Daţi în judecată pentru că au luat mâncare expirată din gunoiul Tesco-ului

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 18 mai 2015

sotii-Barker

Un cuplu de britanici rămaşi fără locuri de muncă şi cărora le-a fost blocat şi ajutorul de stat, au trebuit să recurgă la tactici alternative de supravieţuire. Ca mulţi alţii, s-au gândit că supermarket-urile din zonă trebuie să arunce alimentele expirate. Doar că s-au trezit daţi în judecată pentru furt.

Doi britanici, soţ şi soţie, au fost prinşi de camerele de luat vederi luând alimente expirate din gunoiul Tesco-ului. Supermarket-ul, care preferă ca oamenii să le cumpere alimentele şi nu să le dea acestora gratuit, fie aceste alimente chiar şi expirate, i-a dat pe cei doi pe mâna poliţiei.

Paul Barker, de 30 de ani şi soţia acestuia, Kerry Barker, de 29 de ani, din Sunderland, căutau prin gunoaiele din spatele Tesco-ului în seara de 5 ianuarie. Făceau acest lucru pentru că pur şi simplu trebuia să pună ceva pe masă, pentru ei şi copii. Înregistrarea CCTV i-a dat în vileag, iar poliţia nu a întârziat să apară şi i-a interceptat. După care i-a dat în judecată.

Paul insistă că el şi soţia sunt oameni muncitori şi contribuabili cu răspundere, doar că el şi-a pierdut munca la o firmă specializată în schele, după ce a căzut de la înălţime şi s-a ales cu o fractură la spate, iar nevasta lui a trebuit să renunţe la un loc de muncă în cadrul Durham County Council din cauza depresiei, cu cinci ani în urmă. Astfel, cei doi au rămas fără venituri. Şi, colac peste pupăză, au pierdut şi ajutoarele de la stat, după ce Kerry nu s-a prezentat la o întâlnire la primărie. Din această cauză, cei doi copii ai soţilor Barker, de patru şi de doi ani, au fost duşi la bunici.

 

Judecătorul nu i-a pedepsit

Paul Barker a recunoscut că a furat din gunoiul Tesco-ului, însă, la tribunal, judecătorul Roger Elsey a luat partea celor doi, spunând că alimentele pe care aceştia doi le-au luat nu aveau nici o valoare şi că este, prin urmare, în imposibilitate de a stabili vreo penalizare. Judecătorul a remarcat că soţii Barker se confruntă cu o situaţie dificilă, astfel că i-a absolvit de orice vină.

Judecătorul a spus: „Cum ar putea ei să trăiască? Mi se pare că pedeapsa corectă pentru luarea alimentelor care nu au nici un fel de valoare comercială este iertarea totală. În mod vădit, nu am cum să stabilesc vreo penalizare de ordin financiar”.

Procurorul Jeanette Smith a explicat instanţei că soţii Barker au fost văzuţi luând un palet de alimente expirate de la un Tesco Express din Sunderland. Chiar dacă alimentele urmau să fie aruncate, aceasta a ţinut să sublinieze că este politica Tesco-ului de a nu distribui mâncarea aruncată.

După încheierea procesului, Paul Barker a spus: „Am făcut-o pentru că aveam nevoie de hrană. N-am furat pentru a face un profit” şi a continuat explicând procesul de selecţie al alimentelor: „Trebuie să fii atent cu peştele, însă mai toate alimentele expirate pot fi consumate în siguranţă, doar că pâinea, spre exemplu, e un pic mai tare”. Referitor la atitudinea Tesco-ului, acesta a comentat: „Ar trebui să dea aceste alimente celor care au nevoie de ele. Doar că lor nu le pasă, îi interesează doar să facă profit”. Şi a încheiat: „Situaţia noastră nu e normală, este oribil, este ca şi cum nici măcar nu ai trăi. E ca şi cum ai fi la închisoare”.

 

Tesco, cetăţean responsabil

Tesco lucrează cu nişte carităţi pentru a dona surplusul de alimente şi a redistribui alimentele donate de către clienţii lor. Un purtător de cuvânt al supermarket-ului britanic a subliniat faptul că nu Tesco i-a dat pe cei doi în judecată, ci s-a sesizat poliţia şi că „nu este sănătos să consumi alimente de la gunoi, motiv pentru care Tesco colaborează cu mai multe carităţi pentru a redistribui surplusul de alimente ce pot fi consumate în siguranţă”.

 

Unii pot supravieţui în subsolul societăţii, iar alţii sunt chiar inventivi

Ce au făcut soţii Barker nu este deloc un lucru neobişnuit. Alimentele sunt atât de abundente, în special în metropola londoneză, încât unii reuşesc să trăiască numai din resturile aruncate de ceilalţi. În urmă cu câţiva ani, când preţurile la alimente erau mult mai bune, găseai la spartul târgului, în pieţele londoneze, cam tot ce-ţi dorea inimioara: peşte, carne, legume, fructe. Nu tocmai proaspete, într-adevăr, dar încă bune de consumat pentru cei cu stomac zdravăn. Unde mai pui că unii români ţineau în curţi butoaie pe care le umpleau cu toate tipurile de fructe aruncate de către comercianţi şi făceau regulat ţuică, de casă. Ca acasă.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!