Cutremur devastator în Nepal

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 1 mai 2015

Un cutremur de 7,8 grade s-a produs, la 25 aprilie, în Nepal, provocând avalanșe de amploare pe Everest și fiind urmat de zeci de replici de intensitate mare. Cel puțin 5.000 de persoane au murit și 11.000 au fost rănite, conform celui mai recent bilanț, anunțat marți de autoritățile locale.

Aproximativ 1,4 milioane de oameni au nevoie urgentă de alimente și apă, iar numărul persoanelor afectate de seisme se ridică la șapte milioane. Nepalul are 28 de milioane de locuitori.

Premierul țării, Sushil Koirala, a avertizat că bilanțul victimelor ar putea ajunge la 10.000 de morți, dând asigurări că operațiunile pentru găsirea eventualilor supraviețuitori continuă.

Cutremurul devastator este cel mai mare dezastru înregistrat în Nepal în ultimii 80 de ani.

Potrivit datelor seismologice preliminare obținute în baza undelor sonore care străbat Pământul după fiecare cutremur, pământul pe care se află capitala Kathmandu s-ar fi deplasat cu aproximativ trei metri spre sud-vest, a declarat James Jackson, un expert în tectonică de la Universitatea Cambridge, citat de AFP.

Analiza sa este similară celei efectuate de către Sandy Steacy, șefa Facultății de Științe Fizice de la Universitatea din Adelaide. „Probabil că seismul a avut loc pe falia inversă a Himalayei, o placă despărțitoare, care separă subcontinentul indian nordic, aflat în mișcare, de Eurasia”, a declarat Steacy.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!