De bine

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 13 noiembrie 2011

In afara diplomatiei, exista, pretutindeni, nenumarati ambasadori. In functie de publicul care le-ar putea admira (sau critica) performantele, toti romanii din strainatate au cate ceva de transmis comunitatilor in care se afla. Chiar si cei care nu se afla in nicio comunitate prea clara (profesionala, sociala, culturala etc.) devin ambasadori prin simpla lor iesire pe strada. Fireste, gradele de intensitate ale statutului de ambasador involuntar sunt infinite. Fiecare imigrant poarta cu el ceva din imaginea tarii, constient sau nu.

Dar nu despre omul comun, despre diplomatul fara voie este vorba aici. Ci despre acela care are ceva de spus, prin vocatia sau profesionalismul sau. Iar acestia nu sunt nici putini si nici exceptii. Ei sunt coloana vertebrala a diasporei noastre. Oameni care au plecat ca sa se afirme mai bine, ca sa aiba o sansa profesionala in plus si un cuvant care sa conteze in lumea de azi. Acel cuvant este partea lor de diplomatie, integrata in munca lor, in imaginea lor, in admiratia pe care o genereaza succesele lor. Sau in dezamagirea pe care o provoaca insuccesele lor. Incarcatura de umanitate, talent, inteligenta pe care o fac simtita in jurul lor este exact mesajul de „ambasador” pe care il transmit, cu sau fara voie. Mai mult cu voie, as spune. Fiindca multi romani care isi fac treaba bine ajung, inevitabil, sub reflectoare. Reflectoare ale instantelor profesionale de care depinde viitorul lor, reflectoare ale prietenilor si cunoscutilor, sau chiar reflectoare ale presei. De la acest nivel, orice gest semnificativ al lor devine mesaj. Orice declaratie, orice amintire, orice neatentie devine punct de reper pentru vasta, adanca notiune de roman. A fi tu insuti este, deja, o responsabilitate uriasa. Fiindca nu poti fi tu insuti oricum, ci doar in forma ta cea mai buna, cea mai expresiva, cea mai apropiata sinelui tau.

Odata cu acest tip de ambasador, vizibil in domeniul sau, fie el medicina, arta, sport, caricatura sau indemanare in prepararea taiteilor, se deschide o mare intrebare: cine face imaginea Romaniei? Ambasadele? Celebritatile? Mass-media? Si, daca da, mass-media de unde? Forumurile de pe internet? Profesionistii din fiecare domeniu cu acces la vizibilitate? Oamenii de pe santiere sau din metrouri? Cersetorii? Infractorii? Politicienii? Doar ridicand intrebarile ne dam seama cat de complicate sunt raspunsurile. Vorbim despre imaginea Romaniei ca niste specialisti, fiindca stim tot, ca si despre fotbal, despre politica sau despre maioneza. Numai ca imaginea Romaniei este infinit de vasta si se compune dintr-o puzderie de elemente care se armonizeaza (sau nu), altfel, in fiecare zi. N-avem ce face. Suntem parte din ea.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!