DA’ EU CU CINE VOTEZ?!

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii pe data 25 noiembrie 2012

Diaspora romaneasca_Da eu cu cine votez

Romanii isi vor vota in 9 decembrie, pentru a saptea oara, alesii in forul legislativ al tarii. Iar unii dintre cei alesi vor petrece inca un mandat de patru ani in Parlamentul Romaniei.

Problemele cu care se confrunta romanii, care au de peste 20 de ani dreptul de a-si exprima vointa prin vot liber si democratic, sunt multiple… Merita oare sa votezi si are aceasta actiune puterea de a schimba in vreun fel parcursul viitor al Romaniei? Este actuala clasa politica rezultatul votului popular? Reprezinta cei ajunsi in Parlament, cu responsabilitate, interesele oamenilor de rand? In fata atator intrebari aparent fara raspuns, pare fireasca interogatia cetateanului turmentat al lui Caragiale: „Da’ eu cu cine votez?”

Confuzia este si mai actuala pentru cetatenii romani ajunsi in strainatate. Departe de Romania, ei au descoperit alte valori si reglementari sociale; si ignoranta politicienilor de pe Dambovita, care o data la patru ani isi amintesc de votul milioanelor de romani raspanditi prin lume…

 

 

In cautarea… campaniei electorale

 

Campania electorala pentru alegerile parlamentare care vor avea loc in 9 decembrie a inceput. Ea a fost declansata pe 9 noiembrie pentru o durata de 30 de zile.

Doua importante forte politice isi disputa accesul la putere in Romania: Uniunea Social Liberala (USL) formata din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul National Liberal (PNL) si Partidul Conservator (PC); si Alianta Romania Dreapta (ARD), care reuneste Partidul Democrat Liberal (PDL) cu Forta Civica (FC) si Partidul National Crestin si Democrat (PNTCD). Pe langa acestea, vor mai incerca sa obtina locuri in viitoarea structura a Parlamentului de la Bucuresti Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR), Partidul Poporului – Dan Diaconescu, dar si alte formatiuni politice.

„Razboiul” declaratiilor si al promisiunilor electorale se afla deja in plina desfasurare. Unii dintre romanii din Marea Britanie se intreaba daca febra pregatirilor pentru apropiatele alegeri va putea fi resimtita si pe malurile Tamisei.

 

O campanie „invizibila”…

Cele mai importante partide aflate in competitie electorala la Bucuresti au infiintat filiale si reprezentante in Londra.  Activitatea acestor structuri nu pare a fi „vizibila” pentru potentialii alegatori romani stabiliti in Regatul Unit…

Nicio informatie despre alegerile parlamentare din 9 decembrie nu a fost postata pe website-urile organizatiilor din diaspora ale celor mai importante forte politice romanesti, care au propriile reprezentante la Londra. Romanii din Regatul Unit care acceseaza paginile web ale PDL Diaspora, PNL Diaspora sau PSD Diaspora nu vor putea afla nimic despre candidatii acestor partide ori despre eventuale actiuni electorale programate a se desfasura in Marea Britanie.

Un comunicat de presa vechi de aproape doua luni este ultimul postat pe website-ul PDL Diaspora. El vorbeste despre o „vizita de lucru” in Cipru a actualului deputat William Branza care a fost ales sa reprezinte in forul legislativ de la Bucuresti interesele romanilor care traiesc in statele Europei. Evenimentul a avut loc in… 25 septembrie. Echipa PDL Diaspora era formata din doi oameni, la data ultimei actualizari a website-ului: William Branza, presedintele organizatiei, si Eugen Tomac, pe atunci prim-vicepresedinte si secretar de stat in Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Despre organizatia PDL de la Londra si in legatura cu declansarea recenta a campaniei electorale nu se specifica nimic in structura pdldiaspora.ro.

Romanii care si-ar dori sa afle informatii despre posibilele activitati desfasurate de reprezentantii Partidului Social Democrat in Regatul Unit au la dispozitie website-urile psddiaspora.com si alexandrupetrescu.com, al presedintelui PSD Anglia. Alegerile parlamentare din 9 decembrie nu fac, insa, obiectul acestora. Ultima stire postata pe pagina de web a organizatiei PSD Diaspora este datata 23 iulie, iar liderul PSD Anglia isi informeaza sustinatorii in legatura cu infiintarea unei noi organizatii de partid la Londra, PSD Newham. Evenimentul s-a petrecut in… 17 septembrie.

Website-ul pnl.diaspora.ro este singurul care contine un comunicat recent, despre declaratiile facute de liderul liberalilor, Crin Antonescu, la o conferinta de presa care a avut loc la Bucuresti, in 19 noiembrie. Acesta nu aminteste, insa, nimic despre votul din 9 decembrie ori despre candidatii pe care liberalii ii propun in fata electoratului roman din Regatul Unit.

