Cutremur. Kent răvăşit, lumea panicată

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 30 mai 2015

uk_cutremur-kent

În Marea Britanie nu prea sunt cutremure. Iar dacă sunt, sunt mici. De aceea folosesc ei aşa de mult cărămidă în construcţii, uneori chiar şi fără altă structură de rezistenţă. În România, astfel de construcţii s-ar prăbuşi foarte uşor la primul cutremur mai agresiv. Dar, când Kent a fost lovit de un cutremur de 4,3 pe scara Richter vinerea trecută, britanicii s-au trezit panicaţi.

Doar 4,3 pe scara Richter, aţi zice? O nimica toată! Da, în România astfel de cutremure sunt frecvente şi ştim cu toţii că în general nu provoacă daune materiale. Chiar şi aşa, cutremurul este cutremur şi ai voie să te înfricoşezi. Şi, cum în UK cutremurile sunt foarte rare, iar cele mai multe sunt sub 3,00, când în Kent loveşte unul de 4,3 grade pe scara Richter, britanicii au tot dreptul să se simtă ameninţaţi.

Epicentrul cutremurului a fost în estul Angliei, pe lângă Ramsgate şi s-a simţit în jurul orei 3.00 dimineaţa, vinerea trecută, localnicii fiind treziţi din somn de evenimentul neobişnuit.

Un rezident local a declarat: „Pescăruşii s-au înălţat în văzduh, făcând mare gălăgie, câinii au început să latre, tacâmurile din bucătărie au început să se mişte, iar mobilierul a scârţâit. Totul s-a oprit după 10 secunde şi asta m-a făcut să cred că a fost vorba de un cutremur.”

Imediat după cutremur, o doamnă a spus: „A fost destul de şocant. Eram întinsă în pat şi deodată am auzit nişte zgomote în curte, după care am simţit cum uşile şi întreaga casă se mişcă. Total anormal. Eu am un somn greu şi, totuşi, m-a trezit. Toate animalele noastre sunt un pic aiurite ca urmare a cutremurului.”

Un alt martor, o doamnă, a spus: „M-am trezit şi întreaga casă fremăta violent. A fost totul foarte zgomotos; suna ca şi cum cineva umbla prin casa mea. Am căutat în van acei intruşi. Încă nu mi-am revenit din şoc.”

În zona Kent au mai fost cutremure demne de menţionat în ultimii ani – un cutremur de 2,8 grade pe scara Richter în martie 2009 şi un altul de 4,3 grade în 2007.

Presa britanică nu a putut trece cu vederea un eveniment atât de copios, mai ales că mulţi rezidenţi au încă întipărite în minte scenele de groază ale cutremurului din Nepal, de 7,9 grade pe scara Richter.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!