DATORII SI DATORNICI

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 3 iulie 2011

Diaspora romaneasca_Datorii si datornici

Secretele traiului pe datorie nu se deprind in primii ani de viata, ci doar la maturitate. Nimeni nu ne invata cat, cand si cum sa ne imprumutam in „cei sapte ani de acasa”. Nici in scoala primara nu aflam mai nimic despre modul in care datoriile trebuie platite.

Si totusi, mecanismul creditarii este considerat unul dintre parghiile importante ale economiilor dezvoltate. In societatile moderne, oamenii sunt obisnuiti sa isi duca existenta de-o viata cheltuind bani imprumutati de la banci sau alte institutii special constituite in acest scop.

Astfel, ne imprumutam in mod firesc atunci cand ne dorim o masina, o casa, o mobila sau doar un aparat de uz casnic. Uneori, apelam la instrumente de creditare chiar si pentru un concediu sau atunci cand ne dorim bunuri sau servicii care ni se par costisitoare.

Datoriile fac parte din societatea de consum… Se poate trai decent cu ele, insa la fel de bine imprumuturile pot genera probleme insurmontabile. Pe unii datoriile i-au gonit din tara natala, in timp ce pe altii, acestea ii alunga de pe taramurile strainatatii…

 

 

Sub presiunea… platilor

 

Daca aveti datorii neonorate in Marea Britanie, executorii judecatoresti sau colectorii de debite va pot cauta pentru recuperarea acestor plati. In astfel de situatii este bine sa stiti care va sunt drepturile si obligatiile, precum si care este modalitatea de actiune a acestor „personaje”.

Cele mai frecvente cazuri generatoare de restante de plata in Marea Britanie se inregistreaza la administratia financiara a statului pentru neplata taxelor anuale, a TVA-ului sau a impozitului cunoscut sub numele de National Insurance. Si primariile sau consiliile locale se confrunta cu asemenea probleme la incasarea council tax-ului, o plata ce ar putea fi echivalata intr-o oarecare masura cu impozitul pe cladiri existent in Romania. Locuitorii Marii Britanii acumuleaza datorii si atunci cand este vorba de achitarea unor amenzi sau a taxei pentru parcare ori a obligatiilor ce le revin fata de furnizorii de utilitati (apa, gaz, curent).

Website-ul www.nationaldebtline.co.uk prezinta posibilele datorii pe care le poate acumula o persoana cu statut de self-employed sau o companie mica (ltd). In acelasi context, se detaliaza si modalitatile in care pot fi gestionate astfel de probleme.

 

Datori la… „taxe”

In 18 aprilie 2005, doua importante institutii ale administratiei financiare britanice (Inland Revenue si Custom & Excise) au fost comasate dand nastere Her Majesty Revenue and Customs (HMRC). Aceasta este abilitata sa intervina prin reprezentantii sai legali pentru recuperarea restantelor de plata in ceea ce priveste taxele anuale suportate de persoanele self- employed sau de companii.

Cei care ajung sa aiba datorii catre HMRC trebuie sa verifice urmatoarele:

 • daca si-au completat inchiderea de an financiar in conformitate cu legislatia britanica si daca restantele de plata pe care le au sunt conforme cu realitatea;
 • in cazul neincheierii bilantului contabil pe un an financiar, HMRC va face o apreciere estimativa a valorii taxelor care trebuie platite de persoana in cauza. Aceasta va fi apoi somata sa onoreze aceste restante fara a i se permite contestarea sumelor calculate. Singura posibilitate de recurs consta in trimiterea urgenta a bilantului contabil real pentru anul financiar respectiv;
 • inchiderea anului financiar trebuie completata si raportata chiar si cu intarziere, dupa expirarea termenelor fixate in acest sens de administratia financiara britanica. Pentru depasirea datei de 31 ianuarie, termenul limita prevazut pentru transmiterea formularului Tax Return pentru anul financiar incheiat in data de 5 aprilie a anului precedent, persoana care se afla intr-o astfel de situatie va trebui sa suporte penalitati de 100 de lire sterline. Daca intarzierea se extinde dupa 31 iulie, amenda va creste cu inca 100 de lire sterline;
 • in plus, HMRC va solicita penalizari suplimentare pentru datornici. Acestea vor fi calculate ca procent din valoarea restantelor. Ele vor putea fi anulate insa, daca datornicul incheie cu institutia financiara un angajament de plata in scopul stingerii platilor restante.

