Dacă nu pot să închiriez, atunci cumpăr!

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, Poveşti româneşti pe data 17 noiembrie 2015

uk_buying-letting a house

„Orice spuneam că am, mă întreba de altceva. Şi am luat la pas fiecare agenţie. E o stradă plină numai cu agenţii, din uşă în uşă am fost, nu am de ce să mint. Am 2.000 de lire în cont, mai îmi intră 700 de lire în câteva zile… Deci am bani să închiriez o casă, dar nu se poate.

Din luna noiembrie anul trecut mă tot chinui să iau o casă în chirie. În total, am fost la 30 de agenţii. Îmi spun că trebuie să muncesc full-time, employed, când 85% din toţi cei care lucrează aici, chiar şi englezi, sunt self-employed. Eu pot să le demonstrez că lucrez full-time, câte 10 ore pe zi, dar nu vor… Eu sunt în regulă cu actele, cu banca, cu tot. Vreau şi eu o casă pentru mine şi pentru familia mea. Am banii necesari… şi nu pot!”, ne povestea în urmă cu câteva luni de zile un român din Northampton care se chinuia să închirieze o casă pentru familia sa. Din păcate, nu a reușit, oricât de mult s-a străduit.

Culmea este că deși agențiile l-au respins una după alta, banca i-a dat undă verde. Își poate cumpăra propria casă. Vestea a fost numai bună pentru românul, greu încercat, din Northampton.

 

Mai bine o cumpăr!

„Poţi să ai bani în cont, poţi să munceşti full-time ca self-employed, dar nu poţi lua o casă în chirie. Asta mă aduce la disperare! Mi se pare absurd, dar asta este realitatea. Vreau o casă cu două camere. Sunt disperat… nici nu ştiu ce să mai fac. Nu mai am putere, din luna noiembrie mă tot chinui. Şi ştiu sigur că nu numai eu sunt în situaţia asta. Mai mulţi români se lovesc de situaţia asta cu închirierea caselor.” După ce luni întregi a bătut la ușa tuturor agențiilor din Northampton pentru a închiria o casă iar niciuna nu a vrut să îi ofere un contract de închiriere, pe motiv că nu este angajat, românul nostru s-a dus direct la bancă.

„M-am prezentat la bancă și am întrebat dacă pot aplica pentru un mortgage, dacă sunt competent pentru a obține un astfel de împrumut pentru o casă. Mi-au cerut câteva acte, s-au uitat pe istoricul meu bancar, am adus statmentele bancare, mi-au introdus toate detaliile în sistemul lor iar răspunsul a fost că oricând pot să mă uit după o casă, pentru că ei îmi oferă mortgage. Mi-a spus clar că sunt compatibil pentru un astfel de împrumut. Dar acum nu vreau să mă grăbesc pentru că am împrumut la bancă și încă mai am dat dat vreo 3.000 de lire și vreau să îl termin. Chiar așa le-am și spus, că vreau să fiu corect, să îl plătesc, ca să fiu la zero cu totul și abia atunci îmi caut o casă.

Prin agenții nu am nicio casă. Singura condiție este să fiu angajat. Am și un exemplu concret. Lângă casa unde locuiesc s-au mutat doi români, au fost în Italia multă vreme și au venit acum, de curând direct în Northampton. S-au angajat la fabrica de sandwich-uri și de curând au închiriat o casă prin agenție, chiar în centrul orașului. Cum este posibil? Chiar dacă lucrează pe 200-250 de lire pe săptămână, ei sunt angajați, employed, au contract de muncă. Se pare că nu este important ce bani intră în contul unui om pe săptămână, ci cel mai important este statutul lui. Mi-a spus cineva de la primăria de aici că dacă mă duc cu toate actele la ei, fără doar și poate mă vor ajuta să închiriez o casă, dar acum nu mai vreau. Am renunțat! Mai bine îmi fac mortgage și îmi iau casa mea, mai ales că acum cei de la bancă mi-au spus că sunt compatibil.

Mă uit după o casă cu două dormitoare, maximum trei. Casele aici pornesc de la 80 de mii de lire în sus. Banca mi-a spus că îmi poate oferi 100 de mii de lire, dar să am 10 mii în cont”, își varsă năduful românul din Northampton care ne declara în urmă cu câteva luni că:

—————————————

„Scopul agenţiilor este să nu închirieze casele la străini. Sunt englezi aici care au câte 3-5 de case închiriate pe care le subînchiriază mai departe. Este o afacere enormă aici pentru englezi! Sunt în regulă cu banca, am toate plăţile la zi, şeful meu mi-a dat o hârtie precum că mai am de muncă încă un an de zile de acum înainte, muncesc câte 10 ore pe zi, am bani în cont, dar nu pot să închiriez o casă.”

Un român din Northampton

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!