Cutremur în politica britanică: UKIP câștigă primul fotoliu de parlamentar

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 17 octombrie 2014

uk_Nigel Farage si Douglas Carswell

Partidul naționalist UKIP a obținut deja primul său fotoliu de parlamentar în Camera Comunelor din istoria existenței formațiunii politice, înainte cu aproape nouă luni de desfășurarea următoarelor alegeri parlamentare programate pentru mai 2015.

 

Un conservator trece la UKIP

Douglas Carswell a devenit primul parlamentar UKIP din Camera Comunelor, în urma alegerilor anticipate desfășurate în 9 octombrie, în circumscripția electorală Clacton, situată în sud-estul Angliei.

Alegerile anticipate au fost provocate chiar de către Carswell, care obținuse în 2010 același post de parlamentar ca reprezentant al Partidului Conservator. El a demisionat în 28 august din principalul partid aflat la guvernare pentru a se înscrie în rândurile formațiunii politice extremiste UK Independence Party, condusă de Nigel Farage.

Douglas Carswell și-a recâștigat fotoliul de parlamentar, deși a schimbat culoarea politică, fiind votat de 12.404 alegători. El l-a întrecut astfel pe noul candidat al conservatorilor, care a obținut doar 8.709 voturi în încercarea de a păstra circumscripția electorală Clacton în portofoliul formațiunii politice condusă de premierul David Cameron.

 

Al doilea „traseist”

„Acest rezultat este un adevărat cutremur pentru politica britanică”, a declarat exaltat liderul UKIP Nigel Farage, savurând victoria lui Douglas Carswell. El a promis că UKIP va obține suficiente locuri în Camera Comunelor la următoarele alegeri parlamentare. „Cred că suntem martorii unei importante mutații. Populația Marii Britanii dorește schimbarea. Oamenii s-au săturat de politicienii de carieră proveniți exclusiv din cele trei partide tradiționale britanice”, a mai spus Farage citat în BBC News.

Douglas Carswell nu este singurul parlamentar conservator care a părăsit principala formațiune politică aflată la guvernare în favoarea UKIP. Mark Reckless, fost parlamentar conservator pentru circumscripția electorală Rochester and Strood din Kent (sud-estul Angliei), a procedat la fel, în 27 septembrie. Gestul său a provocat, de asemenea, declanșarea de alegeri anticipate. Acestea vor avea loc în 20 noiembrie, dată la care Reckless speră să devină al doilea parlamentar UKIP.

 

Îngrijorare pe scena politică britanică

Câștigarea primului fotoliu de parlamentar din istoria UKIP „trebuie să fie un adevărat semnal de alarmă” pentru Partidul Conservator, după cum a declarat pentru BBC Grant Shapps, unul dintre liderii conservatori, imediat după aflarea rezultatului alegerilor din Clacton.

„Fiecare vot acordat UKIP este un pas spre câștigarea alegerilor de către Partidul Laburist aflat acum în opoziție”, a reacționat și premierul David Cameron, președintele Partidului Conservator. Afirmația sa a fost interpretată de analiști ca o „amenințare” la adresa propriului electorat obișnuit să voteze împotriva laburiștilor.

„UKIP nu poate reprezenta o alternativă pentru oamenii muncii”, a dat asigurări Ed Milliband, liderul Partidului Laburist. El i-a asigurat pe colegii săi parlamentari, aflați acum în opoziție, că are o strategie clară pentru câștigarea alegerilor de anul următor.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!