DE-AS FI CETATEAN BRITANIC…

Articol publicat in sectiunea Acte, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 25 septembrie 2011

Multi imigranti tanjesc la cetatenia britanica, dar cati sunt cei care stiu cu exactitate ce consecinte decurg din aceasta?

Candidatii la pasaportul britanic ce pot numi cu exactitate marile avantaje oferite de aceasta identitate civica a apartenentei la Regatul Unit nu sunt foarte numerosi. Si poate si mai putini sunt aceia care au aflat de responsabilitatile si obligatiile pe care le ofera acest statut.

Cetatenia britanica este perceputa insa ca o garantie. Ea inseamna un pasaport de intrare fara viza de calatorie pentru tari tentante si altfel mai greu accesibile. Si mai poate oferi prestigiul legitimarii ca provenient dintr-un stat-simbol al garantarii drepturilor civice, al libertatii si al valorilor democratice autentice.

In rest, lucrurile par complicate… Obtinerea cetateniei britanice presupune 5 ani de asteptare si comportament civic integru, invatarea limbii engleze sau dobandirea unor cunostinte de cultura si civilizatie britanica. Si totul se incheie cu juraminte adresate reginei…

Cu toate acestea, anual, sute de mii de oameni din lumea larga isi propun castigarea acestui „trofeu”. Iar din 2012, tot mai multi romani vor putea visa la naturalizarea lor ca britanici.

 

 

Imigrant sau cetatean

 

Marea Britanie este asaltata in fiecare an de numerosi imigranti care isi doresc sa devina britanici cu acte in regula.

„Oricine a implinit varsta de 18 ani si a trait in Marea Britanie in ultimii cinci ani este indreptatit sa se adreseze autoritatilor pentru naturalizarea sa ca cetatean britanic”, precizeaza website-ul agentiei britanice pentru frontiere UK Border Agency (ukba.co.uk). Iar solicitantilor li se impun mai multe conditii in acest sens, dintre care cele mai importante sunt: sa fie capabili sa converseze in limba engleza; sa cunoasca suficient de bine modul de viata britanic; sa nu fi petrecut mai mult de 450 de zile in afara granitelor acestui stat in termenul de 5 ani (90 de zile/an).

 

Atractia Regatului Unit

Pana in prezent, romanii nu au contat in statisticile referitoare la mecanismul naturalizarii strainilor din regat. De la 1 ianuarie 2012, aceasta situatie s-ar putea sa se schimbe…

In Regatul Unit, aproximativ la fiecare trei minute cate un imigrant devine cetatean britanic, scria cu ingrijorare cotidianul Daily Express, citand datele facute publice in luna iunie de Eurostat, institutia oficiala desemnata sa emita rapoarte statistice pentru Uniunea Europeana. Conform acestora, pe parcursul anului 2009, 204.000 de straini au solicitat si au obtinut cetatenia britanica. Cifra este in crestere cu 58% fata de anul precedent si a fost apreciata ca fiind cea mai ridicata la nivelul UE. Franta, tara situata pe locul doi in clasamentul alcatuit de Eurostat, a raspuns in acelasi an la cererea a doar 136.000 de persoane. Iar in Germania, deveneau cetateni ai statului numai 96.000 de imigranti in perioada mentionata.

Un clasament pe criteriul nationalitatii solicitantilor care au devenit cetateni britanici prin naturalizare este condus in ordine de urmatoarele zece state: India, Pakistan, Bangladesh, Filipine, Africa de Sud, Somalia, Zimbabwe, Turcia, Nigeria, China. Cei mai multi beneficiari ai statutului de cetatean britanic in anul trecut au fost imigrantii proveniti din India (29%) si de pe continentul african (27%). Doar 3% dintre cei 203.790 de noi cetateni britanici inregistrati in 2009 provin din statele Uniunii Europene.

 

100.000 de romani

Numarul romanilor care au devenit legal membrii cu drepturi depline in societatea civica din Regatul Unit este infim in statisticile privind solicitarile de cetatenie britanica prin naturalizare de catre imigranti. Cereri mai numeroase pentru cetatenie britanica adresate autoritatilor britanice de catre romani vor fi formulate probabil incepand din 2012.

Aproape 20.000 de romani s-au stabilit legal in Regatul Unit in anul 2007, dupa cum rezulta din statisticile UK Border Agency. In 2008 s-au stabilit legal in Marea Britanie 23.440 de romani. In cursul lui 2009 numarul imigrantilor veniti din Romania care au intrat in legalitate a fost de 20.070, in timp ce anul trecut s-au aflat in aceasta situatie 18.970 de cetateni romani.

