Dacă vor ajutor social, să muncească!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 21 februarie 2015

David Cameron7

David Cameron, primul ministru britanic, a anunţat că tinerii şomeri care nu studiază, dacă nu-şi găsesc de muncă după şase luni de zile, vor putea să mai primească ajutor social doar dacă vor munci, ca voluntari.

Această reformă îi obligă pe tinerii între 18 şi 21 de ani să muncească 30 de ore pe săptămână în folosul comunităţii, respectiv să-şi caute de muncă alte 10 ore pe săptămână, dacă doresc ca ajutorul social să le fie acordat.

Munca va începe din prima zi (după primele şase luni) în care cer ajutorul social. Ar putea include munci precum pregătirea mesei pentru bătrâni sau voluntariatul la carităţi.

David Cameron este de părere că această măsură va pune capăt şomajului în rândul tinerilor şi îi va împiedica să devină dependenţi de stat. Într-o cuvântare la Hove, primul ministru britanic a remarcat că tinerii au nevoie de experienţă la locul de muncă pentru a-şi putea găsi de lucru.

„Drumul bătătorit de la poarta şcolii către Job Centre şi apoi către o viaţă asistată de stat, trebuie să se şteargă”, a spus Cameron. „Tinerii alunecă de pe băncile şcolii către o viaţă fără muncă şi devin dependenţi de stat, fără ca noi să cerem mai mult de la ei. Cel mai bine ar fi ca aceşti tineri, în primul rând, să nu ajungă să fie inactivi”, a mai adăugat el.

„Iar dacă aceşti tineri de astăzi au ajuns să fie inactivi, ei bine, ei au nevoie de experienţă de muncă. Au nevoie de ordine şi de disciplina de a merge la muncă în fiecare zi.”

„Astfel că guvernul conservator le cere acestor tineri să muncească zilnic pentru comunitate din prima zi în care cer ajutorul social. Şi îşi vor căuta şi de muncă”, a conchis premierul.

Un studiu făcut în 2013 ar demonstrat că, în realitate, măsurile conservatorilor n-ar schimba mare lucru. Astfel, din trei categorii de asistaţi sociali, s-a constatat că, după doi ani, între 64% şi 66% dintre aceştia erau încă pe social. Prima categorie era alcătuită din asistaţi sociali care nu au muncit în folosul comunităţii, membrii celei de-a doua categorii au muncit în folosul comunităţii, iar membrii ultimei categorii au primit sprijin intens pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Downing Street insistă, totuşi, că sunt şi alte studii care arată că munca voluntară îi ajută pe oameni să nu mai stea pe ajutorul social.

Un purtător de cuvânt al democrat-liberalilor e de părere că „această reformă nu e făcută pentru a ajuta tinerii să ajungă să muncească, ci mai degrabă să-i pedepsească. La fel ca în cazul abolirii de către conservatori al dreptului la housing benefit pentru tineri”.

„Tinerii ar trebui să primească ajutor, să fie sprijiniţi să intre în câmpul muncii, să aibă oportunitatea de a se descurca în viaţă, în nici un chip să fie consideraţi nişte pierde-vară şi leneşi,” a mai spus acesta.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!