 

Amenintari si solutii

Restantele de plata catre administratia financiara a statului trebuie tratate ca o prioritate de catre toti cetatenii si rezidentii Regatului Unit, se arata pe nationaldebtline.co.uk. Institutia abilitata sa colecteze platile de taxe dinspre populatie accepta de cele mai multe ori esalonarea acestor datorii propunand cel mai frecvent debitorului termene de circa trei sau sase luni pentru restituirea banilor. De asemenea, HMRC poate sa permita amanarea platilor pentru cateva luni calendaristice, daca debitorul dovedeste ca a ramas fara loc de munca si nu are venituri, fiind in imposibilitatea achitarii sumelor solicitate.

In cazurile extreme in care datornicii nu tin cont de niciuna dintre alternativele expuse si se sustrag de la obligativitatea platii, HMRC poate recurge la interventia executorilor judecatoresti. Aceasta este una dintre institutiile britanice care poate demara o asemenea actiune fara a avea nevoie de o sentinta judecatoreasca.

Executorii judecatoresti au dreptul sa patrunda in spatiile unei firme, dar si in locuinta debitorilor pentru a confisca bunuri in contul datoriei.

 

Calea spre faliment

Daca totusi demersul executorilor judecatoresti nu da roade, procedura de recuperare a restantelor de plata de la datornici prevede si trimiterea in sala de judecata a debitorilor. In astfel de cazuri, este important ca cei vizati sa raspunda acestei somatii si sa declare in fata instantei ca intentioneaza sa elimine sursa diferendului juridic. Judecatorii vor tine cont de situatia financiara reala a reclamatului si va lua o decizie in functie de aceasta.

Procesul juridic poate fi initiat in termen de un an de cand restanta de plata a fost inregistrata.

„In momentul citarii ca acuzat la tribunal, puteti sa propuneti reprezentantilor institutiei colectoare un grafic de esalonare a platilor restante. O astfel de intelegere poate fi acceptata de judecatori si va opri in final cursul procesului juridic”, se precizeaza pe nationaldebtline.co.uk. Acesta poate fi amanat pe caz de boala sau din alte cauze foarte bine intemeiate.

Daca nici decizia pronuntata de tribunal nu produce efecte vis-a-vis de stingerea datoriei, atunci se va decide, tot pe cale juridica, interventia unui executor judecatoresc privat, prin intermediul unei companii specializate in colectare si recuperare de debite.

„Puteti ajunge la inchisoare doar pentru neachitarea datoriilor fata de statul britanic. Se poate ajunge intr-o astfel de situatie extrema, daca o instanta judecatoreasca apreciaza ca debitorul a manifestat rea-vointa sau a desconsiderat institutiile statului”, mai subliniaza aceeasi sursa.

In fine, ultima alternativa la care legea britanica face referire in cazul celor care au datorii neplatite fata de stat, care depasesc 750 de lire sterline, este declararea incapacitatii de plata, cunoscuta in limbajul comun ca faliment.

 

 

Confruntarea cu… executorul

 

Executorii judecatoresti pot sa intervina pentru recuperarea unei sume de bani doar atunci cand un debitor a fost dat in judecata de catre persoana sau institutia careia ii datoreaza bani.

Trebuie mai intai sa existe o sentinta emisa de un judecator prin care se stabileste ca trebuie sa returnati banii datorati in anumite termene fixate. Iar daca nu respectati aceste decizii, pagubitul poate avansa actiuni suplimentare de constrangere la plata datoriei solicitand tribunalului un „mandat de executare”. La acest nivel, isi poate face aparitia executorul judecatoresc, caruia i s-a solicitat legal recuperarea datoriei. Si in aceasta situatie, daca existe motive intemeiate, datornicul poate cere si obtine anularea documentului.

