Daily Mail si populatia Romaniei

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 14 iulie 2013

Tabloidul Daily Mail a descoperit cauza scaderii populatiei Romaniei cu aproximativ 1,5 milioane de locuitori in ultimii zece ani. „Cresterea migratiei romanilor ca urmare a accesului tarii in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, si rata tot mai mica a natalitatii au generat scaderea numarului de locuitori”, apreciaza publicatia intr-un articol publicat in 4 iulie.

„Cum si-au parasit tara 1,5 milioane de romani intr-un deceniu, migrand in masa spre tarile occidentale” este titlul unui articol aparut recent in Daily Mail. Jurnalistii publicatiei au lansat propriile aprecieri cu privire la numarul de locuitori ai tarii din estul Europei si au profitat de ocazie pentru a reaminti cititorilor britanici subiecte mai vechi legate de prezenta romanilor in Regatul Unit.

 

Unde sunt romanii care nu apar in recensamantul populatiei?

„Populatia Romaniei s-a diminuat cu opt procente in 10 ani, mai ales datorita emigratiei”, scriu jurnalistii tabloidului Daily Mail. Britanicii afla din paginile ziarului cum rezultatele finale ale ultimului recensamant organizat in tara la inceputul anului 2011 releva un numar putin peste 20 milioane de locuitori. „In 1989, anul caderii sistemului politic totalitar condus de Nicolae Ceausescu, in Romania traiau aproximativ 23 milioane de oameni”, se arata in articol. In 2001 populatia tarii scazuse deja cu 1,55 milioane de locuitori, iar in prezent ea a ajuns la doar 20 de milioane.

„Faptul ca numerosi tineri romani au preferat sa isi paraseasca tara pentru a munci in tari occidentale ca Spania si Italia a constituit motivul principal al acestei descresteri. In Romania au ramas doar varstnicii, iar natalitatea a avut de suferit in consecinta”, se arata in continuare in acelasi articol.

Rezultatele recensamantului desfasurat in Romania in 2011 au aparut cu doar cateva luni inainte de 1 ianuarie 2014, data de la care romanii si bulgarii vor castiga dreptul nerestrictionat de a munci oriunde in statele UE, nu uita sa precizeze cei de la Daily Mail. „Analistii se asteapta la un nou val migrator dinspre Romania si Bulgaria la inceputul anului urmator, cand piata muncii din Marea Britanie va deveni libera pentru locuitorii celor doua state. Peste 100.000 de romani si bulgari traiesc deja in Regatul Unit”, se explica in paginile tabloidului.

 

Din nou despre „invazia” romanilor

Comunicarea recenta a rezultatelor finale ale recensamantului din 2011 de catre Institutul National de Statistica din Romania a fost considerata un bun prilej pentru aparitia unui nou articol despre romani in paginile Daily Mail. Jurnalistii publicatiei reamintesc cititorilor cum voci publice din regat au cerut premierului David Cameron prelungirea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari, impotriva normelor europene ce prevad liberalizarea pietei muncii in Marea Britanie incepand de anul urmator.

Un sondaj de opinie efectuat in aprilie pe teritoriul Romaniei si Bulgariei, la cererea programului de televiziune BBC Newsnight, a aratat ca 8,2% dintre romani iau in considerare Marea Britanie ca posibila destinatie a migratiei lor in 2014, pretind cei de la Daily Mail.

Articolul mai aminteste despre actiunea politistilor britanici de la finele lunii trecute, cand a fost evacuata o tabara improvizata pe fostul teren de fotbal al echipei FC Hendon din nordul Londrei, in care locuiau 68 de cetateni romani. Autoritatile le-au oferit imigrantilor ilegali bilete de avion pentru intoarcerea in tara natala, dar numai 19 dintre ei au acceptat aceasta varianta. Celorlalti li s-a impus sa paraseasca teritoriul britanic in termen de 30 de zile. „Ei sunt acum liberi. Statul britanic ar trebui sa cheltuiasca inca 15.000 de lire sterline pentru ca acestia sa fie gasiti, monitorizati si, in cele din urma, trimisi in tara lor”, se mai sustine in articolul din Daily Mail.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!