Dați un ban pentru Brâncuși

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 15 aprilie 2016

Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat startul oficial al campaniei de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”. El a făcut și prima donație, în valoare de 100 de euro.

„Anunțăm deschiderea conturilor pentru strângerea sumei de 6 milioane de euro, cât ne mai lipsește pentru a achiziționa lucrarea unică a lui Constantin Brâncuși, «Cumințenia Pământului». Am deschis conturile în euro, dolari și lei, la Trezoreria statului și la alte șase bănci comerciale, care au acceptat să lucreze cu noi (Ministerul Culturii – n.r.), fără niciun fel de comisioane”, a declarat Vlad Alexandrescu într-o conferință de presă, potrivit News.ro.

Conturile, deschise la 8 aprilie, la Banca Comercială Română, BRD-Groupe Société Générale, Unicredit Bank, Banca Transilvania, CEC Bank și Raiffeisen Bank sunt afișate pe site-ul Ministerului Culturii, cultura.ro.

„Vor fi deduceri fiscale, ce vor fi acordate atât persoanelor juridice, cât și celor fizice, care vor dona bani. Aceste sume vor fi considerate cheltuieli deductibile. Persoanele juridice își vor deduce aceste sume. Acestea vor fi scăzute din profitul declarat. În ceea ce privește persoanele fizice care desfășoară activități independente sau profesii libere, impozitate în sistem real, aceste sume vor fi deductibile din impozitul pe venit”, a afirmat el.

„Eu cred că suma se va strânge mai devreme de 30 septembrie (sfârșitul campaniei – n.r.)”, a mai spus ministrul culturii.

Ministerul Culturii a lansat și site-ul cuminteniapamantului.ro, o pagină de internet implicată în toată campania de comunicare, care va fi demarată curând.

„Este un efort național. Este o campanie pentru a pune ceva laolaltă – de a ajuta statul să păstreze în circuit public această operă a lui Brâncuși. Este prima dată când se face așa ceva”, a mai spus Vlad Alexandrescu.

Potrivit ministrului culturii, la finalul lunii aprilie va fi demarată o campanie de imagine, care va face cunoscută procedura de donație.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!