DA’ EU CU CINE VOTEZ?!

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii pe data 25 noiembrie 2012

Diaspora romaneasca_Da eu cu cine votez1

 

Candidati pentru Diaspora

 

Aproape 40 de candidati propusi de opt formatiuni politice vor incerca sa obtina voturile romanilor care s-au stabilit in afara granitelor tarii natale, la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Ei vor intra in competitie pentru cele patru posturi de deputati, respectiv doua fotolii de senatori disponibile in forul legislativ de la Bucuresti. Cei sase politicieni care vor fi alesi vor trebui sa reprezinte interesele celor aproximativ trei milioane de romani aflati in strainatate, pe durata urmatorului mandat de parlamentar.

Romanii din Marea Britanie vor fi reprezentati in urmatorii patru ani in Parlamentul Romaniei de catre un deputat si un senator. In Colegiul 1 Diaspora pentru Camera Deputatilor, in care sunt inclusi toti romanii care locuiesc in statele Uniunii Europene si din spatiul Schengen, si in Colegiul 1 Diaspora pentru Senatul Romaniei, reprezentativ pentru cetatenii romani stabiliti oriunde in Europa, s-au inscris in competitia electorala 11 candidati.

Alianta Romania Dreapta, din care fac parte PDL, Forta Civica si PNTCD, ii propune electoratului roman din Regatul Unit pe William Branza, pentru postul de deputat, si pe Viorel Riceard Badea, ca viitor senator. Cei doi ocupa deja in Parlamentul Romaniei aceste pozitii, dupa ce au fost alesi de catre romani la alegerile desfasurate in urma cu patru ani.

William Branza si Viorel Badea au fost nominalizati drept candidatii ARD pentru Colegiul 1 Diaspora – Camera Deputatilor si respectiv, Colegiul 1 Diaspora – Senat, in ciuda avizului negativ ce le-a fost acordat de Comisia de Etica a aliantei, condusa de Monica Macovei.

Deputatul William Branza a fost singurul dintre actualii candidati la un loc in Parlamentul Romaniei pentru Diaspora care a raspuns invitatiei Diaspora Romaneasca de a se adresa direct cititorilor publicatiei noastre.

 

Branza William Gabriel (PDL),

candidat ARD Colegiul 1 Diaspora, Camera Deputatilor

William Branza s-a nascut pe 3 martie 1972 si este tatal a doi copii, Karina si William, reiese din CV-ul parlamentarului, postat pe website-ul Camerei Deputatilor. A fost ales pentru prima data in Parlamentul Romaniei in 2004 si a parcurs de atunci doua mandate consecutive. El este din 2010 presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii.

William Branza este de profesie avocat, activand din 2007 in baroul din Bucuresti, mai rezulta din CV. Si-a obtinut licenta in Stiinte juridice la Academia de Politie A.I. Cuza din Bucuresti in 1996. Ulterior, in perioada 2000-2011, el a urmat sase cursuri sau studii academice post-universitare, a absolvit doua programe de master si si-a obtinut doctoratul in drept.

„Imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund. Am fost in campanie in Italia (Perugia, Ancona si Venetia), iar saptamana aceasta voi fi in mijlocul romanilor din Spania. In Marea Britanie am fost de mai multe ori in acest mandat”, ne-a declarat deputatul William Branza, cu doar cateva ore inainte de inchiderea acestei editii a publicatiei Diaspora Romaneasca.

„De patru ani, de cand sunt deputat pe Colegiul 1, Europa de Vest, in fiecare weekend merg in comunitatile romanesti. Practic, in aceasta luna de campanie, voi continua ceea ce am facut si in ultimii ani. Nu sunt precum alti candidati, care acum descopera diaspora si merg sa cerseasca voturile romanilor. Am fost in peste 400 de actiuni in strainatate in patru ani. Si stiu ca mai sunt multe de facut…”, sustine William Branza.

„Deputatul PDL William Branza are doua terenuri, un apartament de doar 13,5 metri patrati, dar si datorii de 650.000 de euro. Totusi, in declaratia de avere depusa la Biroul Electoral Central, democrat-liberalul a trecut si venituri din chirii care ajung la aproape 200.000 de euro anual.

William Branza are un teren intravilan de 1.540 de metri patrati, in Campina, dobandit in anul 2001, dar si un alt teren intravilan, dobandit in anul 2004, fara a se preciza locul si suprafata acestuia, potrivit documentelor postate pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate.

