Dacian Cioloș, lăudat de vicepreședintele SUA

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 mai 2016

Dacian Ciolos_Joseph Biden1Premierul Dacian Cioloș a primit aprecieri, luni, la Casa Albă, de la vicepreședintele SUA, Joe Biden, pentru eforturile depuse de a reforma guvernarea și pentru a aplica principiile statului de drept. Biden i-a mulțumit șefului Executivului de la București pentru contribuția României la Coaliția de luptă împotriva ISIL și la misiunea NATO în Afganistan.

„Vicepreședintele Joe Biden a lăudat eforturile prim-ministrului României, Dacian Cioloș, de a pune în aplicare reforme absolut necesare în domeniul guvernării și al statului de drept. Continuarea progresului în acest sens va consolida dezvoltarea democratică și economică a României și parteneriatul economic SUA-România, a menționat vicepreședintele Biden la întâlnirea de la Casa Albă”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la București.

Joe Biden i-a mulțumit șefului Executivului de la București pentru contribuția României la Coaliția de luptă împotriva ISIL și la misiunea NATO în Afganistan, și a transmis condoleanțe pentru moartea celor doi militari români în Afganistan, în data de 7 mai.

Într-un comunicat postat pe site-ul Casei Albe se arată că „cei doi lideri au mai discutat despre importanța dezvoltării sectorului energetic din România pentru securitatea energetică europeană și au subliniat nevoia de a susține și accelera eforturile de reformă care se fac în Republica Moldova”. Cei doi oficiali au vorbit și despre deciziile care urmează să fie luate la summit-ul NATO de la Varșovia, organizat în 8-9 iulie, la care se va discuta despre întărirea pozițiilor defensive pe flancurile sudic și estic.

Cooperare pe Marea Neagră   

„Vom pune accentul pe potențialul energetic al României de producție de gaz din Marea Neagră. Este, de asemenea, o ocazie suplimentară de a ne consulta înaintea summit-ului NATO de la Varșovia. România dorește sprijinul activ al SUA pentru o prezență a Alianței înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Vom continua discuțiile cu partea americană pe propunerile noastre în perspectiva summit-ului”, a declarat înainte de plecarea în Statele Unite, Dacian Cioloș, citat de Mediafax.

Deși în programul oficial era precizat că va dura circa 30 de minute, întrevederea cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, a durat aproximativ o oră și zece minute. „Am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria și Turcia și am avut promisiunea sprijinului, în cadrul summit-ului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susținută de NATO”, a susținut șeful guvernului român, la Casa Albă.

„Consider că această vizită a putut prilejui aprofundarea unor teme importante actuale ale acestui parteneriat, fie că vorbim de securitatea României, fie că vorbim de relația economică dintre SUA și România. Au fost întâlniri foarte importante, care au ocazionat discuții consistente pe toate aceste teme”, a mai subliniat ambasadorul României în SUA, citat de Agerpres.

Luni seara, premierul român a participat la o recepție organizată de Ambasada României din SUA, la care au fost prezenți peste 100 de membri ai comunității românești din zona Washington. Cu această ocazie, ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat că vizita premierului Cioloș în SUA reprezintă „un pas foarte important” în evoluția parteneriatului strategic între cele două țări.

În perioada 22-25 mai, premierul Dacian Cioloș a efectuat o vizită de lucru în SUA. Prim-ministrul a fost însoțit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, ministrul energiei, Victor Grigorescu, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, de șeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoș Tudorache, consilierul pe politică externă al premierului, Călin Ungur, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Vicepreședintele Joe Biden a fost însoțit la întâlnire, printre alții, de ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și euroasiatice, Victoria Nuland, consilierul pe securitate națională al vicepreședintelui SUA, Collin Kahl, adjunctul asistentului secretarului apărării pentru NATO și Europa, James Townsend, precum și doi asistenți speciali ai președintelui Barack Obama.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!