Cumparaturi pe credit: optiuni, pro si contra

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 29 august 2010

A cumpara ceva pe credit nu este altceva decat o forma de imprumut. Include plata prin intermediul unui card de credit, „hire purchase” si alte forme de intelegere, inclusiv o forma de credit fara dobanda, prin intermediul careia cumperi acum si platesti mai tarziu. Inainte de a cumpara pe credit este important sa va asigurati ca sunteti capabili sa platiti, dar si sa comparati ofertele.

 

Va permiteti sa imprumutati?

Inainte de a decide sa imprumutati bani, trebuie sa fiti siguri ca veti putea plati pe viitor suma imprumutata. Calculatorul de bugete al FSA (The Financial Services Authority) va va ajuta sa realizati calculele intre venituri si cheltuieli, pentru a vedea daca la sfarsit va mai ramane suma necesara pentru a achita imprumutul. Daca veti vedea cheltuielile depasind veniturile sau fiind foarte aproape de acestea, atunci va trebui sa va ganditi foarte serios daca sunteti in situatia de a va indatora.

De asemenea, nu uitati ca platile pot deveni o problema daca rata va creste sau daca va veti pierde locul de munca. Testele de debit interactive ale FSA va vor ajuta sa vedeti daca puteti avea probleme cu imprumutul pe care va ganditi sa-l contractati.

 

Cardurile de credit

Cand platiti pentru anumite bunuri sau servicii prin intermediul unui card de credit, sunteti taxat lunar si, de obicei, aveti cateva luni in care sa achitati imprumutul. Ca rezultat al acestui lucru, cardurile de credit ofera o posibilitate rapida de imprumut pe termen scurt, pe care il puteti returna prin plati lunare.

Dar fiti atenti, dobanda cardurilor de credit, indicata de obicei prin sintagma „APR” (annual percentage rate), poate fi una foarte mare. Daca nu platiti in intregime factura respectiva, atunci veti fi taxat cu dobanda pentru intreaga suma, inclusiv a partii pe care deja ati platit-o. Folositi un card de credit doar daca sunteti sigur ca stiti cum sa folositi sistemul de rambursare; daca nu cunoasteti bine sistemul, atunci platile va pot scapa de sub control.

Asociatia de plati britanica va ofera un ghid impartial pentru a va decide daca sa alegeti si cum sa folositi un card de credit, explicand si termenul de „APR”.

 

Cardurile de magazin (store cards)

Cardurile respective actioneaza in acelasi mod in care o fac si cardurile de credit, doar ca:

– le puteti folosi doar intr-un anumit magazin sau intr-un grup de magazine din reteaua celor care au emis cardul;

– ratele dobanzii tind sa fie mai mari decat cele ale unui card de credit si acest lucru poate fi verificat prin intermediul „APR”;

– folosirea lor va permite accesul la unele oferte de care clientii obisnuiti nu pot beneficia (magazinele folosesc aceasta metoda pentru a va tenta sa apelati la un card din cele oferite de ele).

Ganditi-va foarte bine cand semnati pentru un astfel de card. Ele sunt utile doar daca va puteti plati, lunar, sumele necesare. Daca veti ajunge sa dispuneti de mai multe astfel de carduri, va fi foarte greu sa mai tineti socoteala sumelor datorate.

 

Cumpararea prin inchiriere/leasing (hire purchase)

Prin acest tip de cumparare veti face plati lunare, care includ si ele dobanda, dar veti deveni proprietarul obiectului sau serviciului de-abia dupa achitarea completa a acestuia. Compania care va pune la dispozitie acest tip de imprumut poate cere in orice clipa acel bun inapoi daca nu mai reusiti sa faceti platile necesare.

Poate fi mai usor sa obtineti credit din partea unei companii de tip hire purchase, dar de obicei este ceva mai scump sa imprumutati de la ei. Din acest punct de vedere, merita sa cautati mereu cea mai buna oferta.

OFT (Office of Air Trading) va pune la dispozitie un ghid care sa va ajute sa gasiti si sa folositi un imprumut hire purchase, incluzand detaliile importante pe care trebuie sa le contina un contract si cum sa faceti cercetari vizavi de cea mai buna oferta.

 

Credit fara dobanda (interest-free)

Creditele fara dobanda va permit sa cumparati acum si sa platiti mai tarziu (buy now, pay later). Dar daca nu veti face platile la data stabilita, veti ajunge sa platiti dobanda, la o rata ridicata, pe toata suma imprumutata.

Feriti-va de tentatia de a cumpara diferite bunuri doar pentru ca imprumutul este lipsit de dobanda. Majoritatea companiilor se vor baza pe faptul ca veti esua sa platiti la timp ratele. Daca va decideti sa cumparati in acest mod, atunci tineti o socoteala stricta vizavi de datele la care ati cumparat si trebuie sa returnati.

 

Cumpararea pe credit dintr-un catalog

Cand cumparati dintr-un catalog, bunurile vor fi livrate la usa dumneavoastra si veti putea esalona platile pe o serie de mici rate saptamanale. Acest lucru ar putea parea avantajos, dar retineti ca pretul produselor ar putea fi mai mare decat cel pe care l-ati obtine din alta parte. Daca in oferta exista o dobanda, atunci verificati care este „APR”-ul, pentru ca acesta ar putea fi mai mare decat in majoritatea ofertelor prin carduri de credit sau prin imprumuturile obisnuite.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!