Datoriile britanicilor, tot mai apăsătoare

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 10 aprilie 2015

empty wallet1

Un raport arată că în UK mai bine de trei milioane de oameni au probleme serioase cu datoriile, în timp ce alte 18 milioane îşi pun constant problema dacă le vor ajunge banii până la următorul salariu.

Tot mai mulţi britanici se plâng de probleme cu datoriile. Faţă de 2012, numărul persoanelor care au avut nevoie de ajutor pentru a face faţă datoriilor a crescut cu 56%. 600.000 au cerut ajutor doar anul trecut, media datoriei individuale situându-se un pic sub suma de £15.000.

Printre cei care au solicitat sprijin s-au aflat atât persoane cu un loc de muncă stabil, cât şi şomeri. Cei care sunt pe beneficii nu au în general cum să facă faţă datoriilor, în timp ce şomerii sunt cei mai afectaţi.

Un număr tot mai mare de persoane se află în dificultate să-şi achite facturile curente, chiar şi la lucrurile esenţiale. În 2010, 3,8% din totalul facturilor la energie era plătit cu întârziere sau deloc; în 2014, procentul a crescut la 7,8%. La fel se întâmplă şi cu numărul persoanelor care rămân în urmă la plata council tax-ului. S-a ajuns ca o treime din populaţie să aibă această problemă, faţă de o cincime cu doar doi ani în urmă.

Dobânzile mari la împrumuturile mici pot face ca situaţia să scape rapid de sub control, cei în cauză suferind adesea de probleme de sănătate cauzate de stress. Iar creditorii îi tratează cu agresivitate pe cei care întâmpină dificultăţi.

Nivelul actual de îndatorare este rezultatul ultimilor ani în care cheltuielile zilnice au crescut constant, în timp ce salariile au rămas statice şi uneori chiar au scăzut dramatic. Creşterile recente de salariu, dealtfel mici, încă n-au puterea de a schimba situaţia. Nivelul de îndatorare pre-criză nu a putut fi redus în ultimii ani, ci dimpotrivă.

În următoarea perioadă, pericolul cel mai mare stă în posibilitatea creşterii dobânzilor. Chiar şi o creştere modestă ar fi devastatoare pentru multe gospodării, care în momentul de faţă trăiesc la limită.

Oamenii au de ales între a reduce cât mai mult cheltuielile şi a se împrumuta.

După cum am scris şi în numărul trecut, la sfârşitul lui 2016 se preconizează că datoria medie pe fiecare gospodărie din Marea Britanie se va situa la £10.000. Dacă se adaugă şi împrumuturile de tip ipotecar, atunci pe finalul anului viitor fiecare gospodărie va avea de suportat o datorie de 172% din venitul său anual, procent care depăşeşte nivelul acestui indicator din 2007.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!