DAILY MAIL SI ROMANII

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK, despre români pe data 18 septembrie 2011

Faptele negative comise de romani in Marea Britanie se afla printre subiectele cel mai des abordate in paginile cotidianului Daily Mail.

De la inceputul anului si pana in prezent au fost publicate in acest ziar peste 30 de astfel de articole. Facand un calcul simplu rezulta ca, in medie, nu trece nicio saptamana fara ca in aceasta publicatie sa apara un material despre infractiuni comise de romani ori referitor la problemele pe care le genereaza prezenta imigrantilor din Romania pe aceste meleaguri.

O simpla cautare pe website-urile cotidienelor britanice arata ca frecventa aparitiilor de articole negative despre romani in Daily Mail este mult superioara comparativ cu celelalte publicatii de mare tiraj care apar la Londra. In Daily Express, de pilda, au fost publicate in ultimele opt luni doar noua astfel de articole, in The Guardian opt, iar ziarul The Telegraph s-a referit numai de sase ori in acest an la aspectele negative ale existentei comunitatii romanesti din Marea Britanie. In fine, The Sun, tabloidul cel mai citit zilnic in Regatul Unit, a scris de doua ori in intreaga perioada ianuarie-septembrie despre infractorii romani.

Cotidianul Daily Mail este al doilea cotidian de mare tiraj din regat, in fiecare zi vanzandu-se peste doua milioane de astfel de exemplare, conform enciclopediei online wikipedia.

 

 

Un articol negativ in fiecare zi

 

Cinci articole negative despre romanii din Marea Britanie au aparut in cotidianul Daily Mail in numai trei zile, intre 7 si respectiv 9 septembrie.

Ele relateaza insistent despre infractiunile comise de oameni de nationalitate romana in aceasta tara sau atrag atentia asupra problemelor generate de romani in Regatul Unit.

Britanicii se confrunta de mult timp cu problema ocuparii abuzive a unor locuinte private de catre persoane fara adapost. Profitorii se instaleaza, de obicei, in casele oamenilor profitand de absenta pe termen indelungat a proprietarilor si exploatand permisivitatea legislatiei britanice in acest domeniu. „Locuirea unei cladiri nefolosite pentru o anumita perioada nu reprezinta o infractiune in sine”, spunea judecatorul britanic Fiona Henderson, citat in editia cotidianului Daily Mail, din 6 septembrie.

Despre aceasta neobisnuita abordare juridica au aflat si unii cetateni romani aflati in Regatul Unit. Iar unii dintre ei chiar au actionat in consecinta si s-au mutat in locuinte care nu le apartin.

Romanii nu sunt, insa, singurii care procedeaza astfel. Proprietati din Londra ale unor celebritati precum Madonna, regizorul Guy Ritchie sau unul dintre fiii lui Muamar Gaddafi, au fost, de asemenea, locuite abuziv de oameni care nu erau de origine romana, dupa cum a relatat mass-media britanica. Si alti imigranti cu origini dintre cele mai diverse recurg la aceste practici locative.

Si totusi, de cele mai multe ori cand Daily Mail se refera la persoanele care au ocupat in capitala britanica locuinte care nu le apartin, cotidianul face asocieri in care apar inevitabil romanii.

————————–

„Locuinta complet ravasita a Juliei High, care a fost ocupata abuziv de niste romani, reprezinta un alt exemplu de proprietar care se simte neajutorat in fata celor care i-au invadat locuinta.”
Sursa: Daily Mail

————————–

 

Cine ocupa abuziv casele britanicilor?

„Cei care ocupa abuziv casele altora trebuie tratati ca infractori. Lasati un englez sa se reintoarca in proprietatea sa”, titreaza Daily Mail in numarul din 7 septembrie, la sectiunea „Dezbateri”. Materialul reda opinia lui Mike Weatherley, parlamentar conservator britanic, si a fost postat pe website-ul publicatiei la ora 7:54 AM.

„In virtutea uneia dintre cele mai paguboase lacune din legislatia britanica, daca ocupantii ilegali ai unei locuinte sustin ca ei nu au intrat abuziv in acea proprietate – chiar in conditiile in care, in realitate, acestia au patruns prin efractie – , posesorul legal al proprietatii nu are dreptul sa ii arunce in strada pe profitori. Tot ce poate face – dupa ce si-a gasit o locuinta temporara – este sa se inarmeze cu rabdare si sa treaca prin procedura juridica stresanta prin care se obtine un ordin de evacuare in tribunal. Si de-abia atunci va putea, eventual, sa isi recastige dreptul de proprietate.