O aproximare simpla genereaza concluzia ca, in perioada de 5 ani scursa intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2011, in total, numarul probabil al cetatenilor romani ajunsi pe taram britanic in conformitate cu prevederile reglementate de legislatia britanica depaseste 100.000. Iar dintre acestia, toti cei care indeplinesc conditiile necesare pentru naturalizarea lor ca britanici vor putea cere dreptul la cetatenie si la un pasaport emis de autoritatile Regatului Unit.

 

 

Conditiile britanismului

 

„Naturalizarea ca cetatean britanic reprezinta o decizie a Home Office (Ministerul britanic de Interne). Institutiile subordonate acestuia pot oferi cetatenia britanica doar acelor persoane care sunt considerate corespunzatoare valorilor democratiei si civilizatiei acestui stat. Ministerul a stabilit o serie de cerinte oficiale care trebuie indeplinite de orice solicitant in vederea naturalizarii. Si in cele mai multe cazuri, solicitantii care respecta toate conditiile respective se vor bucura de acordarea calitatii de cetatean al Marii Britanii”, se sustine pe enciclopedia online wikipedia referitor la procesul acordarii cetateniei britanice.

 

Cum se poate obtine cetatenia

Cetatenia britanica se poate obtine pe cinci cai, conform legislatiei in vigoare in Regatul Unit:

  • prin nastere in Marea Britanie din parinti cetateni ai acestei tari sau din parinti stabiliti legal in acest stat (lex soli);
  • prin descendenta, daca unul dintre parinti este cetatean britanic, indiferent de modul in care acesta a obtinut calitatea de cetatean al Regatului Unit (lex sanguinus);
  • prin naturalizare;
  • prin inregistrare;
  • prin adoptie.

Persoanele care obtin cetatenia britanica prin a doua cale mentionata sunt cetateni britanici prin descendenta, pe cand cei pentru care se solicita aceasta calitate in baza nasterii, naturalizarii sau adoptiei sunt clasificati ca posesori ai cetateniei britanice pe alte cai decat descendenta. Cetatenii britanici prin descendenta, spre deosebire de cei care au obtinut cetatenia prin nastere, naturalizare sau adoptie, nu pot transfera automat calitatea de cetatean britanic copiilor lor nascuti in afara granitelor Regatului Unit. Ei vor trebui sa solicite cetatenia acestora prin inregistrare, iar copiii lor vor face parte din categoria cetatenilor britanici pe baza acestei inregistrari.

 

Naturalizat britanic

Cea mai utilizata metoda de dobandire a cetateniei britanice de catre imigranti este aceea prin naturalizare.

In general, persoanele care nu sunt casatorite cu un cetatean al acestei tari vor fi naturalizate ca cetateni cu drepturi depline in Regatul Unit daca pot dovedi ca au satisfacut urmatoarele conditii:

  • au avut cinci ani consecutivi de rezidenta legala in Marea Britanie;
  • au avut, in plus, pentru o perioada de minim 12 luni drept de sedere permanenta pe teritoriul Regatului Unit;
  • intentioneaza sa continue sa traiasca in aceasta tara sau sa munceasca in strainatate in favoarea guvernului ori a unor corporatii sau asociatii britanice;
  • sa satisfaca standardele de comportament luate in considerare pentru orice persoana apreciata ca un cetatean bun si onest al Marii Britanii;
  • sa faca dovada ca a acumulat cunostinte suficiente de vorbire a limbii engleze si de intelegere a modului de viata britanic.

Legislatia britanica defineste „dreptul de sedere permanenta” (Indefinite Leave to Remain – ILR) ca statutul care se acorda imigrantilor care nu detin initial dreptul de resedinta in Regatul Unit, dar care sunt admisi ulterior fara sa li se mai impuna limitari atat timp cat desfasoara o activitate in conditiile legii (munca sau studii) pe teritoriul britanic.

————————————-

„Am venit in UK acum 8 ani pentru studii, dar din primavara lui 2004 am obtinut permis de munca pe un contract permanent. Am avut viza de permis de munca pe 5 ani care expira la sfarsitul lui februarie 2009. La sfarsitul anului 2007 am aplicat pentru blue card, pe care l-am obtinut. Acum as vrea sa aplic pentru cetatenia britanica, dar m-am trezit intr-o situatie dificila:

  • cei de la Home Office imi spun ca nu pot aplica prin formularul pentru imigrantii ne-europeni pentru ca am deja blue card;
  • cei de la sectia EU a Home Office imi spun ca trebuie sa fiu in UK pentru 5 ani de cand tara mea de origine, Romania, a intrat in UE, adica din 2007. Dar eu sunt deja aici de 5 ani!”

Un roman de pe forum (Sursa: romani-online)

————————————-

 

 

Cetatenia britanica pentru romani

 

Romanii care s-au stabilit in Marea Britanie prin casatorie, pentru studii sau pentru a munci in aceasta tara inainte de 2007 ori dupa data aderarii Romaniei in structurile UE, fac parte din categoria celor care pot obtine cetatenia britanica prin naturalizare.

