Dan Voiculescu rămâne după gratii!

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 30 ianuarie 2015

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, marți, în dosarul de care se lega ultima speranță a mogulului de presă Dan Voiculescu de a ieși din închisoare. Magistrații instanței supreme au analizat recursul în casație depus de avocații lui Voiculescu în data de 19 noiembrie 2014 și au decis că această cerere este inadmisibilă. În aceste condiții, Dan Voiculescu rămâne cu condamnarea de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare și va fi nevoit să execute cel puțin jumătate de pedeapsă înainte de a-și recâștiga libertatea.

Aceasta a fost ultima cale de atac împotriva sentinței din dosarul privatizării ICA, după ce Curtea de Apel București a respins, în 6 ianuarie, și contestația în anulare formulată de avocatul condamnatului, Gheorghe Mateuț, cu privire la aceeași pedeapsă. La începutul acestei luni, Voiculescu a fost la un pas să scape de pușcărie, după ce la termenul din 9 decembrie 2014, judecătorii Dan Lupașcu și Isabelle Tocan nu au reușit să se pună de acord în privința unei decizii, unul opinând pentru admiterea contestației în anulare, celălalt pentru respingerea ei. În aceste condiții, în data de 6 ianuarie, în complet a intrat un al treilea judecător. Este vorba despre Corina Dăescu, care a decis, definitiv, ca Voiculescu să rămână în spatele gratiilor.

Ce legătură are acest magistrat cu SRI Timiș și cu justiția din Timișoara? Cornelia Corina Dăescu (ex Gherghisan) a fost până în 2009 șef birou în cadrul structurii centrale a DIICOT, unde a instrumentat dosarul „Cocaina pentru VIP”-uri, în care a fost implicat și fiul miliardarului Ion Țiriac. După ce a încasat o achitare definitivă în acest dosar – și ca urmare a schimbării încadrării în cazul Țiriac Jr. din trafic în consum de droguri și punerea la dispoziție a locuinței pentru consum -, Cornelia Dăescu a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să fie detașată la Parchetul Curții de Apel Timișoara. Motivul? Cornelia Dăescu și-a urmat … inima, șeful SRI Timiș fiind, încă din 2006, iubitul și viitorul soț al Corinei Gherghisan, colonelul Cristian Dăescu. Idila dintre cei doi s-a înfiripat în perioada în care SRI Timiș era implicat în monitorizarea sirianului Zaher Iskandarani, dosar care era lucrat sub coordonarea DIICOT central, iar cu timpul, relația dintre cei doi profesioniști s-a oficializat, devenind soț și soție. Reamintim că, în 2006, Corina Cornelia Dăescu și-a dat acordul pentru ca sirianul Zaher Iskandarani să părăsească țara, deși era cercetat în mai multe dosare cu prejudicii de zeci de milioane de dolari.

În data de 22 octombrie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul ca procurorul Corina Dăescu să fie numită în funcția de judecător la Curtea de Apel București (referatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nr. 21969/2013), iar din 27 noiembrie a fost repartizată la Secția II Penală. Între timp, în septembrie 2012, și colonelul Cristi Dăescu a părăsit Timișoara, fiind numit la conducerea SRI Arad.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!