De ce a ratat România 200.000 de locuri de muncă

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 februarie 2016

Rata scăzută de absorbție a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2007-2013 a făcut ca țara noastră să rateze oportunitatea de a crea 200.000 de locuri de muncă în plus. Afirmația îi aparține europarlamentarului Siegfried Mureșan.

Peste 300.000 de români aveau, anul trecut, un loc de muncă datorită investițiilor din fonduri europene, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE) făcute publice săptămâna trecută. „Practic, anul trecut, echivalentul populației unui județ de dimensiuni medii lucra în proiecte și afaceri finanțate din fonduri UE”, arată Siegfried Mureșan, într-un comunicat remis marți Ziare.com.

Mai mult, conform datelor MFE, la finalul anului 2015, salariul mediu net al românilor era cu 25,4% mai mare decât ar fi fost fără investițiile din fonduri europene. „Asta înseamnă că fiecare român câștigă în medie, lunar, cu circa 430 de lei în plus datorită banilor nerambursabili primiți de la Uniunea Europeană, dacă ne raportăm la salariul mediu net pe economie din luna decembrie”, arată europarlamentarul român.

Potrivit acestuia „la un calcul simplu, putem observa că încă 200.000 de români ar fi avut acum un loc de muncă plătit din fonduri europene”, dacă rata de absorbție ar fi fost aproape de 100%, nu de 59%, cât era la sfârșitul anului 2015.

„Deci rata scăzută de absorbție a fondurilor europene înseamnă 200.000 de locuri de munca mai puține în România. De aceea, pentru cadrul financiar multianual 2014-2020, Guvernul trebuie să aibă în minte următorul calcul simplu: orice procent din fondurile europene neabsorbit în această perioadă înseamnă câteva mii de locuri de muncă necreate în economia României”, a declarat Siegfried Mureșan.

La finalul anului trecut, ministrul fondurilor europene, Aura Răducu, a declarat că în primul semestru al anului 2016, Ministerul Fondurilor Europene va finaliza toți pașii necesari procesului de acreditare pentru autoritățile implicate în sistemul de gestionare al fondurilor ESI 2014-2020.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!