Spațiu și cursuri gratuite pentru românii din Londra

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Educaţie şi învăţământ, Muncă pe data 26 ianuarie 2016

Londra_Tommy Tomescu lansare ghid

Tommy Tomescu este un tânăr medic stomatolog care activează în Londra de mai mulți ani și, pe lângă meseria pe care o practică, își dedică întreg timpul liber unor activități de sprijinire a românilor din UK.

Ultima „faptă bună” este închirierea unui spațiu cu scopul de a-l pune la dispoziție tuturor celor care doresc să desfășoare acțiuni culturale sau profesionale care să-i implice pe români. Un prim pas l-a făcut chiar el, prin punerea la punct a unor cursuri gratuite de calificare pentru români, cursuri care se desfășoară în acest spațiu.

Gestul său ar putea fi considerat unul de frondă, în condițiile în care, spune tânărul doctor, „Ambasada României la Londra tratează cu indiferență sau chiar blochează încercările românilor de a se organiza și de a iniția acțiuni în scopuri comunitare”.

Ideea unui spațiu cu destinație specială „România” i-a venit lui Tommy Tomescu după ce a fost refuzat de Ambasadă atunci când a solicitat un spațiu pentru o întâlnire a membrilor Asociației Dentiștilor Români din UK. Tot el a înființat și această asociație pentru a veni în sprijinul colegilor.

—————————————

„Sunt foarte mulți tineri specialiști români, peste 600 de medici dentiști români care, ajunși în UK, se confruntă cu un sistem pe care nu-l cunosc. De aici a pornit această asociație. Și pentru că nu ne putem întâlni pe străzi, am solicitat ambasadei să ne pună la dispoziție un spațiu pentru ședințe și întâlniri în care să spunem comunității cum se pot înscrie la dentist în UK și cum pot intra copiii românilor din UK la facultatea de stomatologie de aici. La început au spus da însă, ulterior, s-au răzgândit și ne-au refuzat fără nicio explicație. De Ziua Națională a României, statul român nu a organizat o activiate de amploare pentru comunitatea din UK și atunci m-am hotărât să deschid Centrul Comunitar Român de 1 decembrie. Dacă statul roman refuză să ne ajute, ne ajutăm singuri, așa că am închiriat acest spațiu pentru ședințele asociației și orice activitate comunitară.”

Tommy Tomescu

—————————————

 

Reacția Ambasadei Române la Londra

La solicitarea noastră, Ambasada României la Londra ne-a trimis un punct de vedere vizavi de declarațiile făcute de doctorul Tommy Tomescu. Redăm reacția ambasadei:

—————————————

 1. Ambasada României la Londra sprijină constant asociațiile profesionale din Marea Britanie, inclusiv cele ale medicilor români care profesează în acest stat, dovadă fiind găzduirea, de mulţi ani, în spațiile de protocol ale ambasadei, a Reuniunii Anuale a Societății Medicilor Români din UK – SMRUK.
 2. Autoritățile române și-au exprimat permanent deschiderea și susținerea pentru proiectele inițiate și derulate de comunitatea românească din Marea Britanie. În cadrul întâlnirilor cu membrii comunității românești din UK, organizate de ambasadă, inclusiv a celor desfăşurate cu participarea unor înalţi oficiali români, s-a discutat și despre posibilitatea înființării unui centru comunitar, autoritățile române exprimându-și sprijinul de principiu față de astfel de inițiative, cu condiția transmiterii unor proiecte concrete în acest sens.
 3. În context, Ambasada României salută inițiativa înființării acestui centru comunitar, manifestându-și deja disponibilitatea de a sprijini activitățile derulate de centru, inclusiv prin participarea unor membri ai ambasadei la evenimente organizate cu scopul informării membrilor comunității pe teme de interes.
 4. Reamintim, totodată, faptul că Ambasada a marcat Ziua Națională a României prin organizarea, la 2 decembrie 2015, a unei recepții pentru membrii comunității românești din Marea Britanie.

Vali Staicu, press office Ambasada României la Londra

—————————————

 

Ușă deschisă tuturor celor care doresc să-i ajute pe români

„Și pentru că acest spațiu acum există, m-am gândit să-l pun la dispoziție tuturor celor care doresc să inițieze activități care să-i implice pe românii de aici. Facem asta absolut gratuit, nu percepem nicio taxă și chiar ne-am bucura să existe cât mai mulți români cu inițiativă, care să ne ajute să exploatăm la maxim acest spațiu în folosul comunității noastre”, a invitat doctorul Tomescu.

