Darius Vâlcov, reținut de DNA. Șova scapă

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 27 martie 2015

Darius Valcov si Dan Sova

Senatorul PSD Darius Vâlcov a fost reținut pentru 24 de ore, miercuri seară, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, după ce a fost audiat mai multe ore. Fostul ministru al finanțelor, care chiar miercuri împlinise 38 de ani, și-a început ziua la sediul DNA, după care a mers în plenul Senatului, unde a cerut și a primit votul pentru încuviințarea reținerii și arestării sale.

De la Parlament, Vâlcov a mers din nou la audieri la DNA, în jurul orei 14.50, iar trei ore mai târziu, procurorii au anunțat reținerea sa, transmit televiziunile de știri. În jurul orei 18:25, senatorul PSD a fost scos în cătușe și dus în arestul Poliției Capitalei. „Mergem înainte”, a spus Vâlcov.

Fostul ministru al finanțelor a vorbit în Senat despre Codul Fiscal și și-a rugat colegii să avizeze pozitiv cererea DNA pentru a nu fi el nevoit, în caz contrar, să își dea demisia din Parlament.

„Astăzi este Buna Vestire, primim o veste bună: Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală vor fi aprobate azi în Guvern și vor veni la noi în Senat. Asta trebuie să facem noi. Vă rog să lăsați Justiția să spună dacă trebuie să fiu reținut sau arestat. Solicitarea mea pentru astăzi este să dați un vot «Da». Fiind și ziua mea, este și o rugăminte în plus: să nu mă puneți în situația de a-mi da demisia din funcția de senator pentru a ajunge în fața instanței”, le-a spus Vâlcov colegilor.

DNA a solicitat pe 19 martie aviz de la Senat pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, pentru trafic de influență. Vâlcov este urmărit penal și acuzat că ar fi luat mită două milioane de euro. Acesta ar fi comis infracțiunea când era primar al orașului Slatina. Vâlcov ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, în schimbul promisiunii a 20% din sumele încasate. Anchetatorii susțin că, în anul 2009, administratorul unor firme i-a propus lui Vâlcov să îi influențeze pe factorii de decizie ai administrației să ajute societățile sale să câștige niște licitații pentru lucrări publice din Slatina, dar și din orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În schimb, omul de afaceri i-a promis lui Vâlcov că îi va da 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA). Marți, DNA a cerut un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, acesta fiind suspectat că a folosit informații obținute când a fost primar, senator și ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuși.

 

Șova scapă, PNL sesizează CCR

Dan Șova a fost scăpat, miercuri, de colegii săi din Senat de arestare preventivă, aceștia votând împotriva cererii DNA. Senatul a respins miercuri încuviințarea cererii DNA de arestare preventivă a lui Dan Șova. În cazul acestuia, au votat 151 de senatori, dintre care 79 de voturi au fost pentru, 67 contra și cinci anulate. La fel ca și senatorul Varujan Vosganian în urmă cu câteva săptămâni, Șova le-a vorbit colegilor despre Dumnezeu, Buna Vestire și a fost uns cu mir în plenul Senatului. În timp ce Darius Vâlcov își îndemna colegii să aprobe solicitarea DNA, Dan Șova le-a cerut colegilor să respingă prin vot solicitarea procurorilor, spunând că altfel va fi obligat să își dea demisia din Senat.

PNL a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională regulamentul Senatului în baza căruia s-a interpretat votul în cazul Dan Șova, respingându-se solicitarea DNA. „Dacă îl arestau pe Șova, cădea Guvernul. Șova duce la Victor Ponta direct. PSD a ales victima neimportantă politic (Vâlcov) ca un sacrificiu pentru Șova. Cer public demisia lui Victor Ponta, girantul lui Șova, «salvatul» în fapt al haiduciei politice PSD”, a declarat vicepreședintele PNL Raluca Turcan, pentru ziare.com.