Intregul proces include costuri de cateva sute de lire sterline si este foarte probabil ca, odata revenit acasa, proprietarul sa isi gaseasca locuinta deteriorata”, explica parlamentarul la inceputul articolului aparut in Daily Mail.

Printr-o astfel de experienta a trecut si medicul Olivier Cockerell din Londra si sotia sa insarcinata, Kaltun, detinatorii unei case in zona londoneza West Hampstead, continua relatarea din articolul mentionat. Acesta descrie cum locuinta a fost ocupata de persoane straine, care au parasit imobilul numai dupa ce doctorul le-a oferit 500 de lire straine pentru a-i elibera proprietatea si i-a amenintat cu recursul la justitie.

Din articolul citat nu reiese ca locatarii clandestini ar fi fost originari din Romania. Ulterior insa, se face referire si la alte cazuri asemanatoare. Iar nationalitatea celor care au folosit locuintele altora este mentionata intr-una dintre situatiile expuse: unica in care profitorii erau romani.

 

Infractiuni asociate cu nationalitatea romana

Experienta medicului Olivier Cockerell si a sotiei sale a fost reluata de doua ori in cotidianul Daily Mail in decurs de 48 de ore si, de fiecare data, aceasta a fost asociata cu romanii, chiar daca autorii abuzului nu erau originari din Romania.

„Victorie impotriva celor care ocupa locuintele altora. Doctorul si sotia sa insarcinata in sarbatoare”, este titlul unui articol publicat pe pagina de web a ziarului, in aceeasi zi de 7 septembrie, la orele pranzului. Iar peste doua zile, in 9 septembrie, era postat un alt material intitulat „In tara de origine a sotiei mele, cei care comit astfel de fapte sunt impuscati”. Primul articol este semnat de doi jurnalisti, Nick Mcdermott si David Wilkes, iar autorul celui de-al doilea este Steve Bird.

Nici de aceasta data, depspre ocupantii clandestini ai casei doctorului Cockerell nu se precizeaza ca ar fi fost romani, niciunde in textele redactate de jurnalistii care au urmarit cazul si aparute in cotidianul britanic. In cateva locuri se spune doar ca acestia erau est-europeni, fara a le dezvalui insa tara de origine. Cu toate acestea, unul dintre articolele publicate pe marginea acestui subiect este ilustrat cu imaginea altei victime a unei situatii similare. Ofiterul de imigrari pe nume Julia High, apare in propria casa aflata in dezordine. „Locuinta complet ravasita a Juliei High, care a fost ocupata abuziv de niste romani, reprezinta un alt exemplu de proprietar care se simte neajutorat in fata celor care i-au invadat locuinta”, este textul care insoteste imaginea.

In cel de-al doilea articol, se reiau pe scurt alte doua cazuri de comitere a unor asemenea abuzuri de catre cetateni romani. „Similar, in urma cu numai o saptamana, surorile Amelita si Lilia Olasa, ambele asistente medicale pensionare, au cazut victima unei alte familii de romani care au locuit ilegal, o vreme, in proprietatea lor”, nu uita sa aminteasca jurnalistul de la Daily Mail.

„Aproximativ 20.000 de persoane obisnuiesc sa se instaleze abuziv in case care nu le apartin, profitand astfel de slabiciunile legislatiei britanice, in acest domeniu”, se afirma in acelasi articol, aparut in paginile ziarului Daily Mail in 9 septembrie.

—————————-

„Numarul europenilor care ajung sa fie condamnati pentru incalcari ale legislatiei britanice s-a triplat incepand din 2007, anul accederii Romaniei si Bulgariei la UE.”
Sursa: Daily Mail

—————————-

 

 

De ce s-a triplat infractionalitatea

dupa 2007?

 

Infractiunile comise in Marea Britanie de catre cetatenii Uniunii Europene s-au triplat. Si nu putem face nimic pentru a scapa de aceasta problema”, ii avertizeaza Daily Mail pe cititorii sai prin intermediul unui articol publicat in 8 septembrie si semnat de James Slack si Jack Doyle. Iar romanii apar pe locul doi intr-un clasament al infractiunilor cu autori originari din statele Uniunii, ilustrat in cadrul articolului.

„Regatul Unit sufera de pe urma unei explozii a infractionalitatii datorate imigrantilor proveniti din statele UE. Un numar uimitor de peste 2.700 de condamnari se inregistreaza, datorita acestui fenomen, in fiecare luna”, se avertizeaza inca de la inceputul articolului. Apoi, autorii textului arata ca numarul de europeni care ajung sa fie condamnati pentru incalcari ale legislatiei britanice s-a triplat incepand din 2007, anul accederii Romaniei si Bulgariei la UE.