In orasul prahovean Campina, deputatul detine si o locuinta de 13,5 metri patrati. El are si 50% din trei spatii comerciale – doua in Ploiesti si unul in Bucuresti -, care totalizeaza 1.234 de metri patrati”, nota recent ziare.com, despre averea deputatului William Branza.

————————————–

„Romanii din strainatate mereu au pastrat in suflet notiunea de patrie. Guvernul si institutiile statului roman trebuie, mai mult ca niciodata, sa-si promoveze romanii din strainatate, ei sunt inima Romaniei! Atunci cand romanii din diaspora vor veni sa conduca institutiile Romaniei vom putea vorbi despre o Romanie europeana.”

William Branza

————————————–

 

Badea Riceard Viorel (PDL),

candidat ARD Colegiul 1 Diaspora, Senatul Romaniei

„M-am nascut acum 44 de ani la Craiova, am copilarit si m-am bucurat de rudele si de prietenii mei intr-o vreme in care, asa cum spune Marin Sorescu, viata era mai tacticoasa si mai personala. Sunt un tip extrovertit (uneori chiar exagerat), imi place simplitatea si detest ipocrizia. Sunt botezat in religia crestina si ii sunt recunoscator Domnului pentru toate cele care mi-au fost harazite”, se prezinta Viorel Riceard Badea pe website-ul personal.

„Mai intai am fost profesor de italiana la Scoala 80 din Capitala. Apoi, din binecuvantate pricini financiare, am facut consultanta in afaceri pentru companii din Italia si, in paralel, am colaborat la Comisia pentru Cultura si Culte de la Camera Deputatilor. Debutul in politica a fost in 1999, atunci cand, fara a face parte din vreun partid politic, am fost chemat sa coordonez politicile guvernamentale pentru romanii de pretutindeni. Atunci a fost creat primul departament pentru romanii din intreaga lume”, se prezinta democrat liberalul.

„Acum, cand scriu aceste randuri, sunt membru al Partidului Democrat Liberal si senator in colegiul Europa-Asia pentru comunitatile romanesti din aceste zone”, mai spune actualul candidat din partea ARD pentru inca un mandat de senator.

Viorel Riceard Badea a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, este casatorit si are doi copii. Actualul senator a fost de mai multe ori in atentia mass-mediei din Romania in ultimele luni, din cauza unui conflict pe care l-a avut cu colegul sau, parlamentar de diaspora, deputatul William Branza.

In luna mai a acestui an, Viorel Riceard Badea a parasit organizatia PDL Diaspora, reclamand dispute intre el si presedintele acestei structuri, deputatul PDL William Branza. Peste numai doua luni insa, ziarele din Romania au consemnat o noua declaratie surprinzatoare a senatorului. El a anuntat in 6 iulie ca s-a reintors la PDL.

Alianta ARD sustine candidatura pentru Colegiul 1 Diaspora – Senatul Romaniei a lui Viorel Riceard Badea, desi Comisia de Etica a Aliantei i-a acordat aviz negativ.

————————————–

„Sunt in opozitie cu Branza de doi ani, pentru ca singura sa ocupatie a fost sa ma denigreze.”

Viorel Riceard Badea, 6 mai 2012

————————————–

 

 

Un politician si o chitara…

 

Victor Socaciu, cunoscut romanilor drept cantautor de muzica folk, realizator de emisiuni tv si parlamentar, este „solutia”  Partidului Social Democrat (PSD) si a Uniunii Social Liberale (USL) pentru postul de deputat, ocupat in prezent de democrat-liberalul William Branza. Propunerea USL este completata de liberalul Cristian David, fost ministru in cabinetul condus de Calin Popescu Tariceanu.

 

Socaciu Victor (PSD),

candidat USL Colegiul 1 Diaspora, Camera Deputatilor

Victor Socaciu s-a nascut la Brasov in 1953, dar numele sau a devenit cunoscut in intreaga tara pe vremea cand acesta a activat la cenaclul Flacara, condus de Adrian Paunescu, ca si cantaret de muzica folk, in perioada 1976-1984. In prezent, Victor Socaciu este deputat PSD de Mures si tatal a doi copii. Propriul sau Curriculum Vitae postat pe website-ul Camerei Deputatilor mentioneaza ca acesta a absolvit Scoala Populara de Arta Brasov, la sectia „Chitara clasica” (1969), si Facultatea de Electrotehnica din cadrul Universitatii Brasov in 1978.