Ce pot face românii aici:

 • să desfășoare voluntariat în sprijinul comunității;
 • să participe cu idei la organizarea Centrului Comunitar Român;
 • să doneze cărți pentru comunitatea românilor din UK;
 • să doneze articole de îmbrăcăminte sau jucării pentru cei din România;
 • să organizeze cursuri de calificare, de limba engleză sau orice alte cursuri benefice pentru membrii comunității;
 • să organizeze activități festive sau comemorative de interes pentru membrii comunității;
 • să organizeze proiecții de filme / documentare / evenimente sportive și activități teatrale.”

 

Ansamblu de dansuri populare la Centru Comunitar

Londra_Centrul comunitar romanesc_Ansamblul Dorulet

De la data de 1 decembrie 2015, de când a fost inaugurat, și până în prezent în Centrul Comunitar Român au avut loc foarte multe activități și se poate spune că ideea doctorului Tomescu a prins roade. Multe dintre acestea au fost inițiate chiar de fondatorul acestui centru, dar au venit și alți români cu idei. Ca exemplu, Floriana Mitroi a avut inspirația să profite de această ofertă pentru a-și pune în practică o idee mai veche: înființarea unui ansamblu de dansuri folclorice pentru copii și adulți. Astfel, de câteva săptămâni, în weekenduri membrii Ansamblului Doruleț din Londra se adună la centru pentru repetiții. „Deocamdată, ne-am adunat aproximativ 25 de adulți și copii, dar mai așteptăm doritori care vor să ni se alăture”, a menționat Floriana Mitroi.

 

Mica Unire, sărbătorită la centru

Ultima acțiune a centrului s-a desfășurat de Ziua Unirii Principatelor, 24 ianuarie. Un grup de români inimoși s-a adunat la Centrul Comunitar din Wembley Park (Londra) pentru a sărbători Mica Unire. Aceștia și-au adus și copiii, astfel încât toți românii prezenți, de la mic la mare, au încins o horă a unirii. „Am organizat această acțiune pentru întărirea spiritului comunitar românesc și pentru a mulțumi tuturor voluntarilor care s-au implicat și urmează să se implice în activitatea centrului comunitar. Dorim în acest fel să ne menținem legăturile cu țara și am dorit să vibrăm în unison la hora unirii”, ne-a declarat Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar Român. De asemenea, cu această ocazie a fost lansat ghidul „Condițiile de muncă din Marea Britanie”.

 

Cine este Tommy Tomescu

Tommy Tomescu a terminat în România Facultatea de Stomatologie și a ajuns în Londra în 2010, continuându-și aici studiile de specialitate. În prezent, își exercită meseria de medic dentist, după ce a fost și profesor la o universitate din UK, predând cursuri de stomatologie studenților englezi din anii terminali. Pentru că a întâmpinat mai multe piedici ca tânăr român care dorește să-și exercite profesia în UK, s-a folosit de propria experiență și a pus bazele mai multor organizații care luptă împotriva discriminării românilor, în special, și a tuturor imigranților, în general. Este președintele Asociației Medicilor Dentiști Români din UK, președintele Centrului Comunitar Român, co-președintele Alianței Împotriva Discriminării Românilor și Bulgarilor și președintele Partidului Europenilor din UK.

 

 

Cursuri gratuite de calificare pentru români

 

cursuri adulti

Centrul Comunitar Român anunță că oferă cinci cursuri noi gratuite, urmând să mai ofere și alte tipuri de cursuri gratuite dacă va exista un interes în acest sens.

Condiția pentru cei care doresc să se înscrie la aceste cursuri este să locuiască în zona Centrului Comunitar din Wembley. Ajutorul se adresează doar românilor care nu au un job sau lucrează mai puțin de 20 de ore pe săptămână.
Iată care sunt cursurile:

 

Cum să obțin un job mai bun (curs susținut în limba engleză)

1.Cum să faci un CV pe stil englezesc

Profesorul vă va ajuta să vă îmbunătatiti CV-ul personal.

Când: vineri, 29 ianuarie 2016, între orele 10.00 – 13.00.

