Dacian Cioloș, premierul desemnat de președintele Iohannis

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 noiembrie 2015

Dacian Ciolos

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că Dacian Cioloș este nominalizarea sa pentru funcția de premier al României. Cum varianta alegerilor anticipate a picat, considerându-se că ar prelungi prea mult criza politică, cele mai multe dintre forțele politice au anunțat că vor susține propunerea președintelui Iohannis, astfel că Cioloș se va bucura de majoritate pentru a-și trece echipa guvernamentală în Parlament.

Cum era de așteptat, cei de la PSD care au venit cu propria propunere, în persoana lui Liviu Voinea, și copreședinții ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, au fost singurii care s-au arătat reticenți la ideea șefului statului de a numi un premier tehnocrat care să conducă un guvern tehnocrat. 

Conform art. 103 alin. 2. din Constituție, „candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului”. De asemenea, alin. 3 al aceluiași articol prevede că „programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.”

„Mulțumesc pentru încrederea acordată și doresc să asigur că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a mă ridica la înălțimea încrederii acordate. Sunt conștient de faptul că trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezență a Guvernului ca punte între politic și societate.

Sunt conștient că acest lucru se așteaptă de la viitorul guvern, să fie cu urechea plecată la cei care au idei și să aibă înțelepciunea și maturitatea să lucreze cu Parlamentul. Sunt conștient că un an de zile e o perioadă lungă, dar în același timp scurtă. Nu o să ne putem limita doar la anumite decizii strict administrative, dar e o perioadă prea scurtă pentru a declanșa și finaliza reformele așteptate.

În măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui guvern, voi lucra cu grupurile politice pentru a progresa împreună în proiectele Guvernului. În perioada următoare îmi voi concentra eforturile pe echipa cu care voi merge în fața Parlamentului. Pentru mine, lucrul în echipă este esențial. Vreau să-mi concentrez energiile spre a-mi structura echipa atât în ce privește persoanele, cât și conceptul de program de guvernare”, a declarat Cioloș imediat după anunț.

 

Pro și contra

Miercuri dimineață, premierul desemnat a început discuțiile cu partidele politice în vederea negocierii susținerii în Parlament a Cabinetului său.

Potrivit ziare.com, primii pe lista lui Cioloș au fost liberalii. Copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au povestit că i-au trasat câteva sarcini premierului desemnat. Astfel, liberalii vor ca guvernul Cioloș să facă într-un an tot ce au promis, dar n-au făcut guvernele din ultimii 20 de ani – depolitizarea aparatului central și local, curățenie în companiile de stat, diminuarea birocrației – și, între timp, să mențină și stabilitatea macroeconomică, astfel încât Executivul care va fi instalat în urma alegerilor din 2016 să guverneze fără probleme.

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a arătat extrem de nemulțumit declarând că acesta „este guvernul președintelui Iohannis, nu al cetățenilor” și va decide dacă va vota guvernul Cioloș în Parlament, după ce află propunerile premierului desemnat și la ce se angajează viitorul guvern. Șeful Senatului consideră că „o formulă poate mai bună ar fi fost aceea cu un prim-ministru independent și cu miniștri desemnați de partide”. Tăriceanu mai crede că Dacian Cioloș „își va pregăti terenul cu meticulozitate, în așa fel încât mandatul să fie de succes”, a declarat Tăriceanu la RFI România.

Și social-democrații, în frunte cu Liviu Dragnea, vor să vadă componența Executivului ca să mai facă și alte comentarii, deoarece „decât un nume și fața” lui Cioloș se pare că nu îi inspiră foarte mult.

În ce privește programul premierului desemnat, acesta a fost făcut public de președintele Senatului: sâmbătă-duminică, Cioloș prezintă liderilor politici componența Cabinetului, luni vine cu echipa și programul de guvernare în Parlament, apoi vor fi audiați miniștrii în comisiile parlamentare, iar marți seara se va da votul în plen.

 

link-sus

Victor Ponta, răsturnat de românii din stradă

Iohannis nu îl mai trimite pe Ponta la niciun Consiliu European

Cioloș, propus din nou pentru CE

Cioloş: „Migraţia românilor aduce bunăstare”

link-jos

 

Cum arată noul guvern?