Administratia financiara britanica (HMRC), precum si administratia publica locala, consiliile locale si primariile sunt singurele institutii britanice care pot ocoli calea justitiei atunci cand un cetatean are datorii neachitate fata de acestea. La dispozitia acestora se afla executorii proprii care au dreptul sa intervina in astfel de cazuri.

Website-ul nationaldebtline.co.uk ii avertizeaza pe cei care ajung sa aiba de-a face cu executorii judecatoresti sa nu incerce sa stopeze accesul acestora in locuinta. Cei cunoscuti in terminologia britanica sub denumirea „bailiffs” sunt indreptatiti legal sa intre in proprietati private atata timp cat nimeni nu li se opune. Chiar si daca proprietarul le va interzice accesul, ei pot uza de forta, in astfel de situatii.

In cele mai multe cazuri, executorii judecatoresti fac in prima faza doar un inventar al bunurilor detinute de debitor. Ei le cer apoi proprietarilor sa semneze un document prin care are dreptul sa foloseasca in continuare valorile detinute cu conditia sa isi achite datoriile. Bunurile vor fi confiscate in caz de nerespectare a conditiilor impuse de reprezentantii legii. Legislatia britanica mai prevede totusi ca nu pot face obiectul confiscarii bunurile necesare existentei, nici acelea care apartin de drept unei terte persoane.

 

 

Datorii care te lasa in strada…

 

Datoriile la banci, ca urmare a contractarii unor credite, dar si restantele la plata chiriei fac parte dintre problemele actuale cu care se confrunta locuitorii Marii Britanii. Peste doua milioane de britanici au ajuns sa isi plateasca ratele la banca utilizand cardurile de credit, potrivit unui studiu efectuat de organizatia de caritate Shelter si citat de cotidianul The Guardian la inceputul acestui an.

Rezultatele  raportului mentionat au aratat ca numarul cetatenilor din Marea Britanie care isi platesc datoriile cu cardul de credit a crescut cu 50% fata de anul trecut si 6% din cele 2.200 de persoane chestionate au utilizat cardurile de credit pentru a-si acoperi cheltuielile din ultimele 12 luni.

„Utilizarea cardurilor de credit pentru a plati chiria poate fi echivalata cu o situatie in care cineva apeleaza la jaf pentru a scapa de datorii. Si avand in vedere ca, dobanda medie practicata de creditori in cazul acestor carduri este de 16%, este clar ca modalitatea de plata la care ne referim este cea mai proasta solutie posibila. Practic, s-a ajuns in situatia ca la fiecare doua minute cineva sa isi piarda locuinta undeva, pe intinsul Regatului Unit.

In concluzie, nu ne ramane decat sa recomandam fiecarei persoane care se gandeste sa recurga la cardurile de credit cu speranta ca in acest fel isi va pastra locuinta sa solicite consilierea specialistilor pentru a-si rezolva problemele”, a explicat Campbell Robb, seful executiv de la Shelter.

Reprezentantul organizatiei avertiza ca multe alte persoane ar putea fi puse in situatia sa isi piarda locuinta in decursul acestui an, ca si consecinta a faptului ca ar putea atinge plafonul maxim de creditare.

„Studiul pe care l-am realizat arata cum pastrarea unui acoperis deasupra capului a devenit o lupta zilnica pentru milioane de oameni, din intreaga tara. Este o situatie nesustenabila, prin care am putea vedea mii de familii prinse in spirala datoriilor, evacuarilor si reposesiilor, pentru a ajunge intr-un final fara un acoperis deasupra capului”, a mai spus Robb, pentru The Guardian.

————————————–

Datoriile forumistilor….