2.Cum și unde să aplici On Line pentru Locuri de Muncă

Când: vineri, 5 februarie  2016, între orele 10.00 – 13.00

3.Cum să te prezinți la un interviu în Marea Britanie

Când: vineri, 12 februarie  2016, între orele 10.00 – 13.00

 

Food Hygiene

Se oferă un certificat de absolvire.

Profesor: M. Rayan

Când:

 • 28 ianuarie 2016 (joi), între orele 15.00-17.00
 • 4 februarie 2016 (joi), între orele 09.00-17.00
 • 11 februarie 2016 (joi), între orele 09.00-17.00

 

Health and Safety

Se oferă un certificat de absolvire.

Profesor: M. Rayan

Când:

 • 28 ianuarie 2016 (joi), între orele 15.00-17.00
 • 18 februarie 2016 (joi), între orele 09.00-17.00
 • 25 februarie 2016 (joi), între orele 09.00-17.00

 

Limba engleză pentru începători

Se oferă un certificat de absolvire

Profesor: I. Liliya 

ATENȚIE: Miercuri,  27 Ianuarie 2016, între orele 16.00 – 19.00, se va susține un test ce va permite încadrarea într-o grupă cu un nivel asemănător. Dacă există persoane care nu sunt potrivite pentru niciunul din grupurile formate, acestea vor fi plasate pe o listă de așteptare până se va forma un grup pentru acel nivel.

Începând cu 3 Februarie 2016, cursul va fi susținut în fiecare miercuri, între orele 16.00 – 19.00, timp de 2 luni.

 

Introducere în IT și Social Media

Se oferă un certificat de absolvire.

Evaluarea aptitudinilor: marți, 16 Februarie 2016, între orele 10.00 -14.00.
Începând cu 26 Februarie 2016, cursul va fi susținut în fiecare marți, între orele 10.00 – 14.00, pe parcursul a 5 săptămâni, timp de  4 ore.

—————————————

Am făcut mari eforturi pentru a face posibilă organizarea acestor cursuri. Spațiul este plătit de noi, iar profesorii care țin aceste cursuri fac muncă voluntară, la rugămintea noastră. Dorim, prin această inițiativă, să ajutăm românii din Londra care doresc să obțină un job și sperăm ca aceste cursuri să le fie de un real ajutor.”

Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar Român din Londra

—————————————

 

Centrul Comunitar Român

Adresă: 2 Grand Parade, Forty Ave, Wembley Park, HA9 9JS (2-3 minute de mers pe jos de la stația de metrou Wembley Park). 

Înscrieri: Centrul Comunitar Român sau Facebook/Centrul Comunitar Român.

Autor articol: Gelu Irimia


Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

9 pareri la “Spațiu și cursuri gratuite pentru românii din Londra”

 1. IN BIRMINGHAM CAND O SA SE FACA ASEMENEA CURSURI? Spune:

  CU STIMA SI RESPECT AVRAM EMIL

 2. Mirela Popa Spune:

  Multa stima si mii de multumiri,pentru initiativa dvs. Este binevenita si foarte utila.

 3. ioana Spune:

  Buna seara mar interesa un curs decalificare si asi dori da sa fac un curs engleza nu vb engleza va multumesc

 4. Alina Spune:

  BUNA ZIUA!As dori si eu sa ma inscriu la unul din cursurile de calificare deoarece stapanesc engleza destul de bine .Locuiesc in zona de sud a tarii dar pt aceste cursuri ma deplasez oriunde.Unde as putea sa vad mai multe informatii sau unde si cand as putea sa vin sa aflu mai multe despre ce faceti?
  MULTUMESC!

 5. Florina Spune:

  Buna..in Northampton se gasesc altfel de cursuri?

 6. Mihaela Spune:

  Buna ziua,
  M ar intersa un curs de asistent dentar.
  Cineva ma poate ajuta cu informatii?
  Multumesc

 7. Alexandra Spune:

  Buna seara,cand vor si urmatoarele cursuri in Londra si care vor fi acestea?multumesc anticipat

 8. Mirabela Spune:

  BUna seara cand vor fi urmatoarele cursuri de engleza si cum pot sa ma inscriu ? mutumesc

 9. Loredana Spune:

  Bună seara! În tara am lucrat ca asistent farmacist,mă poate îndruma cineva cum sa procedez ca sa mă înscriu cu diploma aici în UK.locuiesc în Chingford.multumesc

Spune-ti si tu parerea!