În presă au apărut deja, pe surse, numele celor care vor face parte din noul guvern condus de Dacian Cioloș. Pe lista noului Executiv apar oameni neimplicați politic, mare parte colaboratori ai lui Dacian Cioloș la Bruxelles, potrivit România TV, care publică o listă probabilă a noului guvern: Bogdan Aurescu, Ministerul Afacerilor Externe; Mihail Dumitru, Ministerul Agriculturii; Mihnea Moțoc, Ministerul Apărării Naționale; Dan Dungaciu, Ministerul Afacerilor Interne; Marius Nica, Ministerul Fondurilor Europene; Daniela Gheorghe, Ministerul Finanțelor; Tudor Constantinescu, Ministerul Economiei și Energiei; Laura Ștefan, Ministerul Justiției; Sorin Moisa, Ministerul Transporturilor; Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației; Sorin Paveliu, Ministerul Sănătății.

Bogdan Aurescu și Sorin Cîmpeanu sunt singurii miniștri din vechiul Guvern care ar putea face parte și din noul Executiv. După cum se observă, pe lista noilor miniștri apar și persoane mai puțin cunoscute, unele dintre ele fiind colaboratori ai lui Cioloș la Bruxelles.

Printre aceștia se numără Daniela Gheorghe, cea care ar putea prelua portofoliul Finanțelor. Inginer de profesie, Daniela Gheorghe a fost în octombrie 2007 primul director român într-o direcție a Comisiei Europene la Bruxelles. În prezent, ea conduce Direcția Resurse din cadrul Direcției Generale a Bugetului, în Comisia Europeană.

Mihail Dumitru, care potrivit România TV va fi numit ministru al agriculturii, a mai deținut această funcție în perioada 23 decembrie 2009 – 2 septembrie 2010. La 16 februarie 2014 a fost numit director general adjunct la DG AGRI din Comisia Europeană.

Sorin Moisa, al cărui nume este vehiculat pentru preluarea Ministerului Transporturilor, și-a petrecut mare parte din ultimii ani la Bruxelles, unde a lucrat în cadrul Comisiei Europene. În prezent este europarlamentar, ales pe listele PSD-PC-UNPR, și membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European.

Sorin Paveliu, care ar putea prelua portofoliul Sănătății, este de profesie medic. A absolvit Facultatea de Medicină Militară/Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie București. A fost deputat PDL în legislatura 2004-2008.

Mihnea Moțoc, posibil viitor ministru al apărării naționale, este în prezent ambasador al României în Marea Britanie. Pe 18 noiembrie 2014, președintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Mihnea Moțoc în funcția de ministru de externe, după demisia lui Teodor Meleșcanu. Pe 24 noiembrie 2014, el a renunțat să mai fie nominalizat pentru acest post după ce soția sa, judecătoarea Iulia Moțoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situație de incompatibilitate la CEDO.

 

Băsescu: Când îi vine rândul domnului Predoiu?

Fostul președinte Traian Băsescu a salutat nominalizarea lui Dacian Cioloș în funcția de premier, dar s-a întrebat, ironic, când îi va veni rândul și lui Cătălin Predoiu.

„Cea mai bună soluție pentru mine are și un nume – Cioloș. Nu e nici tehnocrat, nici apolitic. A dovedit o capacitate de negociere remarcabilă. Cioloș e un profesionist, bun politician. Nu cred că avem foarte mulți politicieni care ar fi reușit, cu un Parlament European de 710 membri, să negocieze și la sfârșit să i se voteze reforma agricolă. Cabinetul trebuie să fie politic, iar pentru mine, Cioloș este un foarte bun tehnician pe problemele agriculturii, dar cu o experiență politică interesantă, pe care a probat-o la Bruxelles. Cioloș ar fi cea mai bună soluție pe care o are România. Cred că Cioloș este o variantă ideală”, a declarat, luni, Traian Băsescu într-o emisiune la Digi24, care a adăugat: „Mă întreb când îi vine rândul domnului Predoiu?”

Fostul șef al statului i-a ironizat pe toți cei care au făcut parte din PDL, afirmând că sunt și vor fi profund respectați în noul partid.

„Cu siguranță, oamenii fostului PDL nu au fost, nu sunt și nu vor fi doar folosiți de vechiul PNL. Ei au fost, sunt și vor fi profund respectați în noul partid. Vasile Blaga va fi profund în explicații”, încheie Traian Băsescu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!