 

Intrebare

„Am o problema… am fost student in UK si acolo am facut imprumuturi pe sume destul de mari… negarantate de nimeni. Am platit constiincios pana acum din salariul din UK. Acum ma intorc in tara si am doua optiuni, avand in vedere ca un salariu aici (n.r. – in Romania) nu poate acoperi datoriile de acolo (n.r. – in Marea Britanie):

1. Sa ma declar falit in UK singur si atunci mi se anuleaza datoriile. Nu as mai avea nicio obligatie, mai ales ca nu am nicio proprietate si nici nu voi mai sta acolo. Dar asta costa, pentru ca implica avocati.

2. Sa las bancile sa ma declare falit, caz care e mai ieftin pentru mine, dar mi-e ca isi vand datoriile unei firme de recuperare din Romania si in loc sa scap de datorii, le platesc vrand-nevrand.

E cineva care a trecut prin asa ceva si daca da, care e treaba?”

 

Raspuns

„… te-ai comportat ca un adevarat roman! Bravo, tata! Mai pune si tu o piatra la imaginea nasoala a Romaniei in afara. Trage tepe, ca doar esti roman! Ca dupa tine, daca ma duc eu sau altcineva sa fac imprumut, vor stramba din nas, ca au avut un precedent. Mai zici ca ai facut facultatea acolo si nu ai putut nici sa iti insusesti un principiu de minim bun simt: sa-ti platesti datoriile!”

Sursa: Forumul online „Softpedia”

————————————-

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

12 pareri la “DATORII SI DATORNICI”

 1. Anne Spune:

  Am locuit i Anglia 2 ani..am facut un imprumut la banca de 25 000 de lire..acum locuiesc in Grecia dar nu mi mai pot plati imprumutul facut in Anglia..ce pot pati?

 2. Dan Spune:

  Te vei uita 6 ani peste umar, dupa aceasta perioada daca nu patesti nimic mai poti face un imprumut.

 3. Razvan Spune:

  Dale mu..e mai fa un împrumut si du-te in țara ta ca nu au ce iți face , ti au dat de buna voie nu i-ai furat

 4. Mihaela Spune:

  Am datorie in Spania eu si fostul sot labanca in urma unui credit ipotecar pentru o casa,el a plecat in Romania nu a mai platit nimic a stas in casa din Spania pina a luato banca eu a trebuit sa parasesc casa in urma unor denuntii la politie nu plateste pensie alimentara.La cine pot sa ma adresez ca sa isi plateasca partea de datorie pe care a lasato in Spania

 5. Mihaela Spune:

  Pentru datorie in Spania la cine pot sa ma adresez .Credit ipotecar de o casa ,fostul sot a plecat in Romania si nu se face responsabil de partea sa de plata in urma ce banca a luat casa si are datirii

 6. Octav Spune:

  Salutare,
  Creditele de nevoi personale luate și neplătite în UK pot fi executate silit în România? A pățit cineva ceva de genul acesta?acesta? Mulțumesc

 7. Ovidiu Spune:

  Ce mi se poate intanpla daca am luat vro 10 telefoane la abonament ei nu le-am mai plătit totalul fiind de vreo 9000 de lire ?

 8. Daniel Spune:

  Vreau să iau 10000lire de la bancă și să plec în țară. Pot avea probleme in țară?

 9. Daniel Spune:

  Romiinia ploiest

 10. Olivia Daniel Spune:

  dacă aveți nevoie de un împrumut Deci, contactați-ne astăzi prin e-mail la:
  (Oliviadaniel93@gmail.com)

 11. Mioara Spune:

  Am luat un imprumut dupa internet la o banca sau nu stiu ce este 5000 de lire si nu am dat inapoi decat 1000 nu stiu ce sa fac imi este frica ca ma poate inchide astia acasa in Romania am casa pe numele meu va rog sa imi dati un ras nu stiu ce sa fac imprumutul era cu 50 la suta cred ca sa facut 10000 de lire

 12. LIVIA Spune:

  Si eu am datorii in anglia dar mi le platesc foarte greu ptr ca dau in jur de 800 pe luna dar in cazul in care nu platesti risti sa fi executat silit in romania si cine are proprietăți se poate sa nu ii convina ideea.Nu stiu daca ti se va sterge asa usor datoria fara sa declari faliment

Spune-ti si tu parerea!