Dan Diaconescu, închisoare cu executare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 6 martie 2015

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru două infracţiuni de şantaj. Decizia este definitivă. În primă instanţă, Diaconescu a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru şantaj. Procurorii au cerut majorarea pedepsei în dosarul în care este acuzat de şantajarea lui Ion Moț, fost primar al comunei arădene Zarand, precum și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea.

În 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Parv și Mitruș Ghezea au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru șantajarea lui Ion Moț, atunci primar al comunei arădene Zarand, precum și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea.

Omul de televiziune Dan Diaconescu a fost ridicat de poliție de acasă, miercuri după-amiază, după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani și jumătate de închisoare.

„Eu eram pregătit cu un discurs pentru achitare, dar acum cred că niciun român nu mai are încredere în justiție, eu nici atât. Mi-au închis televiziunile, mi-au închis și partidul, acum m-au închis și pe mine. Pentru prima oară voi fi întreținut de telespectatori, de dvs., 28 de milioane de lei pe lună. Vă las foarte săraci și foarte naivi, sper să nu vă găsesc și mai săraci, și mai naivi”, a spus Dan Diaconescu, la ieșirea din casă, după ce a ridicat mâinile și a arătat cătușele jurnaliștilor.

În acest dosar, Dan Diaconescu a fost arestat preventiv în perioada 22-25 iunie 2010. În decembrie 2013, fondatorul PP-DD a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 1 la trei ani de închisoare cu executare, dar la apel, DNA a cerut majorarea pedepsei. De asemenea, instanța a mai dispus ca Dan Diaconescu și Doru Pârv să îi plătească lui Ion Moț daune materiale în valoare de 30.000 de euro și 42.000 de lei, la care se adaugă dobânda calculată de la data de 1 iulie 2009 până la data plății, precum și 10.000 de euro daune morale. Totodată, prin decizia instanței, a fost instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile ale lui Dan Diaconescu.

 

Șantaj prin televiziune

În 21 octombrie 2010, Dan Diaconescu, realizator de programe la postul de televiziune OTV, a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de șantaj. În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-a amenințat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, cât și indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul Ion Moț, pentru a-l determina să îi dea suma totală de 200.000 de euro.

„Amenințarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârșit tranzacții ilicite cu terenuri agricole aparținând cetățenilor comunei, păgubindu-i pe aceștia, că are o avere importantă obținută ilicit și că face trafic de influență pe lângă unii miniștri”, susțin procurorii DNA.

Primarul a cedat în fața amenințărilor și i-a dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro și 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”, se mai arată în referatul DNA. De asemenea, în aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat în mod repetat, atât direct, în cadrul emisiunii difuzate în seara zilei de 20 aprilie 2005, cât și indirect, prin intermediul lui Mitruș Ghezea, realizatorul unei emisiuni difuzate pe același post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Țârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro. Procurorii spun că suma primită efectiv a fost de 4.500 de euro.

„Amenințarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromițătoare pentru persoana șantajată, cum ar fi date despre trecutul infracțional al acesteia și afirmații legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, au mai susținut procurorii DNA.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!