 

Partide politice „disparute”

Doua dintre formatiunile politice noi, care emit pretentii in jocurile puterii de la Bucuresti, lipsesc cu desavarsire in Londra.

O filiala a Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PPDD) lua nastere la Londra inca de la inceputul anului 2011. Reprezentanta PPDD a devenit o structura politica in 24 iunie a.c., cand au avut loc primele alegeri pentru biroul executiv al filialei britanice. Presedintele noii organizatii a fost ales Sebastian Vulvoi. Din conducere mai faceau parte un prim-vicepresedinte (Roxana Boldeanu), un secretar general, opt vicepresedinti, un trezorier, un presedinte al organizatiei pentru femei si un presedinte al organizatiei pentru tineret. Alegerea acestora s-a facut prin votul membrilor PPDD din Londra si din alte zone ale Marii Britanii. Partidul Poporului – Dan Diaconescu se bucura la acea vreme de o mare popularitate in diaspora romaneasca din Regatul Unit, avand nu mai putin de o mie de membri, sustineau atunci proaspetii lideri ai filialei locale. Partidul era reprezentat si in Birmingham, Belfast, Edinburgh, Cardiff, Leeds, Liverpool, cea mai puternica comunitate fiind in Northampton. Cateva luni mai tarziu, tanara organizatie PPDD Londra se desfiinta brusc. Declaratiile unor membri din Romania ai partidului, inclusiv ale reprezentantului organizatiei pentru diaspora a PPDD, Eugen Mihalache, in care membrii din diaspora ai partidului erau atacati, au starnit reactii din partea mai multor membri din conducerea filialelor din diaspora. Presedintele filialei Marea Britanie, Sebastian Vulvoi, a demisionat. In acest context, cu putine saptamani inaintea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, organizatia PPDD Londra s-a autodizolvat.

Forta Civica (FC) este o alta structura ce a devenit recent una din principalele forte politice din componenta aliantei ARD. Ea isi datoreaza ascensiunea noului ei lider, Razvan Mihai Ungureanu. In urma cu doi ani, FC era doar o formatiune putin cunoscuta pe scena politica romaneasca, care incepea sa se organizeze la Londra. Noua filiala FC din capitala Marii Britanii era condusa de Costel Petre, cunoscut militant pentru drepturile romanilor in metropola de pe Tamisa. Acesta a detinut din luna noiembrie a anului 2010 si functia de presedinte al intregii Organizatii Diaspora a Partidului Forta Civica. In prezent, Costel Petre refuza sa vorbeasca despre actiunile electorale ale FC in Marea Britanie. „Forta Civica face acum parte din ARD. Pentru informatiile solicitate, cred ca cel mai potrivit este sa luati legatura cu candidatii”, ne-a replicat scurt presedintele Organizatiei Diaspora a FC, cand l-am intrebat despre intentiile electorale ale formatiunii pe care o conduce.

————————————–

„Nu stiu mai nimic despre viitoarele alegeri din Romania si nici nu ma intereseaza… Ma voi interesa, totusi, de rezultatele votului. (…) M-as bucura sa aflu ca un grup de oameni integri a reusit sa puna mana pe putere. Atunci as avea o mica speranta ca lucrurile se vor schimba in bine. Dar sunt pesimist… Si, personal, nu cred ca pot sa contribui in niciun fel la o eventuala evolutie favorabila a situatiei din tara mea natala.”

Daniel, 31 de ani, advertising manager la Londra

————————————–

 

 

Raspunsuri si refuzuri electorale

 

Le-am cerut liderilor politici romani din Londra sa isi prezinte intentiile electorale in fata cititorilor Diaspora Romaneasca. „Va rugam sa ne transmiteti o scurta prezentare a ofertei electorale cu care partidul pe care il reprezentati se adreseaza alegatorilor romani din Marea Britanie. De asemenea, ne intereseaza care sunt actiunile pe care le prevedeti pe teritoriul Regatului Unit, in urmatoarele saptamani, in perioada campaniei electorale”, a fost solicitarea lansata de redactia Diaspora Romaneasca. Am primit raspuns doar din partea PNL si PSD, cele doua partide care formeaza alianta USL.

