Datorii mari de pe urma cardurilor de credit

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 noiembrie 2014

Banii luaţi uşor se dau înapoi greu. Românii atraşi de mirajul cardurilor de credit au acum datorii totale de 530 milioane de lei. Împrumutul, acordat rapid şi cu acte puţine, se transformă, la orice întârziere a ratei, într-unul cu preţ exorbitant, relevă o analiză Digi24.

Aproape toate băncile oferă carduri de credit, cu ajutorul cărora românii îşi pot face cumpărături online. Vrăjiţi de promoţii şi de iluzia că totul este mai simplu aşa, mulţi ajung să cumpere orice în rate. Puţini sunt, însă, atenţi la costurile pe care le plătesc, dacă nu achită ratele la timp.

„Un card de credit trebuie folosit pentru cumpărături pe termen mediu, nu pentru cumpărături de produse pe care le cumpărăm imediat. Când ajungem să folosim cardul de cumpărături pentru a achiziţiona mâncarea de mâine … nu pentru asta a fost creat. Băncilor le convine pentru că îşi iau comision”, explică Dragoş Nichifor, broker, citat de Digi24.

Aşa se face că, în acest moment, românii au acumulat restanţe de 530 milioane de lei doar din plăţile cu carduri de credit. De exemplu, o bancă are 33.000 de clienţi cu carduri de credit, din care 20% au întârzieri la plata ratelor.

Mulţi români uită, însă, de costurile usturătoare ce apar când cumpără cu ajutorul cardului de credit, dar nu plătesc la timp rata. Dobânda medie la un card standard, cu o limita de credit de 5.000 de lei, este de circa 25% pe an, dar ajunge şi la 30% dacă banii sunt retraşi de la bancomat.

„Această dobândă se va calcula la numărul de zile. Dacă un client retrage astăzi o sumă de bani – 100 de lei – şi mâine seară vrea să pună banii înapoi, va plăti o dobândă pentru cele două zile, timp în care banii au fost retraşi din cont”, explică Bianca Ioniţă, director în cadrul unei bănci comerciale.

Din cele 14 milioane de carduri emise de bănci în România, 2,2 milioane sunt de credit.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!