Dacie veche? Nu, vehicul istoric!

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 20 februarie 2015

Dacia_vehicul istoricMaşinile româneşti vechi se pot transforma uşor dintr-o povară într-o afacere. Piaţa celor care caută, cumpără şi recondiţionează modele Dacia cu vechime este din ce în ce mai mare, iar mulţi dintre cei care îşi abandonaseră maşinile vechi au dezvoltat adevărate pasiuni pentru acestea. Dovadă în acest sens este faptul că în tot anul trecut, 75 de Dacii au primit atestatul de vehicul istoric şi au intrat în familia Retromobil Club România, în loc să fie distruse prin programul REMAT.

Dintre acestea, cele mai multe (55) sunt Dacia 1300, apoi Dacia 1100 (15), Dacia 1310 (4) şi o Dacia 2000. În Retromobil Club România pot intra toate automobilele mai vechi de 30 de ani, care nu mai sunt acum în fabricaţie. Secţia Dacia Clasic poate primi, aşadar, modele precum Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia 1310 și Dacia 2000. În octombrie 2014, legislaţia care prevede atestarea automobilelor ca vehicul istoric a suferit o schimbare importantă, care va ajuta la conservarea maşinilor româneşti. Concret, s-a schimbat definiţia termenului 1vehicul istoric”, astfel că acum pot fi atestate maşinile mai vechi de 30 de ani care nu se află în producţie, chiar dacă nu au trecut 30 de ani de la sistarea fabricării lor, aşa cum prevedea anterior legea.

„Odată cu modificarea definiţiei de vehicul istoric vor putea fi salvate şi alte modele care deocamdată prezintă un interes mai redus faţă de clasicele 1100 şi 1300. Vorbim aici de Dacia 1310, 1410 Sport. Lor li se adaugă alte autoturisme produse în România, tratate până acum cu ceva mai multă reticenţă din punctul de vedere al potenţialului colectibil, ca de exemplu întreaga gamă ARO şi autoturismele OLTCIT”, spune preşedintele secţiei Dacia Clasic, Ovidiu Măgureanu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!