Daily Mail: Argumente convingătoare pentru Brexit

Articol publicat in sectiunea UK la zi, UK, despre români pe data 10 aprilie 2016

uk-justitie-brexit

Dacă The Guardian aruncă pe masă toate cărţile pentru rămânerea Marii Britanii în blocul european, Daily Mail se află în tabăra adversă. O decizie recentă la Curtea Europeană de Justiţie cu privire la viitorul unui român şi al unui maghiar le dă jurnaliştilor de la Daily Mail muniţie pentru a argumenta încă o dată ieşirea UK din UE. Şi, folosind o logică formidabilă, arată cum David Cameron este mai mult sau mai puţin un impostor, cu o poziţie pro-UE lipsită de credibilitate.

 

Românul şi maghiarul, fraţi de decizie judecătorească

Curtea Europeană de Justiţie (ECJ) consemnează că este degradant şi inuman să fii închis în puşcăriile din România sau din Ungaria, motiv pentru care un român şi un maghiar au rămas să-şi execute pedepsele în Germania. Ar fi fost o încălcare a drepturilor omului ca cei doi cetăţeni UE să fi fost trimişi în ţările lor natale, a decis ECJ zilele trecute.

Daily Mail insistă că decizia este strigătoare la cer şi că judecătorii ECJ (al căror număr s-a dublat de curând) au impresia că sunt mult mai în măsură să stabilească legile, nu doar să le interpreteze, exercitând puteri sporite faţă de parlamentarii UE aleşi.

Dacă închisorile din România şi Ungaria au standarde atât de slabe, „ce caută ele în UE?”, se mai întreabă jurnaliştii Daily Mail. Mai rău, semnalează ei, decizia va avea urmări şi în Marea Britanie, nu numai în Germania, unde erau închişi cei doi est-europeni, mai ales în condiţiile în care în ultimii cinci ani nu mai puţin de 6.000 de cetăţeni români şi maghiari au fost transferaţi din închisorile Marii Britanii către închisorile din România şi Ungaria. După această decizie, puşcăriaşii ar putea refuza transferul într-o închisoare „degradantă şi inumană”, citând veşnicele drepturi ale omului.

Judecătorii nealeşi ai acestei curţi europene au atacat de atâtea ori suveranitatea naţională şi bunul simţ, încât Brexitul se impune de la sine, scrie Daily Mail.

 

David Cameron, sucitul

Primul-ministru britanic este promotorul aşa-numitului „Proiect al fricii”, acesta avertizând că ieşirea din structurile UE ar putea duce la pierderea a milioane de locuri de muncă în cadrul economiei Marii Britanii, în timp ce preţurile ar creşte nestăvilit, iar standardul de viaţă al britanicului de rând ar scădea vertiginos.

„Trebuie să te întrebi: de ce am face una ca asta? (n.r. să ieşim din UE)”, îl citează Daily Mail pe Cameron, „Cred că este inutil şi nesăbuit s-o facem, ar fi un act de vătămare economică şi politică pricinuită chiar de noi.”

Însă Daily Mail răstoarnă retorica lui David Cameron punând două întrebări inteligente. În primul rând, „Dacă Brexitul ar fi chiar aşa o catastrofă, n-ar avea alegătorii dreptul să afle de ce tocmai primul-ministru a cerut să se ţină acest referendum?!”. În al doilea rând, atrage atenţia Daily Mail, „Oare avem în faţă pe acelaşi Cameron care cu numai trei ani înainte ne avertiza că fără «schimbări fundamentale, de amploare» în cadrul UE, UE ar face din Marea Britanie o ţară «mai slabă»?”

În 2013, continuă Daily Mail, „nu spunea Cameron că un traseu neschimbat al UE s-ar solda cu o competivitate din ce în ce mai slabă, cu o creştere economică mai mică şi cu mai puţine locuri de muncă?”. „Ce anume s-a schimbat”, punctează Daily Mail, „în aceşti trei ani care să justifice o ameninţare mai mare pentru locurile de muncă din UK ieşirea din UE versus rămânerea în UE, în condiţiile în care renegocierile cu UE au fost un eşec monumental?”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!