Dacian Cioloș nu mai vrea amânarea legilor

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 15 ianuarie 2016

Premierul Dacian Cioloș le-a cerut miniștrilor ca, în cazul în care au ordonanțe de prorogare pentru anumite legi, să respecte planul de măsuri pentru  implementarea legilor, pentru a evita o nouă amânare a aplicării acestora.

„Avem pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind constituirea comisiilor de insolvență la nivel central și teritorial prevăzute de Legea 151. Știți că am fost nevoiți să prorogăm (amânăm – nota red.) această lege, tocmai pentru că implementarea ei nu era pregătită cu anumite măsuri. V-am cerut atunci fiecăruia dintre dumneavoastră care ați venit cu ordonanțe de prorogare a unor legi să vă prevedeți planuri-măsuri pentru a pregăti implementarea acestor legi”, a declarat  Dacian Cioloș în cadrul ședinței săptămânale a Guvernului. Guvernul a adoptat, la sfârșitul lunii decembrie, ordonanța de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, astfel încât aceasta ar urma să fie aplicată abia din decembrie 2016.

De asemenea, Dacian Cioloș a anunțat că se va deplasa la toate ministerele pentru a discuta în detaliu modul în care conducerile acestora își propun să implementeze măsurile convenite. Guvernul urmează să discute, în următoarele ședințe, normele metodologice privind legea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, un proiect privind constituirea comisiilor privind procedura insolvenței persoanei fizice, dar și constituirea unor grupuri de lucru pentru legea salarizării.

 Pentru moment, prima lege formulată de Guvern este cea a finanțării campaniei electorale. Aceasta prevede că donațiile care depășesc 10 salarii de bază minime brute pe țară se vor efectua numai prin conturi bancare. De asemenea, toate donațiile, indiferent de valoarea, forma și obiectul lor, sunt înregistrate și evidențiate de către partidele politice în documentele contabile corespunzătoare, cu înregistrarea datei la care a fost încheiat contractul de donație, a numelor și prenumelor donatorilor, a datelor de identificare ale acestora sau a denumirilor persoanelor juridice, a codurilor unice de înregistrare sau de identificare fiscală ale acestora, a cetățeniei sau naționalității acestora. Plata cheltuielilor electorale poate fi efectuată prin virament bancar, din conturile bancare deschise la nivel central, județean sau al municipiului București.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!