Dacă vrei să bei ceai ca englezul…

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 2 martie 2015

drinking tea

Britanicii, ca naţiune iubitoare de ceai, sunt preocupaţi de răspunsul la o dezbatere istorică în legătură cu momentul în care se adaugă laptele în ceaşca de ceai, la început sau la sfârşit, pentru a face ca savuroasa licoare să aibă un gust perfect, scrie telegraph.co.uk.

Potrivit British Standards Institution (BSI), înfiinţată în anul 1901 şi care creează standarde pentru companii din întreaga lume, ceaiul ar trebui să fie fiert într-o oală, iar laptele trebuie să fie pus în ceaşcă înainte ca ceaiul să fie turnat.

Pentru fiecare 100 ml de apă ar trebui să existe două grame de ceai, iar apa nu trebuie să fie mai fierbinte de 85 de grade Celsius, astfel încât laptele să nu fie opărit. Un astfel de incident ar fi puţin probabil dacă se respectă şi regula ca ceaiul să fie lăsat în oală, la infuzat, timp de şase minute, pentru a extrage aromele la maximum, mai scrie telegraph.co.uk.

„Dacă se adaugă laptele ulterior, experienţa a arătat că cele mai bune rezultate se obţin atunci când temperatura lichidului este situată în intervalul 65 și 80 de grade Celsius în momentul în care se adaugă laptele”, precizează British Standards Institution.

 

Ceaiul se bea cu cap

Ceaşca ar trebui să fie (atenţie!) „de porțelan alb sau faianţă cu marginea zimţată parţial”. La fiecare ceaşcă de ceai ar trebui adăugat în jur de 5 ml de lapte dacă ceaşca este mare (între 57 mm şi 63 mm înălțime) sau jumătate din această cantitate, dacă ceaşca este mică (aproximativ 49 mm înălțime).

Organizaţii precum Asociaţia Producătorilor de Ceai Britanici, Comitetul Comerţului cu Ceai şi Ministerul Agriculturii, Pescuitului şi Alimentației au ajutat la crearea standardelor, care au fost dezvoltate în 1980 pentru a-i ajuta pe degustătorii de ceai profesionişti.

 

George Orwell, veşnic anti-sistem!

Nu toată lumea este de aceeaşi părere cu BSI în ceea ce priveşte tehnica preparării ceaiului, scrie telegraph.co.uk. Scriitorul George Orwell a fost probabil cel mai faimos fan al turnării laptelui la sfârşit în ceai, susţinând că turnarea ceaiului la început şi amestecarea lui prin revărsare permite reglarea cantităţii de lapte care se va adăuga ulterior.

Însă experimentele efectuate la Universitatea Loughborough din Marea Britanie în 2003 au descoperit că adăugarea laptelui după ce a fost turnată în ceaşcă apa fierbinte încălzeşte laptele inegal, făcând ca proteinele din lapte să se strângă în grupuri şi afectând astfel negativ gustul ceaiului.

 

Ceaiul de la ora cinci… şi cinci minute

Cu siguranţă, răbdarea pare să fie un ingredient vital: un studiu efectuat în 2011 de Cravendale, cel mai mare brand de lactate din Marea Britanie, a constatat că ceaşca de ceai perfectă are nevoie de opt minute (două minute, cu frunzele de ceai şi şase minute după aceea) înainte de a ajunge la aroma şi temperatura optime.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!