Cura de slăbire, între mit şi adevăr

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 29 mai 2015

diet yo-yo from lose weight diet with poor nutritionO dietă severă pe o perioadă scurtă, de 1-2 săptămâni, te ajută să scapi de excesul ponderal.

Mit: Aceste diete duc la o scădere ponderală mai ales datorită pierderii lichidelor din organism. După perioada de dietă, vei acumula kilogramele pierdute la loc, ba chiar şi câteva în plus, în cel mai scurt timp posibil (aşa-numitul efect yo-yo). Organismul tău percepe cele două săptămâni ca pe o ameninţare şi va acumula rapid „rezerve” de grăsime pentru a fi pregătit unei eventuale noi „înfometări”. Partea bună a acestor diete este că te poţi inspira din ele pentru a te orienta asupra meniului tău zilnic.

 

Pentru menţinerea unei greutăţi normale, dieta trebuie asociată cu exerciţii fizice

Adevăr: Creşterea masei musculare prin exerciţii fizice practicate regulat duce la o accelerare a metabolismului, astfel încât şi când nu faci mişcare vei „arde” mai multe calorii decât o persoană sedentară. Pe de altă parte, ştim cu toate că avem zone cu depozite de grăsime (inesteticele „aripioare”, de exemplu), care se încăpăţânează să rămână la locul lor în ciuda celui mai sever regim hipocaloric. Singura metodă prin care poţi scăpa de aceste depozite este să faci cât mai multă mişcare, de 4-5 ori pe săptămână.

 

Există diete-minune, care te ajută să slăbeşti mai uşor

Mit: Majoritatea dietelor, de la cea cu ciorbă de varză până la dieta doctorului Atkins, sunt, de fapt, diete hipocalorice. Tocmai din acest motiv, ele funcţionează în ceea ce priveşte scăderea ponderală, dar sunt departe de a fi „diete-minune”, deoarece, în timp, pot afecta starea de sănătate, din cauza dezechilibrelor nutriţionale grave pe care le induc.

 

Poţi obţine un corp de invidiat cu ajutorul unor dispozitive folosite acasă

Mit: Reclamele tv abundă de soluţii miraculoase, dispozitive pentru electrostimulare, centuri pentru obţinerea unui abdomen plat şi tot felul de alte aparate care te asigură că „doar în 10 minute pe zi” vei obţine un aspect suplu şi atletic, precum al domnişoarei care le face reclamă.

Adevărul este că persoanele folosite drept model în aceste reclame au petrecut ore în şir în sălile de fitness, au un stil de viaţă ce combină exerciţiile fizice cu dieta pentru a arăta atât de bine. În ceea ce te priveşte, este o idee foarte bună să ai un stepper, o bandă pentru alergat sau o bicicletă ergometrică în casă, cu siguranţă te vor ajuta să slăbeşti, dar nu te aştepta să dobândeşti corpul unei campioane la culturism doar cu ajutorul lor.

 

Alimentele pe a căror etichetă scrie că nu conţin zahăr sau grăsimi sunt ideale pentru a slăbi

Mit: Faptul că bomboanele sunt făcute cu îndulcitor sau sandwich-ul are un conţinut redus de grăsimi nu înseamnă automat că au şi un număr mai mic de calorii. De obicei, diferenţa calorică este insignifiantă în comparaţie cu produsele similare ce conţin zahăr sau grăsimi.

Pentru a scădea în greutate, trebuie să-ţi supraveghezi mărimea porţiilor şi să faci alegerile corecte în ceea ce priveşte alimentele şi conţinutul lor caloric, în loc să consumi produse „dietetice” ori de câte ori pofteşti.

 

Ţin permanent evidenţa alimentelor pe care le mănânc şi totuşi nu reuşesc să scad în greutate

Mit: Este posibil să „trişezi” fără să-ţi dai seama. Gândeşte-te dacă nu cumva ai uitat să aduni în cadrul raţiei tale calorice zilnice covrigelul luat în fugă de pe masa colegei de birou, crutoanele pe care le-ai adăugat la salată sau paharul de suc cu care te-ai răcorit în parc! Toate aceste „nimicuri” pot adăuga în medie 200 de calorii/zi, constituind un motiv întemeiat pentru a ţine acul cântarului nemişcat.

 

Am încercat pe parcursul anilor diferite diete şi îmi este din ce în ce mai greu să slăbesc

Adevărat: Dacă ai ţinut diete peste diete, probabil că organismul tău a devenit un expert în ceea ce priveşte asimilarea caloriilor. Înfometarea sistematică la care te supui este percepută ca un stres şi, prin urmare, corpul tău îşi face „rezerve” în vederea următoarei încercări.

Acest fapt, împreună cu înaintarea în vârstă, transformă eforturile tale de menţinere a unei greutăţi normale într-o adevărată provocare, deoarece se estimează că, pentru fiecare 10 ani pe care îi adaugi la vârsta ta, necesarul caloric scade cu 10%. De aceea, este foarte important să ai obiceiuri alimentare sănătoase permanent, zi de zi.

 

Sunt predispusă genetic la obezitate şi din acest motiv nu pot slăbi

Mit: Se estimează că dacă părinţii tăi sunt obezi, riscurile de a avea la rândul tău aceeaşi problemă sunt cu 25-30% mai mari decât ale persoanelor care provin din familii de normoponderali. Aceasta nu înseamnă că dacă ai gene „proaste”, eşti condamnată să fii obeză, ci doar trebuie să îţi supraveghezi şi mai atent stilul de viaţă.

 

Excesul ponderal este cauzat de tulburările endocrine

Mit: Extrem de rar, afecţiunile endocrine se manifestă prin creştere în greutate, de cele mai multe ori fiind vorba despre hipotiroidie. Chiar şi în acest caz, medicii au stabilit că excesul ponderal produs de afecţiunea tiroidiană în sine este destul de mic, în jur de 2-4 kg, şi este cauzat de obicei de retenţia de lichide, nu de depunerile adipoase.

Cercetătorii de la Clinica Mayo afirmă că doar un procent de cel mult 2% din persoanele obeze se confruntă cu un surplus ponderal generat de afecţiuni endocrine sau alte boli ce produc creştere în greutate.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!