Ponta către MAE: „Dacă nu poate un român să voteze în turul 2, plecați toți!”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 noiembrie 2014

Titus Corlatean2

Premierul Victor Ponta a reiterat, marți, la debutul ședinței de Guvern, că reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe garantează cu funcția buna desfășurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 16 noiembrie. El a adăugat faptul că va exista un reprezentant al MAE în fiecare oraș european unde au existat probleme la votul din primul tur. „Dacă nu poate un român să voteze, plecați toți”, a transmis premierul.

„Vreau să mulțumesc Ministerului de Interne, jandarmilor, Poliției și tuturor celor care au organizat alegerile, în România nu au fost probleme. Ministrul de externe (Titus Corlățean – n.r.) e acum la BEC (Biroul Electoral Central – n.r.), și pentru toate măsurile pe care le va decide BEC, noi vă punem la dispoziție măsurile necesare financiare și umane”, a spus luni prim-ministrul.

Ponta a mai declarat, la sediul MAE, că ministrul Titus Corlățean și conducerea din minister vor răspunde cu funcția dacă un singur român din străinătate nu va putea să voteze în seara de 16 noiembrie, în al doilea tur al alegerilor. Totodată, el a precizat că se vor lua măsuri ca declarația pe propria răspundere să poată fi descărcată de oameni și să vină la secțiile de vot cu ea deja completată.

„Fiecare cetățean român trebuie să-și poată să-și exercite dreptul de vot. Tot ceea ce ține de instituțiile publice pentru ca, în 16 noiembrie, să nu existe nici măcar un singur cetățean care nu a reușit să voteze vom face. Tot ceea ce ține de guvern și de instituțiile guvernamentale. Așa cum am reușit să organizăm votul la peste 18.000 de secții din țară, așa vom face și în diaspora. Le mulțumesc celor care au votat și îi asigur că prin măsurile pe care le luăm, în 16 noiembrie, vor reuși să voteze”, a asigurat șeful Guvernului.

„Este foarte clar că procedura de vot este cea care a consumat foarte mult. Este una antifraudare a votului. Și un timp mediu de 6-7-10 minute, ceea ce a dus pe finalul zilei la acea aglomerație”, a mai spus Ponta.

Vineri, 7 noiembrie, au fost convocați la București ambasadorii și consulii din Franța, Germania, Marea Britanie, Austria și Republica Moldova. Potrivit premierului, Guvernul va pune la dispoziția MAE tot ceea ce au nevoie pentru ca declarația pe propria răspundere să fie descărcată online.

„Domnul ministru și echipa de conducere din MAE îmi garantează cu funcțiile lor că niciun cetățean român care vrea să voteze nu va rămâne în afara secțiilor de vot. Pe 16 seara, dacă va exista un singur cetățean român care nu poate vota, toată echipa de conducere își va asuma responsabilitatea”, a subliniat Ponta.

 

Corlățean: „BEC a refuzat prelungirea procesului de votare”

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a declarat, duminică seară, că mai multe ambasade, inclusiv cea de la Londra, au cerut prelungirea programului de votare, însă Biroul Electoral Central a decis să nu se permită acest lucru.

„Au fost câteva solicitări de la unele ambasade, inclusiv cea de la Londra, de prelungire a programului de votare. BEC, în baza legii, a decis că nu se va prelungi și noi am luat act de această decizie. E decizia BEC-ului și nu o critic”, a spus Corlățean, la Antena 3.

Șeful diplomației a explicat că aglomerația în secțiile din străinătate s-a produs după ce Biroul Electoral Central a hotărât ca declarația pe propria răspundere să poată fi completată doar în secție, iar când s-a renunțat la această decizie, procesul de vot s-a accelerat.

„BEC-ul a constatat că sunt probleme de afluență și a luat această decizie de a se completa această declarație mai la liber, așa, în afara ambasadei, chiar cu riscuri, atunci s-a produs o accelerare a procedurii de vot. BEC-ul a procedat pe fond corect, pentru că a dorit să evite orice formă chiar de fraudare, așa cum a fost în 2009. Dar s-a accelerat procedura și aceasta s-a văzut și în Spania, acolo unde s-a încheiat procesul de vot (…) în toate cele 38 de secții de votare – tot atâtea cât s-au organizat și în 2009 – corect, chiar dacă a fost afluență, au votat toți. Singura excepție, din ce mi-a comunicat Ambasada, la Valencia, unde doar 50 de cetățeni, cu părere de rău o spun, nu au putut să voteze, dar în rest au votat toți”, a explicat Corlățean.

„În ciuda acuzelor, noi am procesat și birourile secțiilor de acolo au procesat mai mulți votanți decât în 2009. Nu a lipsit nimic, toate buletinele au fost acolo, nu au lipsit ştampile, buletine de vot. Dar procedura a luat mai mult timp. Securizarea votului antifraudă a făcut să dureze mai mult”, a declarat Titus Corlăţean. Ministrul de externe a exemplificat cu situaţia din New York şi Londra, unde „oamenii de la MAE au fost acolo, dar cei de la partidele politice nu s-au prezentat”.

Titus Corlățean a precizat și că MAE va continua, „în ciuda unor critici care au o anumită fundamentare și de facto și emoțională, să-și facă datoria ca instituție pentru a asigura corectitudinea votului tuturor celor care doresc (să voteze – n.r.)”.

„Vreau să asigur că instituția Ministerului Afacerilor Externe și-a făcut datorie în ciuda criticilor. Eu îmi asum ca ministru și exprim regretul public pentru acele situații care au apărut, regretabile, chiar dacă nu voi obosi să spun în continuare că MAE a respectat exact competențele și prevederile legale. Dar este corect să-mi asum și public și să prezint scuze pentru situația din turul întâi”, a mai declarat Corlățean.

Mii de români nu au putut vota duminică la alegerile prezidențiale în mai multe orașe din Europa din cauza faptului că personalul din secțiile de votare nu a putut asigura un proces mai fluid. Principala problemă a fost legată de timpul îndelungat cerut de completarea declarației pe proprie răspundere, cerută de lege, prin care fiecare votant arată că nu și-a mai exercitat acest drept la o altă secție, dar și de numărul insuficient de personal, cabine de vot și ștampile.

 

Ambasada SUA reacționează

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a reacţionat la haosul votului din diaspora. Diplomaţii americani au trimis un comunicat în care spun că se bucură că Ministerul Afacerilor Externe încearcă remedierea problemelor şi reamintesc că alegerile sunt esenţiale în democraţie. Administraţia de la Washington apreciază angajamentul autorităţilor astfel încât fiecare cetăţean să îşi poată exprima votul, în conformitate cu legea.

Reacția vine după ce, luni, ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, a anunțat că a discutat cu ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, despre „îngrijorările” exprimate de românii care votează la Londra. De asemenea, un parlamentar german, Gunther Krichbaum, președinte al comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, i-a scris noului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cerându-i „să intervină pe lângă Guvernul României pentru ca toţi cetăţenii români stabiliţi în străinătate să-şi poată exercita dreptul de vot prevăzut de lege”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!