De când apar restricţiile pentru nou-veniţi?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 30 iulie 2016

uk-exit-brexit

Potrivit nenumăratelor declaraţii oficiale ale autorităţilor britanice, europenii comunitari aflaţi acum în Marea Britanie ar avea garantat dreptul de şedere şi de muncă în UK pe mai departe. În cazul în care vor apărea restricţii la libertatea de mişcare provocate de Brexit, deputaţii britanici au cerut guvernului să decidă până la ce dată va fi garantat acest drept de reşedinţă. Cu alte cuvinte, când vă fi acel „cut off date”? Să fie momentul votului la referendum, data de 23 iunie 2016, să fie data la care Marea Britanie ar invoca articolul 50 sau să fie data la care Marea Britanie ar ieşi, oficial, din UE?

Chestiunea este de importanţă pentru politicienii britanici deoarece stabilirea acestui „cut off date” ar putea provoca un nou val de imigranţi care s-ar grăbi să se mute în Marea Britanie înainte de apariţia restricţiilor, pentru a beneficia de dreptul de şedere şi de muncă în UK.

Astfel, deputaţii britanici au cerut miercurea trecută guvernului de la Londra să clarifice această chestiune.

Executivul condus de Theresa May a indicat deja că nu poate lua o decizie privind situaţia imigranţilor comunitari înaintea începerii negocierilor în vederea părăsirii blocului comunitar, întrucât orice măsură privind imigraţia trebuie să aibă caracter reciproc, existând şi numeroşi britanici care trăiesc în statele UE.

—————————————

„Experienţa din trecut a arătat că încercările anterioare de a înăspri regulile privind imigraţia au condus la o sporire a imigraţiei înainte ca noile reguli să intre în vigoare”, avertizează parlamentarii britanici într-un raport. Prin urmare, „suntem datori să le spunem cetăţenilor din UE care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie cum sunt afectaţi de ieşirea Marii Britanii din UE şi nu trebuie folosiţi ca monedă de schimb în negocieri”, se insistă în document.

—————————————

Deputaţii sugerează în raport ca data până la care să se garanteze dreptul de reşedinţă al imigranţilor comunitari să fie aceea când guvernul va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanşează formal procesul retragerii din blocul comunitar şi care stabileşte o perioadă legală de doi ani pentru negocierea termenilor ieşirii din UE.

În raport se menţionează de asemenea că unul dintre aspectele ce ar trebui avute în vedere în evaluarea acordării permisului de reşedinţă este numărul de securitate socială, care centralizează contribuţiile plătite de imigranţii angajaţi în Marea Britanie.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “De când apar restricţiile pentru nou-veniţi?”

  1. Lionel Spune:

    ..Nu am inteles nimic..este aceiasi ameteala care bantuie in mintile tuturor..inclusiv britanici..Ai scris un articol..doar ca sa fie scris..

Spune-ti si tu parerea!