Este membru al PSD din anul 2001. Deputatul de Mures a fost de doua ori in atentia mass-mediei romanesti in cursul anului 2012. Mai intai pentru o declaratie care nu a fost pe placul multor cetateni ai Romaniei… „Nu este de competenta romanilor sa decida daca vor Parlament unicameral sau bilateral. E o chestiune de elita”, spunea Victor Socaciu la mijlocul lunii iulie, referindu-se la referendumul in care alesii nu au tinut cont de vointa exprimata a populatiei. Ziarele au mai scris insistent despre Victor Socaciu in luna martie a acestui an, atunci cand acesta a divortat, dupa zece ani de casnicie, de realizatoarea tv Marina Almasan.

Victor Socaciu a avut 45 de luari de cuvant in mandatul de parlamentar care tocmai se incheie, se precizeaza pe website-ul cdep.ro. El este autorul unei declaratii politice, a initiat 81 de propuneri legislative, a lansat 9 interpelari si a participat la 12 motiuni.

Alegerea sa ca si candidat de diaspora nu a fost pe placul multor sustinatori si membrii PSD din strainatate, dupa cum au comentat jurnalistii romani. „Stiu ca au fost foarte multi care au vrut sa candideze si probabil vor fi nemultumiri. Dar eu nu vreau sa intru in polemici cu organizatiile. Doresc sa ne unim fortele pentru a castiga.”

————————————–

„Peste 15% din romani traiesc in afara granitelor Romaniei, iar statul roman are o responsabilitate fata de acestia.Se vehiculeaza ideea unui Departament al Diasporei in Guvernul Romaniei; este categoric una dintre solutii.”

Victor Socaciu, Bruxelles, 16 noiembrie

————————————–

 

David Cristian (PNL),

candidat USL Colegiul 1 Diaspora, Senatul Romaniei

Liberalul Cristian David va candida din partea USL in Colegiul 1 Diaspora pentru Senat, care cuprinde Europa si Asia. El face si in prezent parte din Parlamentul Romaniei, ca senator de Vaslui, fiind presedintele Comisiei de Aparare a camerei parlamentare superioare din Romania.

Cristian David are 44 de ani si s-a nascut in 26 decembrie 1967 la Bucuresti. Numele sau initial a fost Troaca, dar a renuntat la acesta in timpul primei sale casatorii, conform enciclopediei online wikipedia. El a absolvit studii universitare la Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, in 1997, si apoi studii postuniversitare in domeniul securitatii nationale la Colegiul National de Aparare (2004). In anul 2006 a obtinut doctoratul in stiinte economice.

————————————–

„Nu putem opera doar cu notiunea de diaspora, ci si cu un flux migratoriu care transfera populatia activa din Romania in tarile europene. Pentru cei care acumuleaza experienta aici, ideea de reintoarcere este foarte valoroasa, mai alespentru Romania, reprezinta un element de accelerare a dezvoltarii tarii noastre.

Cristian David, Bruxelles, 15 noiembrie

————————————–

Cristian David a fost senator de Vaslui in legislaturile 2004-2008 si 2008-2012 si a indeplinit functia de ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii aquis-ului comunitar (2004-2007) si ulterior, pe cea de ministru al internelor si reformelor administrative, ca urmare a restructurarii cabinetului Tariceanu.

Una din controversele legate de persoana lui Cristian David a iesit la iveala in octombrie 2008, dupa cum mentioneaza wikipedia. In urma unei achizitii pe bani publici efectuata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prin care se achizitionau autovehicule Dacia Logan la preturi de 75.000  de euro (incluzand taxele de leasing asociate), Partidul Democrat Liberal, aflat atunci in opozitie, a cerut demisia ministrului Cristian David. Acesta nu a demisionat, cerand in schimb – si primind din partea premierului – concedierea sefului politiei, chestorul Gheorghe Popa.

 

————————————–

Alti candidati pentru Diaspora

 

PP-DD

Mihai Aurelian, candidat Colegiul 1 Camera Deputatilor

 

PRM

Molnar Silviu Stefan, candidat Colegiul 1 Camera Deputatilor

Mihaela Mihai Neagu, candidat Colegiul 1 Senat

 

UDMR

Graban Zsolt Attila, candidat Colegiul 1 Camera Deputatilor

Nagy Zoltan Levente, candidat Colegiul 1 Senat

Partidul Popular Maghiar din Transilvania

Hantz Peter Bella, candidat Colegiul 1 Senat

 

Partidul Ecologist Roman

Savoiu Ion, candidat Colegiul 1 Senat

————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!