Dan Șova a anunțat, miercuri, că a luat decizia de a se autosuspenda din toate funcțiile pe care le deține în PSD, după ce colegii senatori l-au salvat votând împotriva cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive, într-un dosar în care este acuzat de complicitate de abuz în serviciu.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a transmis, miercuri, că, după votul din Senat în cazul lui Dan Șova, „PNL cere alegeri anticipate pentru a da țării un nou Parlament, cu o nouă legitimitate și un restart în relația dintre clasa politică și cetățeni, echivalent celui din noiembrie 2014”.

„Ceea ce s-a întâmplat, astăzi, este o sfidare a românilor, a justiției, a statului de drept. Astăzi, PSD și Victor Ponta au orchestrat, în dispreț total față de cetățenii României, o piesă nouă, de natură procedurală, cu aceeași intenție: blocarea justiției. E încă o lecție prin care Victor Ponta ne arată că nu vom fi niciodată, nici noi, nici românii, egalii PSD”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de Alina Gorghiu.

Potrivit presei de la București, PNL va ataca la Curtea Constituțională decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviințarea arestării preventive a lui Dan Șova, în acest moment căutând soluții juridice pentru a demara acest demers.

 

Iohannis: „Nimeni nu este mai presus de lege”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, după ce Senatul a respins încuviințarea reținerii și arestării lui Dan Șova. Potrivit președintelui, Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiției.

„În calitate de garant al respectării Constituției și principiilor statului de drept, nu pot să trec cu vederea faptul că astăzi Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiției. Într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege. Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui să confere nimănui imunitate în fața justiției. Parlamentul nu se poate erija în instanță. Justiția este singura în măsură să-și spună cuvântul, pornind, desigur, de la prezumția de nevinovăție. Numai un Parlament cu principii ferme în ceea ce privește integritatea, capabil să răspundă prompt și corect la cererile justiției, poate recăpăta încrederea cetățenilor”, a scris pe Facebook Klaus Iohannis miercuri seară.

 

Ambasadele, reacție dură

Ambasada SUA în București a transmis, miercuri, că imunitatea parlamentarilor nu trebuie folosită abuziv, pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane. În același timp, Ambasada Olandei a transmis că urmărește „cu îngrijorare și cu surprindere” evoluțiile din Parlamentul Romaniei, iar un mesaj similar a venit și de la diplomații britanici, scriu cei de la ziare.com.

„Nu comentăm cu privire la cazuri individuale, dar considerăm că un principiu de bază al democrației este faptul că toți oamenii sunt egali în fața legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane”, se arată în răspunsul reprezentanților Ambasadei americane, la solicitarea Mediafax.

Misiunea diplomatică americană a mai subliniat că „trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupție și aplicarea legii”, adăugând că reducerea corupției este „vitală pentru dezvoltarea și securitatea României”.

Și Ambasada Marii Britanii la București a transmis un mesaj prin care este readus în discuție raportul MCV, unde se remarcă faptul că DNA „a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunității unor parlamentari”.

La rândul său, Ambasada Olandei a transmis că urmărește „cu îngrijorare și cu surprindere” evoluțiile din Parlament în ceea ce privește imunitatea aleșilor. „Ambasada Olandei urmărește cu îngrijorare și cu surprindere evoluțiile privind ridicarea imunității, în special date fiind recentele promisiuni ale partidelor politice privind angajamentul de a lupta împotriva corupției. Credem cu tărie că legea se aplică tuturor, în același fel”, se precizează în răspunsul oferit de misiunea diplomatică olandeză la solicitarea agenției de știri. Ambasada Olandei a mai arătat că are încredere că instituțiile statului român „iau în considerare recomandările din rapoartele MCV”.

Mesajul diplomaților străini vine la scurt timp după votul din Senat în cazul lui Dan Șova, care a fost salvat de colegi. Senatorii au votat împotriva cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a social-democratului. Totodată, în Camera Deputaților, s-a discutat miercuri modificarea Regulamentului, inclusiv introducerea unui articol ce prevede ca cererile de reținere sau arestare preventivă să conțină „motive concrete și temeinice” pentru ca aleșii să își dea acordul pentru ridicarea imunității. Articolul a fost respins.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!