Darea-n plată, adoptată

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 4 martie 2016

Senatul României a adoptat legea dării în plată, cu unanimitate de voturi. În plus, au susținut un plafon maxim de 150.000 de euro pentru care se aplică legea. Au fost exercitate 119 voturi pentru, niciun vot împotrivă și nicio abținere. De asemenea, senatorii au mai decis ca programul Prima Casă să nu fie scos de sub prevederile acestei legi, admițând totodată amendamentul BNR privind plafonul referitor la valoarea imobilelor cu destinație de locuință, care ar fi urmat să intre sub incidența legii, la 150.000 de euro.

Legea a fost trimisă în Parlament de președintele Klaus Iohannis, la sfârșitul anului 2016, iar proiectul de lege permite oricărei persoane fizice titulară a unui credit imobiliar să stingă datoria către bancă definitiv și fără executarea altor garanții suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat în favoarea băncii printr-o simplă procedură notarială la care banca nu este parte.

Băncile au făcut presiuni în ultima vreme și au arătat în repetate rânduri care ar putea fi efectele negative și deja două instituții financiare – Bancpost si Raiffeisen Bank – au majorat avansul necesar pentru creditele ipotecare în lei și euro, în timp ce mai multe voci importante din sistem au apreciat că darea în plată va afecta creditarea și va conduce la dispariția programului „Prima Casă”. Se pare că nu s-a întâmplat așa.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!