România: Dai bani, primești grade militare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 31 iulie 2015

grade_militare_la_liber_1

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect potrivit căruia cetățenii români pot să facă donații la Ministerul Apărării Naționale (MapN) pentru dotări, iar în schimb pot să primească compensații, inclusiv grade militare, chiar și cel de general. Propunerea legislativă, semnată de 32 de deputați și senatori, se află în consultare publică la Camera Deputaților.

Conform proiectului, fondurile vizate se vor obține prin donații publice directe, fiind vărsate de către persoanele fizice într-un cont al Trezoreriei sau în alte conturi dedicate, alocate publicului de către societăți de microfinanțare – crowdfunding. „Fondurile atrase și colectate în aceste conturi dedicate vor fi utilizate exclusiv în activitatea de dotare logistică a MApN cu tehnică de luptă și muniția aferentă noi, moderne, performante”, propun inițiatorii, potrivit Mediafax.

În anexele la proiectul de lege sunt stabilite „beneficii pentru donatorii privați”, inclusiv oferirea de grade militare pentru cei care donează mii sau zeci de mii de euro.

Vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul apărării Mircea Dușă au declarat că nu sunt de acord cu acest proiect.

„Nu am văzut acest proiect, dar este foarte clar stabilit în legislație, gradele sunt acordate de miniștrii apărării sau de șeful Statului Major General în anumite condiții de vechime, de vârstă, de studii. Oricine poate ajuta Armata română sub diferite forme, și este un lucru bun, nu se acordă în schimb gradele militare decât în anumite forme clar stabilite de lege și de regulamentele militare”, a spus Oprea, citat de Mediafax.

Dușa a spus, la rândul său, că nu i se pare corect să se ofere grade în armată contra donații și că statul român trebuie să asigure finanțarea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!