In plus, ca cetateni din Spatiul Economic European (EEA) si in conformitate cu noile masuri legale care au intrat in vigoare in intervalul 2 octombrie 2000 – 29 aprilie 2006, romanii pot obtine dreptul de rezidenta permanenta imediat dupa terminarea perioadei de 5 ani. Ei nu vor mai trebui sa astepte un an suplimentar in acest sens si vor deveni, in consecinta, cetateni cu drepturi depline ai acestui stat la finele a 60 de luni de asteptare. Perioada de 5 ani se calculeaza in urma pana la data depunerii cererii in vederea obtinerii dreptului de rezidenta permanenta.

„Cele mai multe solicitari de acest fel care ajung sa fie respinse se datoreaza faptului ca solicitantul nu poate face dovada ca s-a aflat pe teritoriul Marii Britanii la inceputul perioadei de 5 ani luate in considerare. Spre exemplu, daca cineva pretinde sa i se acorde dreptul de rezidenta permanenta incepand cu data de 25 martie 2010, el va trebui sa prezinte dovezi ca se afla in aceasta tara la 26 martie 2005”, se precizeaza explicit pe www.ukba.gov.uk.

In plus, in perioada de 5 ani mentionata, orice persoana care solicita statului britanic dreptul de sedere permanenta trebuie sa prezinte dovezi ca a locuit in legalitate pe teritoriul statului. Aceasta presupune ca respectivul petent a muncit sau a studiat in conformitate cu legislatia britanica in vigoare. De asemenea, o singura absenta neintrerupta din Regatul Unit care nu depaseste 12 luni pe parcursul celor 60 de luni analizate si care se datoreaza unor motive temeinice cum ar fi caz de boala, graviditate sau studiu, nu afecteaza sansele obtinerii dreptului de sedere permanenta in Regatul Unit.

In conditiile expuse, orice cetatean care provine din unul din statele membre ale EEA si indeplineste criteriile expuse anterior poate solicita un act care sa-i confirme statutul de rezident permanent in Regatul Unit. Iar documentul odata obtinut nu este insotit de un termen limita de valabilitate a rezidentei. Cetatenii romani beneficiaza, in consecinta, in mod automat de acest statut in virtutea dreptului de libera circulatie in interiorul granitelor UE. Odata ce au devenit cetateni ai UE, ei nu vor mai trebui sa treaca prin procedura la care sunt supusi imigrantii ne-europeni in vederea acordarii statutului de Indefinte Leave to Remain (ILR). Legea precizeaza, insa, ca prevederile au valabilitate conform legii doar cu incepere din data de 30 aprilie 2006.

 

 

Capcanele cardului albastru

 

Prevederile legislative puse in aplicare in acest moment de institutiile Home Office opereaza o distinctie intre perioada in care un roman a lucrat in Marea Britanie in calitate de lucrator independent (self-employed) fara a avea statutul de cetatean european si intervalul de timp de dupa 1 ianuarie 2007 in care a obtinut dreptul de a munci ca angajat in baza normelor europene. In consecinta, sunt afectati de aceasta procedura doar acei romani care au beneficiat de o viza de munca ca self-employed in anii pre-aderarii Romaniei la UE si care au obtinut un „accesion worker card”, cunoscut ca „blue card”, dupa data admiterii tarii noastre in UE. In cazul in care niciunul dintre cele doua intervale de timp luate separat nu a depasit 60 de luni, solicitantul roman de cetatenie britanica va fi obligat sa astepte pana cand va indeplini cerinta termenului de 5 ani ca cetatean european angajat in Marea Britanie. Iar anii petrecuti in Regatul Unit pana in 1 ianuarie 2007 nu se cumuleaza cu cei de dupa aceasta data.

„Toti romanii care au muncit ca self-employed in aceasta tara inainte de 1 ianuarie 2007 cel putin 5 ani vor putea obtine cetatenia britanica dupa ce au completat formularul tipizat ECCA4. Si celor care au continuat sa lucreze ca self-employed si dupa intrarea Romaniei in UE li se vor lua in considerare atat anii petrecuti aici inainte de 2007, cat si perioada de dupa. Singura problema o vor avea acele persoane de nationalitate romana care inainte de prezenta Romaniei in Uniunea Europeana au fost self-employed, iar apoi au obtinut numitul card albastru in calitate de cetateni europeni si s-au si folosit de el, adica au si lucrat ca angajati. Acestia au intrat in acest fel intr-o alta categorie – «accession card» – si de aceea nu vor putea cumula cele doua perioade cand vor sa obtina cetatenia britanica”, a explicat M.N., o romanca de la unul din birourile care ofera consultanta si servicii financiare romanilor din Londra.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!