Daily Mail. MINCIUNI DOVEDITE despre românii din Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK, despre români pe data 15 septembrie 2014

Daily Mail on Romanians and Bulgarians

 

Daily Mail dezinformează!

 

Daily Mail a minţit şi şi-a dezinformat cei peste un milion de cititori zilnici pentru a crea o imagine falsă a invaziei româno-bulgare în Regatul Unit, la începutul acestui an, odată cu liberalizarea pieţei muncii pentru cetăţenii celor două state est-europene admise în UE acum şapte ani. S-a întâmplat în articolul intitulat „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie”, publicat în Daily Mail în 31 decembrie 2013.

Press Complaints Commission (PCC) a stabilit că tabloidul Daily Mail a dezinformat opinia publică prin articolul publicat în 31 decembrie 2013, în care s-a susţinut, în mod fals, că autocare şi avioane pline până la refuz cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie. PCC, organism britanic ce supraveghează respectarea eticii şi deontologiei în domeniul jurnalismului din Regatul Unit, a anunţat că publicaţia incriminată a încălcat Articolul 1 privind acurateţea redactării şi transmiterii informaţiilor din Codul Editorilor. Acesta cuprinde normele profesionale obligatorii pentru toţi cei care activează în mass-media britanică.

Acuzaţia împotriva Daily Mail a fost prezentată în 3 septembrie de către jurnalistul de investigaţie Jon Danzig, cel care, în 20 ianuarie, formula propria plângere împotriva tabloidului, împreună cu Alina Matiş, reprezentantă a cotidianului românesc Gândul. „Războiul” lor împotriva modului nedrept în care Daily Mail i-a tratat pe românii din Marea Britanie a durat aproape opt luni…

 

Jurnalist britanic, în apărarea românilor

„Urmare a celor 13 plângeri pe care le-am formulat la adresa tabloidului Daily Mail, Press Complaints Commission a decis că: «Publicaţia a omis respectarea normelor profesionale privind obligaţia de a informa publicul cu acurateţe şi în mod netendenţios»”, a anunţat Jon Danzig. El a precizat, într-o intervenţie scrisă de pe blogul personal, că decizia PCC confirmă faptul că tabloidul a încălcat prima clauză din Codul Editorilor.

„Aceasta este una din ultimele decizii ale PCC, organism care şi-a întrerupt activitatea în primele luni ale acestei luni, locul lui fiind luat de un alt for intitulat Independent Press Standards Organization (IPSO), ce şi-a început funcţionarea din 8 septembrie”, mai atrage atenţia jurnalistul de investigaţie britanic.

 

Sub semnul minciunii

„Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie” era titlul unui articol publicat în pagina 6 a tabloidului Daily Mail, cu mai bine de nouă luni în urmă, la 31 decembrie 2013.

„Au existat de la început suspiciuni că informaţiile conţinute în textul articolului sunt eronate”, observa prestigiosul The Guardian, într-un material de opinie, apărut recent, în 4 septembrie, sub semnătura prof. Roy Greenslade, de la catedra de jurnalism a City University.

Peste 80 de plângeri au fost trimise PCC imediat după apariţia articolului din Daily Mail. Tabloidul a revenit ulterior, publicând două „clarificări” în care se admitea că mai multe informaţii conţinute în textul respectiv erau false, subliniază Greenslade. Acestea nu l-au mulţumit, însă, pe jurnalistul Jon Danzig, unul dintre reclamanţi, care a continuat să protesteze împotriva Daily Mail.

„În 3 septembrie, Daily Mail a fost obligat să publice o a treia corecţie cu referire la acel articol”, se subliniază în The Guardian.

 

Erată…

Erata pe care cei de la Daily Mail au publicat-o în 3 septembrie (http://www.dailymail.co.uk/home/article-2741455/Clarifications-corrections.html), cu referire la articolul „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie”, a fost preluată atât de către The Guardian, cât şi pe blogul personal a lui Jon Danzig.

„Politicianul Ion Prioteasa a fost citat într-un articol despre imigranţii români, apărut în 31 decembrie 2013. Acesta spunea că numărul de pasageri care vor apela la zborurile ce vor decola de pe aeroportul din Craiova se va dubla în anul 2014. El preciza, însă, că se referă la destinaţii din întreaga Europă, nu doar la cursele către Marea Britanie. Ulterior, reprezentanţii Wizz Air ne-au declarat, la rândul lor, că deşi numărul de curse ale companiei, care operează de pe aeroportul din Craiova, a crescut, numărul acestora nu s-a dublat. Recunoaştem, de asemenea, că românca la care se făcea referire în articol, ce se interesa cum se pot obţine beneficii în Marea Britanie, trăia deja în această ţară, deşi se înţelegea că ea se pregăteşte să vină în Regatul Unit”, au admis cei de la Daily Mail. Corecţia a apărut în pagina 2 a ediţiei din 3 septembrie a publicaţiei.

