13 iulie 2009

Puteti cumpara o asigurare pentru masina printr-o varietate de moduri. Exista peste 60 de companii care, in Marea Britanie, va pot pune la dispozitie diferite asigurari. Unele dintre ele lucreaza direct cu clientii, altele ofera produse de asigurare prin intermediul unor brokeri specializati.

 

Cum sa obtineti un pret

Brokerii de asigurare vor fi capabili sa va ofere diferite sfaturi legate de alegerea dintr-o varietate de produse, in asa fel incat cel ales sa va indeplineasca pe deplin nevoile. Ei pot cauta pentru dumneavoastra cele mai bune oferte ale companiilor de asigurare, care sa se incadreze perfect dorintelor dumneavoastra.

Alternativ, poate veti dori sa faceti propriile cercetari si sa cumparati un produs direct de la asigurator, prin telefon, prezentare la fata locului sau prin internet. Atat brokerii, cat si asiguratorii contactati direct pot fi usor de gasit prin consultarea cartii de telefon sau prin cautarea pe internet.

In sfarsit, trebuie spus ca poate vi se va parea mai util sa cumparati o asigurare in timp ce faceti altceva, de exemplu cumparaturile la supermarket sau o tranzactie la banca.

 

Lucruri ce sunt intrebate cand cumparati o polita de asigurare

O asigurare este pretuita in acord cu unele lucruri legate de sofer si de masina sa, astfel ca vi s-ar putea cere o multime de informatii cand veti aplica pentru una. In mod normal, acestea includ:

– detaliile masinii;

– pentru ce va fi folosita masina;

– unde va fi tinuta masina;

– varsta si ocupatia celor ce vor conduce masina;

– daca aveti puncte de penalizare sau daca ati fost condamnat pentru infractiuni comise la volan;

– orice apelari recente la fonduri de asigurare.

Este esential sa raspundeti cat se poate de cinstit si detaliat la toate aceste intrebari. In clipa in care au fost oferite toate detaliile, vi se va oferi un pret si daca-l veti accepta, atunci asiguratorul va va trimite sau oferi toate documentele necesare.

 

Bonus pentru lipsa incidentelor

Aceasta functioneaza sub forma unei reduceri ce va este acordata ca premiu pentru ca nu ati fost implicat intr-un incident care sa va puna in situatia de a apela la un asigurator. Daca perioada in care ati obtinut acest bonus se prelungeste pentru cativa ani, de regula patru sau cinci, atunci reducerea practicata pentru costul asigurarii dumneavoastra va urca pana la 75%.

Puteti pierde tot acest bonus daca asiguratorul constata ca vizavi de dumneavoastra a fost facuta o plangere si nu reuseste sa-si recupereze suma din alta parte. Multi asiguratori va vor permite sa va protejati de acest lucru printr-o taxa suplimentara sau printr-o scadere a procentului de bonus oferit.

Asta inseamna ca va veti putea pastra bonusul chiar daca vizavi de dumneavoastra au aparut reclamatii, sa spunem doua intr-o perioada de trei ani. Oricum, aceasta practica difera de la companie la companie, asa ca nu ar fi cazul sa va bazati pe ea. Si retineti ca protejarea se aplica discount-ului, pentru ca altfel costurile ar putea creste in functie de circumstante.

 

Excedarea politei

Aceasta este o suma pe care o veti stabili cu asiguratorul si pe care va trebui sa o platiti daca veti fi nevoit sa apelati la asigurare. In general ea variaza intre 100 si 250 de lire si de cele mai multe ori poate fi negociata. Cu cat sunteti dispus sa platiti mai mult, cu atat mai ieftina va fi si asigurarea. Normal, in cazul in care masina va fi utilizata de catre un sofer incepator, atunci asiguratorul isi va lua toate masurile de precautie, urmand sa perceapa taxe mai mari.

 

Documentele de asigurare pe care le veti primi

Sunt trei documente cheie pe care le veti primi cand realizati asigurarea unei masini: certificatul, polita si calendarul.

Certificatul contine detaliile masinii asigurate, ale celor care o vor conduce (un sofer sau mai multi), uzul pentru care este destinata masina ca si datele intre care respectiva polita este valida. Acesta este documentul care pune la dispozitie proba legala ca masina este asigurata si acoperita in eventualitatea producerii unui accident, cand masina este taxata sau cand politia va cere sa demonstrati acest lucru.

Polita este cea care descrie termenii si conditiile asigurarii incheiate.

Calendarul va pune la dispozitii detalii clare legate de discount-ul pentru lipsa unor evenimente, de excedarea politei si de partile care se pun in functiune atunci cand este cazul.

De asemenea, vi se poate oferi si o nota de asigurare, mai ales cand contractati pentru prima oara una. Aceasta actioneaza ca un certificat si este temporara, pana in clipa cand vor fi produse toate actele necesare.

Cand va aflati, in sfarsit, in posesia acestora, va trebui sa le verificati amanuntit, pentru a va asigura ca toate datele sunt trecute corect si ca detaliile stabilite anterior sunt exact acelea discutate.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!