Daily Mail: Ungaria, vinovată de „invazia” est-europenilor

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 30 iunie 2014

Ungaria a devenit noua ţară care ar trebui să fie considerată printre statele responsabile de „invazia” est-europenilor în Regatul Unit din ultimii ani, a dezvăluit tabloidul Daily Mail, în ediţia sa din 21 iunie. Obţinerea unui paşaport maghiar a permis accesul în Marea Britanie pentru un milion de oameni din răsăritul Europei, susţin jurnaliştii de la Daily Mail.

 

O „portiţă” legislativă

O „portiţă” legislativă puţin cunoscută în ţările Europei Occidentale a dat posibilitatea unui număr de 550.000 de locuitori din ţările est-europene cele mai sărace să beneficieze de paşaportul maghiar şi, în consecinţă, de libertăţile de care cetăţenii Ungariei se bucurau în statele Uniunii Europene, atrage atenţia Daily Mail. Tabloidul îşi informează cei aproape două milioane de cititori zilnici despre o lege intrată în vigoare în 2011 şi care dădea posibilitatea locuitorilor unor state non-EU să solicite cetăţenie maghiară. În acest fel, peste jumătate de milion de oameni au putut trăi fără restricţii în statele Uniunii Europene, inclusiv în Marea Britanie.

————————————–

„Bulgaria şi România au introdus legi similare cu cea existentă din 2011 în Ungaria. Toate aceste state au oferit, în acest fel, statutul de european locuitorilor din afara graniţelor UE, din ţări precum Moldova, Macedonia, Serbia, Ucraina şi Turcia.”

Daily Mail, 21 iunie

————————————–

 

Paşaport maghiar pentru non-europeni

Legea la care face referire Daily Mail a fost într-adevăr iniţiată în urmă cu peste trei ani la Budapesta. Ea îi viza pe toţi urmaşii celor care au trăit până la începutul secolului XX în interiorul graniţelor fostului Imperiu Austro-Ungar.

În final, au putut să ceară un paşaport unguresc numeroase persoane care nu vorbesc limba maghiară şi au slabe legături ancestrale cu cultura şi civilizaţia din această ţară. „Pentru muţi dintre ei, aceasta a fost doar o şansă de a evada din ţările lor natale, în care trăiau în lipsuri şi sărăcie, pentru a se stabili în state europene dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, Germania sau Elveţia”, remarcă jurnaliştii de la Daily Mail.

 

112.000 de sârbi

„Modalităţile de obţinere a cetăţeniei europene au devenit tot mai frecvent exploatate de către locuitorii ţărilor din afara graniţelor UE, dar care îşi doreau să se stabilească în Regatul Unit”, susţine un raport elaborat de John Vine, inspector șef la instituţia britanică pentru frontiere şi imigraţie şi dat publicităţii în a doua jumătate a acestei luni.

Solicitarea unui paşaport maghiar a fost una dintre căile cele mai exploatate de est-europenii care trăiau în afara graniţelor UE, susţin cei de la Daily Mail. În acest fel au avut acces la avantajele cetăţeniei europene aproximativ 112.000 de sârbi. Cei mai mulţi dintre ei provin din Vojvodina, zonă care a aparţinut Imperiului Austro-Ungar până în 1918.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!