 

Un reclamant nesatisfăcut

Clarificările celor de la Daily Mil nu l-au mulţumit complet pe reclamant, jurnalistul Jon Danzig.

„Timp de şapte luni, PCC a acţionat răspunzând pe rând intervenţiilor mele şi contraargumentelor lansate de Alex Bannister, editor-şef al Daily Mail Group. Investigaţia a continuat însă, chiar dacă luarea deciziei finale de către cei de la Press Complaints Commission a durat cam mult”, observă Danzig pe blogul personal.

PCC a cerut Daily Mail să publice noi clarificări, „prompt şi într-un spaţiu de maximă vizibilitate”. În consecinţă, corecţia a apărut în 3 septembrie.

„Textul eratei a apărut cu caractere minuscule, într-o poziţie obscură”, în ediţia tipărită a tabloidului, a reclamat Danzig. „Cred că aceasta ar fi trebuit să fie la fel de vizibilă ca şi articolul incriminat…”, a insistat jurnalistul britanic care a sărit în apărarea românilor.

 

 

Press Complaints Commissions: Nouă luni de ezitare…

 

Daily Mail on Romanians and Bulgarians1

Daily Mail a „scăpat”, timp de peste nouă luni, fără nicio sancţiune, deşi împotriva tabloidului au fost formulate 83 de plângeri, pentru un articol apărut în paginile publicaţie în 31 decembrie 2013 şi care prezenta informaţii false şi tendenţioase despre „invazia” românilor şi bulgarilor în Regatul Unit.

Press Complaints Commission (PCC), organismul britanic de auto-reglementare a activităţii jurnalistice, comunica în 14 martie că a „rezolvat” seria plângerilor împotriva articolului „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie”, publicat în Daily Mail în 31 decembrie 2013. Reprezentanţii comisiei au analizat doar una dintre cele 83 de reclamaţii formulate, după care au stabilit că nu este necesar să hotărască sancţiuni suplimentare la adresa tabloidului. Ei şi-au motivat decizia arătând că cei din conducerea Daily Mail au recunoscut greşelile incluse în articolul cu pricina şi au publicat o erată care a fost pe placul autorului respectivei plângeri.

Răspunsul PCC l-a contrariat pe jurnalistul britanic Jon Danzig, autor al uneia dintre cele peste 80 de plângeri.

 

Un articol revoltător de fals

Articolul publicat de Daily Mail în 31 decembrie susţinea că toate biletele de călătorie cu avionul sau autocarul din România spre regat, pentru primele zile ale acestui an, fuseseră vândute.

O companie aeriană şi-a dublat numărul de zboruri pentru a face faţă cererii, iar alta a pus în vânzare bilete de avion pe relaţia România – Marea Britanie cu 3.000 de lire sterline, au mai pretins jurnaliştii publicaţiei.

Ediţia din ajunul Anului Nou a tabloidului mai informa cititorii că toate autocarele care aveau programate plecări din capitala bulgară Sofia spre Londra, în prima săptămână din ianuarie, nu mai puneau în vânzare bilete de călătorie fiindcă locurile disponibile erau ocupate; şi că o situaţie similară s-a înregistrat în cazul zborurile low-cost cu avionul dinspre România. Un bilet de avion până la Londra a ajuns să coste 300 de lire sterline la compania Wizz Air, ca urmare a cererilor numeroase, precizau jurnaliştii publicaţiei.

O plângere împotriva Daily Mail era trimisă către PCC în 20 ianuarie de către jurnalistul britanic Jon Danzing împreună cu Alina Matiş de la cotidianul românesc Gândul. Cei doi au prezentat dovezi conform cărora textul articolului prezintă informaţii false despre „invazia” românilor şi bulgarilor în Regatul Unit.

