Curajul unui roman, decisiv la interviul de angajare

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 21 octombrie 2013

Londra_Florian Betivu

Curajul dovedit de un tanar roman in timp ce astepta la un interviu pentru angajare i-a convins pe proprietarii companiei sa-i ofere un loc de munca imediat si fara rezerve. Acesta a intervenit decisiv, impiedicand comiterea unui furt in plina desfasurare la sediul firmei.

Cazul, petrecut recent in Cheltenham (sud-vestul Angliei), a fost relatat pe larg si favorabil in ziarul Daily Express, publicatie care promoveaza adeseori un discurs anti-romanesc in articolele sale.

„Un tamplar roman s-a ales cu un loc de munca pentru ca a urmarit un hot ce a incercat sa comita un furt in cladirea in care lucratorul astepta sa dea un interviu pentru angajare”, scrie Daily Express in editia din 14 octombrie a publicatiei.

Florian Betivu este un roman de 33 de ani care, in urma cu doar cateva zile, s-a prezentat la un interviu in incercarea de a obtine un loc de munca in cadrul companiei de design interior L’Una Design din orasul Cheltenham, situat in comitatul Glouchestershire din sud-vestul Angliei. In timp ce astepta la sediul firmei, el a observat un barbat al carui comportament trezea suspiciuni. Persoana a reusit in cele din urma sa sustraga un telefon mobil model iPhone si a parasit in graba cladirea. Florian a reactionat imediat pornind in urmarirea hotului. Romanul a reusit sa il ajunga pe raufacatorul care, dupa un schimb de cateva vorbe, s-a decis sa inapoieze obiectul furat. Apoi, acesta a disparut in fuga.

Florian Betivu s-a intors la sediul companiei returnand telefonul mobil proprietarilor companiei Michelle Pemberton si Dustin Wise. Acestia au decis sa ii ofere imediat romanului locul de munca pe care si-l dorea. „Aceasta fapta ne-a dezvaluit latura morala a lui Florian, pe care nu am fi descoperit-o pe parcursul unui interviu de rutina”, au spus proprietarii companiei L’Una Design, citati de Daily Express.

 

Urmarit si urmaritor

Florian Betivu crede cu modestie ca fapta sa este fireasca si ca interventia lui a fost una in spiritul corectitudinii, remarca Daily Express, unul dintre ziarele care si-a obisnuit cititorii mai ales cu povesti negative despre romani si Romania.

„L-am vazut imediat pe acel individ ca se uita oarecum ciudat in jur, in holul in care asteptam. Apoi am sesizat ca a bagat subtil telefonul mobil in buzunarul propriu si se pregateste sa plece”, a povestit apoi in detaliu romanul. „Atunci m-am ridicat si i-am spus: «Inapoiaza-mi telefonul pe care il ai in buzunar. Apoi te voi lasa sa pleci.» Tipul s-a facut ca nu stie despre ce vorbesc si a luat-o la fuga. Am alergat dupa el si l-am ajuns intr-o intersectie din apropierea unei scoli. Barbatul m-a amenintat ca ma va lovi, iar eu i-am spus sa incerce. El era mai solid decat mine, dar eu am observat ca fug mai tare decat el. A mai fugit pana la urmatorul colt si s-a oprit din nou cand a vazut ca sunt iar in spatele lui. In final, mi-a dat telefonul”, a mai povestit Florian. „Nu sunt genul de persoana care sa raman indiferent in astfel de situatii”, a subliniat romanul.

 

Un roman admirat

Proprietarii companiei L’Una Design din Cheltenham au fost incantati de prezenta de spirit a tanarului originar din Romania care venise la sediul firmei in cautarea unui loc de munca. Florian Betivu a primit imediat postul pe care si-l dorea.

„Este exact genul de persoana pe care ne-o dorim in compania noastra. Felul in care s-a implicat in rezolvarea situatiei generate de tentativa de furt a fost extraordinar”, a insistat Dustin Wise, unul dintre cei doi actionari ai firmei. „Putini sunt cei care au curajul sa procedeze astfel, pentru ca riscurile potentiale sunt foarte mari. Hotul putea fi inarmat”, a continuat proprietarul L’Una Design.

Florian Betivu a raspuns cu optimism laudelor venite din partea proprietarilor companiei. El le-a spus jurnalistilor britanici ca in ianuarie va deveni tata pentru prima oara. „Cred ca voi incepe o viata noua atat in plan profesional, cat si in familie”, a concluzionat romanul.

Reprezentantii politiei din Gloucestershire au confirmat pentru Daily Express tentativa de furt din interiorul companiei L’Una Design. Ei au declarat ca se afla in faza de culegere de informatii de la martori si ca spera sa il identifice si sa il prinda pe faptas.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!