Primii in topul infractiunilor cu autori europeni de pe teritoriul Regatului Unit sunt polonezii, care au comis 6.777 de fapte ce contravin legii in 2010. Acestia sunt urmati de romani, care au fost responsabili anul trecut pentru comiterea a 4.343 de infractiuni, in timp ce bulgarii sunt autorii a doar 296 de astfel de fapte reprobabile.

„Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana in 2007, la trei ani dupa ce in structurile Uniunii au fost admise Polonia si celelalte state est-europene”, se subliniaza in articolul din Daily Mail.

„Aceasta fulminanta crestere a numarului de infractiuni savarsite de cetatenii Uniunii Europene in Marea Britanie, dupa anul in care Romania si Bulgaria s-au alaturat structurii continentale, pune in lumina costurile ascunse ale largirii UE, care trebuie luate in considerare”, a declarat parlamentarul conservator Dominic Raab, pentru cotidianul britanic.

————————–

„Asistentii medicali din estul Europei reprezinta un pericol pentru sistemul national de sanatate britanic NHS (n.r.: National Health Services), pentru ca nu vorbesc suficient de bine limba engleza”, a avertizat unul dintre cei mai renumiti doctori din Regatul Unit. Lord Winston si-a exprimat ingrijorarea, in special in ceea ce priveste cadrele medicale originare din Romania si Bulgaria, care au abilitati reduse de a comunica „chiar si in limba lor materna”.
Sursa: Daily Mail

————————–

 

 

Asistentii medicali romani,

o amenintare pentru britanici

 

Asistentele medicale provenite din Romania si Bulgaria si care isi practica profesia pe teritoriul Regatului Unit reprezinta o amenintare pentru pacientii serviciilor de sanatate britanice, atrage atentia Daily Mail intr-un articol aparut in 9 septembrie si scris de jurnalista Sophie Borland. Romanii din aceasta categorie de cadre medicale nu au cunostinte suficiente de limba engleza si, in plus, ei provin dintr-un sistem in care pregatirea profesionala se face dupa un sistem complet diferit fata de cel britanic, mai explica redactorul. Articolul il citeaza de mai multe ori, pe parcursul textului, pe Lord Robert Winston, medic, profesor universitar, politician si prezentator de emisiuni tv. El a facut declaratii intr-un discurs tinut in Camera Lorzilor a parlamentului britanic, fiind citat de Daily Mail in calitate de doctor si profesor universitar specializat in studii de fertilitate la Universitatea Imperial College London.

„Asistentii medicali din estul Europei reprezinta un pericol pentru sistemul national de sanatate britanic NHS (n.r.: National Health Services), pentru ca nu vorbesc suficient de bine limba engleza”, a avertizat unul dintre cei mai renumiti doctori din Regatul Unit. Lord Winston si-a exprimat ingrijorarea, in special in ceea ce priveste cadrele medicale originare din Romania si Bulgaria, care au abilitati reduse de a comunica „chiar si in limba lor materna”.

El a mai spus, in Camera Lorzilor, ca aceeasi asistenti medicali „sunt pregatiti profesional pe baza unui sistem complet diferit de cel britanic. In consecinta, acestia nu obisnuiesc sa comunice cu doctorii si nici chiar cu proprii pacienti”, dupa cum informeaza Daily Mail.

Numarul asistentilor medicali care s-au inregistrat pentru a-si practica profesia in Marea Britanie s-a dublat din octombrie 2010, de cand procesul de admitere a solicitarilor venite in acest sens din partea candidatilor din UE s-a simplificat, adauga cotidianul. Noua procedura prevede ca toate cadrele medicale calificate in interiorul Uniunii sa poata activa in oricare stat membru UE, fara a-i mai fi verificate competentele profesionale si lingvistice. „Aproape 1.500 de asistenti medicali s-au stabilit legal in Regatul Unit numai in primele cinci luni care au urmat imediat dupa relaxarea acestor norme procedurale”, se mai precizeaza in articolul mentionat.

Consiliul General al Medicilor din Marea Britanie a informat ca, din numarul tuturor doctorilor licentiati care profeseaza in aceasta tara, doar 22.060 (adica 10% din total) provin din statele UE. Iar medicii romani care lucreaza in Regatul Unit sunt doar 1.863. Lor li se adauga 722 de bulgari, se recunoaste in cadrul aceluiasi articol.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!