 

83 de plângeri „neinteresante”…

PCC a primit cel puţin 83 de plângeri referitoare la articolul din Daily Mail care prezenta cititorilor o falsă realitate, conform căreia autocare şi avioane arhipline se îndreaptă spre Marea Britanie din România şi Bulgaria, în ultimele zile ale anului trecut şi primele zile din 2014, susţinea J. Danzig. „Eu însumi am redactat o plângere care conţinea 13 dovezi ale lipsei de acurateţe a textului articolului”, a precizat atunci jurnalistul britanic, pe blogul său personal găzduit de portalul http://eu-rope.ideasoneurope.eu/.

Danzig mai acuză că reclamaţia sa şi celelalte plângeri nu au fost luate în considerare de cei de la PCC. „Aceasta se pare că este procedura normală în cadrul Press Complaints Commission. Se iniţiază o investigaţie doar pentru una dintre plângeri, considerată reprezentativă pentru întreaga serie de reclamaţii care vizează un anumit caz. În consecinţă, cele 13 probleme semnalate de mine în textul articolului publicat de Daily Mail nici măcar nu au fost citite”, constata J. Danzig.

 

Reclamantul care contează

Reprezentanţii PCC i-au explicat jurnalistului britanic Jon Danzig, prin intermediul unui e-mail, cum au procedat în cazul celor peste 80 de plângeri formulate împotriva articolului „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie”. Ei au recunoscut că au considerat reprezentativă doar una dintre aceste reclamaţii şi anume, cea scrisă de un anumit William Galloway.

„Dl William Galloway a formulat o reclamaţie către Press Complaints Commission în care arăta că Daily Mail a publicat informaţii false, fapt care contravine Clauzei 1, referitoare la acurateţea textelor jurnalistice, din Codul Practicii Editoriale. Acesta acuza că publicaţia şi-a informat eronat cititorii despre faptul că zborurile dinspre România spre Londra sunt supraaglomerate şi că un bilet pe respectiva rută a ajuns să coste 3.000 de lire sterline. Reclamantul preciza că a verificat informaţia şi a găsit locuri la cursele aeriene dintre România şi Marea Britanie la preţuri accesibile, respectiv că preţul de 3.000 de lire sterline se referă la un zbor indirect, care face escală şi în alte state europene”, au arătat reprezentanţii PCC.

 

„Scuze” de la Daily Mail

Prima erată privind articolul „Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie” a apărut în paginile tabloidului Daily Mail în data de 24 februarie.

„Un articol publicat în 31 decembrie relata informaţii furnizate de agenţii de transport locale, conform cărora nu mai sunt locuri disponibile în autocarele şi avioanele care se pregăteau să transporte persoane din România şi Bulgaria spre Londra, la începutul lunii ianuarie, deşi unele companii au dublat numărul de curse înspre această destinaţie. Am fost avertizaţi ulterior că au existat totuşi, la acea dată, bilete de călătorie la preţuri rezonabile dinspre Bucureşti sau Sofia spre capitala Marii Britanii. Suntem, de asemenea, dispuşi să clarificăm faptul că dublarea numărului de curse amintită a avut loc, de fapt, înaintea datei de 1 ianuarie”, admiteau cei de la Daily Mail, sub titlul „Clarificări şi corecţii”.

Reprezentanţii tabloidului au mai postat câteva rânduri asemănătoare, în ediţia online a publicaţiei.

În consecinţă, William Galloway, britanicul care a reclamat iniţial Daily Mail la PCC, organismul care veghează asupra bunelor practici jurnalistice în Regatul Unit, a revenit asupra plângerii sale, susţinând că este satisfăcut de „corecţiile” publicate cu privire la articolul tendenţios referitor la români şi bulgari.

———————————————–

„Politicianul Ion Prioteasa a fost citat într-un articol despre imigranţii români, apărut în 31 decembrie 2013. Acesta spunea că numărul de pasageri care vor apela la zborurile ce vor decola de pe aeroportul din Craiova se va dubla în anul 2014. El preciza, însă, că se referă la destinaţii din întreaga Europă, nu doar la cursele către Marea Britanie. Ulterior, reprezentanţii Wizz Air ne-au declarat, la rândul lor, că deşi numărul de curse ale companiei, care operează de pe aeroportul din Craiova, a crescut, numărul acestora nu s-a dublat. Recunoaştem, de asemenea, că românca la care se făcea referire în articol, ce se interesa cum se pot obţine beneficii în Marea Britanie, trăia deja în această ţară, deşi se înţelegea că ea se pregăteşte să vină în Regatul Unit.”

Daily Mail, ediţia din 3 septembrie 2014

———————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!