 

Promisiunile PNL Diaspora

„Membrii PNL din Marea Britanie, cat si simpatizantii liberali care sunt langa noi, continua sa promoveze drepturile romanilor si emanciparea comunitatilor romane care exista deja sau sunt in formare pe teritoriul Regatului Unit. Am trimis recent noului ministru pentru imigratie din UK, Mark Harper, «Petitia pentru ridicarea imediata a restrictiilor impuse pe piata de munca din Regatul Unit pentru cetatenii romani». Am strans mai mult de 1.700 semnaturi, asta in conditiile in care multor romani le-a fost frica sa semneze, temandu-se ca ar putea suferi repercusiuni din partea autoritatilor engleze”, ne-a comunicat Iolanda Costide, din partea PNL Diaspora.

Ea a mai promis romanilor din Regatul Unit ca organizatia pe care o reprezinta va organiza puncte de informare si asistenta pentru romanii care au nevoie de sprijin si orientare in aceasta tara. Acestea vor functiona o data la fiecare doua saptamani, duminica dupa-amiaza, in Londra, pentru inceput. Prima actiune va avea loc pe 2 decembrie, intre orele 3-5 p.m. „Vom continua in acest fel pe o perioada experimentala de doua luni (cu exceptia saptamanilor de sarbatoare) la adresa 3, Drayton Park, 1st Fl., London N5 1NU. Aceasta va constitui un proiect pilot. Urmarim, de asemenea, stabilirea unor centre voluntare similare de informare si in alte orase din Regatul Unit, daca se va dovedi, dupa primele doua luni de functionare, ca un astfel de centru raspunde unei necesitati reale”, a mai spus Iolanda Costide.

Principalele angajamente electorale ale USL pentru romanii din Marea Britanie au fost expuse pentru Diaspora Romaneasca de Marius Gaina, vicepresedintele Clubului Liberal Londra. Acestea sunt:

  1. recunoasterea drepturilor romanilor pe teritoriul UK;
  2. facilitarea accesului la informatii cu privire la rezidenta in Marea Britanie;
  3. reforma serviciilor consulare;
  4. sprijinirea romanilor ce doresc sa se intoarca in tara prin crearea de noi locuri de munca in Romania in domeniile IT&C, media&creative arts, consultanta, management, sustenabilitate, responsabilitate sociala corporativa (CSR).

 

Prin Londra… in trecere

O intalnire initiata de PSD Anglia si Clubul Liberal din Londra s-a desfasurat in centrul Londrei, duminica, 11 noiembrie, dupa cum ne-a informat Alexandru Petrescu, presedintele PSD Anglia. „Au participat membri si simpatizanti ai celor doua organizatii, reprezentanti ai mediului de afaceri, precum si un numar mare de romani ce locuiesc in Marea Britanie”, se arata in comunicatul care ne-a fost transmis de reprezentantii PSD Anglia. Informatia a fost ulterior contrazisa intr-un articol publicat pe website-ul romaninuk.net. „Prin metode specifice am aflat ulterior, din surse demne de incredere, ca intr-un club exclusivist din zona (Connections at Trafalgar Square), s-au adunat vreo 40 de persoane, majoritatea membri PSD si vreo cativa liberali”, se afirma pe pagina de web mentionata.

La intalnire au luat parte Valeriu Zgonea, presedinte al Camerei Deputatilor, si deputatul Victor Socaciu, candidat al PSD Diaspora pentru Colegiul 1 Diaspora la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

„Valeriu Zgonea a reiterat sprijinul sau pentru romanii care locuiesc in afara granitelor tarii si si-a manifestat intentia de a initia proiecte legislative atat in beneficiul romanilor din Diaspora, cat si pentru a-i atrage in tara pe romanii care au ales sa traiasca in strainatate.

Victor Socaciu a discutat indeaproape cu membrii comunitatii si impreuna au agreat mentinerea unui dialog continuu pe parcursul urmatorilor patru ani, astfel incat interesele romanilor din Anglia sa poata fi reprezentate in legislativul de la Bucuresti”, se mai arata in comunicatul PSD Anglia transmis redactiei Diaspora Romaneasca in 14 noiembrie, la cateva zile dupa derularea evenimentului.

————————————–

„Am cam lasat-o balta cu politica… Stiu ca vor fi alegeri, dar nu voi merge la vot. Cand eram in Romania, am fost o perioada chiar presedintele organizatiei de tineret a fostului Partid Democrat. Dar am fost foarte dezamagit de toata aceasta lupta fara nicio regula pentru un loc in institutiile puterii. Toata lumea promite «marea cu sarea» doar pentru voturi.

Stiu ca eu ar trebui sa merg la vot, dar, din pacate, n-as sti cu cine sa votez. Majoritatea candidatilor sunt aceleasi persoane, de mai multe mandate; unii au ramas la putere de pe vremea comunistilor chiar; aceeasi rutina, aceleasi minciuni… Nu se va intampla nimic nou…”

Ovidiu, 29 de ani, contabil autorizat, Londra

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!